3e rondje langs 4 eetbaar gemaakte tuinen

In 2015 en 2016 hebben we 10 gewone voortuinen aangepakt en veranderd in eetbare tuinen. Dat gebeurde in een eendags actie, zie eetbaarnijmegen.nl/permablitz.

We waren heel benieuwd naar de ervaringen van de eigenaren en hoe de tuinen deze dag hadden overleefd en hadden bij de aanleg al aangeboden om aan het eind van deze zomer langs te komen en eventueel nog wat te adviseren. Er zullen nog best wel wat jaren overheen gaan voordat je weet wat je aan je tuin hebt: wat doet het goed, wie eten er ongevraagd mee, wat vind je het lekkerste en echt de moeite waard.

Het eerste rondje , langs 3 tuinen in Goffert, Wolfskuil en Heseveld , vond plaats op 4 augustus. Het tweede rondje was op 20 september langs tuinen in Waterkwatier, Lindenholt en Groenewoud. De 3e en laatste ronde was op 25 september, weer een prachtige zomerse dag. Hij ging langs tuinen in Sint Anna, Hees, Nijmegen-Noord: Oosterhout, en Nijmegen-Lent

  1. Sint Anna: Alhoewel Anja ons tevoren gewaarschuwd had dat ze de tuin amper hadden kunnen bijhouden ivm persoonlijke omstandigheden, troffen we toch een mooie tuin aan. Anja was er zelf niet bij. Verslag permablitz

    Onze reactie en tips:

    • Een mooie courgette gelijk bij de ingang. Helaas zonder vruchten nog. Plant een volgende keer 2 planten, dan heb je meer kans op bevruchting van de vrouwelijke bloemen. Zie ook de tips van Diana hierover en op plantaardig.com.
    • De paadjes met houtsnippers waren mooi schoon gebleven. De houtsnippers gaan composteren en worden dan weer fijne aarde voor allerlei onkruiden. Maar nu zag het goed uit.
    • Een prachtige grote rabarber in de hoek (foto 2).  De bladeren gaan vanzelf afvallen, volgend jaar wordt de plant nog groter en kan je er goed van eten. Goed dat jullie er het eerste jaar nog niet van gegeten hebben, dat lijkt tenminste zo; daardoor kon de plant nu goed groeien.
    • Het kruidenhoekje ziet er ook mooi uit. Het is een donker hoekje, maar de munt, bieslook en kruiptijm hebben het er duidelijk goed naar hun zin.  Waar nu even niets staat,  zou je de aarde kunnen bedekken; dan droogt hij minder uit, wat prettig is voor de beestjes die daar leven en ook voor de planten ernaast, doordat de hele bodem dan wat vochtiger blijft.
    • De peperplant onder de boom draagt geen vruchten. Hij heeft hier ook wel heel weinig zon. Onder de boom zou je  beter een schaduwminnend gewas kunnen zetten, zoals bijv. eetbare zuring.
    • De wortels doen het goed; en ook de kolen ondanks het feit dat de kolen wel heel erg dicht bij elkaar staan. Zet ze de volgende keer wat verder uit elkaar; echt wel 50 cm minstens van elkaar. Het worden forse planten.
  2. Hees: Daarna fietsten we naar de tuin van Susan. Verslag permablitz.
    Prachtige tuin op het noorden. Leuk om te zien hoe goed de planten het toch doen. Ze hebben er al diverse keren met hun gezin sla uit gegeten. Vooral de babyleaf doet het erg goed, wordt nu wat groot en bitter maar is dan nog prima voor de soep.
    Ze hebben de bamboe ook uit de border naast het entreepaadje verwijderd en hebben een oog ontwikkeld voor elk sprietje bamboe dat weer opduikt. In die border staat nu een rode bes (uit de achtertuin), maar er komen er nog meer bij.
    De omhoog stekende vorkjes werken goed; katten komen hier niet meer graven! De bamboe haag is gemaakt van eigen bamboe (foto 2), en ook de bamboetakjes die als geleider fungeren voor de kiwibes (foto 3). Mooi gemaakt!

  3. Tips:

    • kies eventueel een bijzondere bes van deze bessenspecialist
    • houd de bodem bedekt; gebruik hiervoor bijv. fijngeknipt snoeisel van de wilg, die best al een snoeibeurt mag hebben.

  4. Nijmegen-Noord: Oosterhout, de tuin van Touria. Nu een tuin op het zuiden, vol tomaatjes en prachtige zonnebloemen. De munt doet het goed en ook de hortensia heeft het goed overleefd. Een kleine strook naast het terras bleef voor de bloemen.
    Het gaas rondom het moestuindeel tegen de katten lijkt zijn werk ook goed te doen.
    Touria liet achteraf weten, dat ze de zonnebloemen niet zelf gezaaid heeft, er zijn gele en rode zonnebloemen komen aanwaaien.
    Verslag permablitz

    Tips:

    • De tomaten vormen nu een wildernis, dat is op zich geen probleem, ze doen het goed en hebben wat houvast aan het hekje en aan de zonnebloemen. Die laatste zou je kunnen helpen met overeind blijven door er een of meer bamboestokken bij te plaatsen.
      De tomaten zou je kunnen helpen door ze meer steun te geven; langs een stok of draad
    • Houd de munt in de gaten; die zit nu nog in de pot, maar kan buiten de pot opnieuw gaan wortelen en zich dan uitbreiden. Een kwestie van vaak knippen en gebruiken als thee.

  5. Nijmegen-Lent.
    Prachtige tuin op het noorden van Inge, met 2 volle kruidenspiralen, mooie gele snijbieten, Japanse wijnbes, vlier en een bak op hoogte voor diverse slasoorten. Verslag permablitz

    Tips:

    • Er staat een echte zuring op foto 4; die is waarschijnlijk als zaadje over komen waaien uit het grasveldje er naast. Maar die kan je maar beter gauw verwijderen.
    • Verzamel bladeren of houtsnippers en bedek de bodem waar die nu onbedekt is. Dat mag best een dikke laag zijn. Dat is alleen maar goed voor de bodem. Lees meer over mulchen.

Dit waren de tien tuinen. De meesten hebben onze eerste aanzet goed opgepakt en zijn verder gegaan. Verder met beplanten, met nog een stukje tuin eetbaar maken. Het valt ons niet tegen hoe de tuinen er na een jaar bij stonden.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.