Restaurant day Nijmegen

Wanneer

16/11/2013    
18:00 - 20:30

Waar

Buurttafel Limos
Limos 10, Nijmegen
Kaart wordt geladen...

NB: het kaartje van Google is niet erg nauwkeurig: het diner vindt plaats in het theehuis, aan de rand van het bos. Je ziet er wat fietsen staan en als het droog is, plaatsen we er een fakkel.

Kom proeven hoe lekker veganistisch eten kan zijn. Laat je verrassen. We koken zonder vlees, melk, ei kaas, roomboter.
November is wereldwijd Vegan Challenge maand: probeer het ook eens: een maand geen dierlijke producten eten: zie http://www.veganchallenge.nl/

Op 16 november serveren we (Eetbaar Nijmegen / LETSNijmegen) een veganistische, biologische maaltijd, met groentes en fruit zoveel mogelijk uit eigen tuin.

Praktisch:

  • start 18 uur
  • einde: 20 uur
  • Lokatie: mogelijk buurttafel LIMOS, 30 personen maximaal

Menu:

  • glaasje groene smoothie  + hapje
  • preisoep
  • chili sin carne met 2 salades:
    • wortel/knolselderij/rozijnen/walnoten met mosterd/citroen dressing
    • bieten/peer/rode ui
  • chocomousse van avocado, dadels, peer en  cacao met bovenop een moerbei en framboos.
  • verse muntthee uit eigen tuin
  • Bij de maaltijd schenken we water; wil je iets anders drinken, breng het dan zelf mee.

Kosten: 12 euro of 12 zonnen (voor LETS-leden, maximaal 15 LETS-leden kunnen met zonnen betalen; ( http://letsnijmegen.nl/)
Graag contant en bij aanvang betalen. Igv zonnen: geef je letsnummer door.

Zie: http://www.restaurantday.org/nl/ en http://www.restaurantday.org/nl/info/

De koks: Cecile van de Pol, Jeannette Brinkhof, Karla Mulder, Anne Marie de Haan.

De recepten: alles voor 4 personen

gevulde courgettehapje

Gevulde courgettehapjes:
1/2 courgette
handvol cashewnoten, gehakt
theelepel citroensap
theelepel (noten)olie
1 eetlepel verse dille, gesnipperd
zout en peper naar smaak
voor de garnering:
4 kleine dilletakjes

Snijd van de courgette 4 rondjes van 2 cm dikte en hol deze voorzichtig uit met een theelepeltje. Laat een bodempje en wandje staan van 3 millimeter.
Meng de courgettemoes met de overige ingrediënten en vul hiermee de uitgeholde courgetterondjes.
Garneer met een takje dille.

[collapse]

groentesmoothie

Groentesmoothie:
Zet ruim van tevoren thee van green chai  thee (merk Yogi Tea, natuurwinkel). Dit is een lekkere kruidige thee. Laat hem afkoelen.
Maak een smoothie van deze thee, spinazie en 3 peren.
Voor een iets frissere smaak en omdat we het over hadden, hebben we toegeveoegd: avocado, kiwi, kweepeergelei.
Andere mogelijke toevoegingen/variaties: in plaats van peer: appel, banaan, mango; bleekselderij ipv spinazie; toevoegen: dadels, rauwe cacao, hennep-en lijnzaad,  soyu (soja yoghurt) 

[collapse]

Preisoep

1 kg prei in ringetjes
1 grote ui, gehakt
1l. vegetarische bouillon
2 flinke aardappelen in blokjes
2 dl rice cream
zout, peper, bieslook naar smaak
olijfolie

Prei met ui smoren in flinke scheut olijfolie; niet bruin laten worden.
Na 10 minuten de aardappelen en de bouillon toevoegen en aan de kook brengen.
Na 20 minuten koken, als alles gaar is, de soep even laten afkoelen en dan pureren met blender, staafmixer of roerzeef.
Zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Verdeel de soep over 4 soepkommen, schep een eetlepel room in het midden en strooi daar wat bieslook op.
(Kan zowel warm als koud gegeten worden.)

[collapse]

Chili sin carne
Preisoep
[collapse]

1 kg prei in ringetjes
1 grote ui, gehakt
1l. vegetarische bouillon
2 flinke aardappelen in blokjes
2 dl rice cream
zout, peper, bieslook naar smaak
olijfolie

Prei met ui smoren in flinke scheut olijfolie; niet bruin laten worden.
Na 10 minuten de aardappelen en de bouillon toevoegen en aan de kook brengen.
Na 20 minuten koken, als alles gaar is, de soep even laten afkoelen en dan pureren met blender, staafmixer of roerzeef.
Zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Verdeel de soep over 4 soepkommen, schep een eetlepel room in het midden en strooi daar wat bieslook op.
(Kan zowel warm als koud gegeten worden.)

[collapse]

Chili sin carne

Recept van: http://www.veganchallenge.nl/chili-sin-carne-met-vega-gehakt/, wel enigszins door ons aangepast.

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui, in blokjes
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 schaal vegetarisch gehakt, van de vegetarische slager (175 g)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ¼ theelepel chilipeper
  • 2 zoete rode paprika’s, 1 rode paprika
  • 1 potje geceontreerde tomatepuree)
  • 2 potten kidneybonen (200 g), uitgelekt

Geserveerd met nacho chips.

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg het gehakt, de paprikapoeder, komijn en chilipeper toe en bak 4 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Halveer ondertussen de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg toe aan het mengsel en bak 5 minuten. Doe de tomaten puree erbij en laat op laag vuur 8 minuten zachtjes koken.
Voeg de bonen toe, schep om en warm nog 3 minuten door.

[collapse]

bietensalade met peer

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote beetje harde peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
2 handenvol gepelde walnoten

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie

Bereiding

Maak de bieten schoon, en kook ze in circa 30 tot 40 minuten gaar.  (hoe lang hangt af van grootte en van het seizoen: zie: http://hoelangkoken.nl/hoelang-bieten-koken.html)

Snijd ze in kleine blokjes en laat ze afkoelen.

Meng de stroop, azijn en olie en doe dit in een bakpan. Stoof hierin de uien en de peer tot de uien zacht zijn en het vocht is verdampt.

Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de bieten, ui en peer afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing . Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles. (tijdens restaurtant day hadden we de walnoten apart en geen tijd meer om ze op te bakken: dat is wel lekkerder!)

[collapse]

groene salade

veldsla, winterpostelein: goed wassen, mengen met
Dressing van dadel cream azijn (kant en klaar van oil & vinegar) 

[collapse]

chocolade mousse

Hoeveelheden per persoon
1/3e avocado
2 dadels
2/3e eetlepel cacaopoeder

We voegden onderstaande ingrediënten ook toe, omdat het mengsel te droog werd. Hoeveelheden weten we niet meer precies.

kokosolie

banaan
agavesiroop
kiwi
sappige peer
geschaafde pure chocola

Meng alles behalve de geschaafde chocola met de staafmixer tot een mooie puree. Achteraf hadden we de dadels wat later willen toevoegen, dan had je ze nog beter als herkenbare stukjes kunnen proeven.

Op het allerlaatst lepel je 2/3e deel van de geschaafde chocola erdoor; de rest strooi je erboven op.

Als versiering en ook voor de msaak: een paar frambozen en/of moerbei erbovenop.

[collapse]