10 juli 2013: slasoep, rolletjes van verse druivenbladeren, salade

Jeannette, Johann en Karla genoten van een bijzondere en verrassend lekkere maaltijd op 10 juli. Ieder had een gerecht gemaakt, zoveel mogelijk uit eigen tuin.

De recepten:


Koude slasoep (Jeannette):
‘s Ochtends al gemaakt. Zij vervoerde hem heel praktisch in een thermoskan.

Recept slasoep voor 4 personen:

  • 1 rode ui in stukken snijden en 5 minuten smoren in roomboter
  • toevoegen:
    • 1 aardappel in stukken
    • 0,75 l water
    • 1 eetlepel vegetarische bouillonpoeder
  • 30 minuten zacht laten koken
  • toevoegen:
    • 2 kroppen sla wassen, in grove stukken snijden en erbij voegen
    • 1 glas appelsap
  • 10 minuten zacht laten koken
  • alles in de blender fijnmalen

sausje:

door elkaar roeren:

  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels roomkaas
  • zout
  • verse kruiden: bieslook, munt, komkommerkruid, knoflook
  • theelepel honing

Schep de soep in kommen
Garneer met een schepje saus en een takje van de verse kruiden en een bloem van het komkommerkruid.

Kan koud of heet geserveerd worden.


Rolletjes van verse druivenbladeren (Karla)
Gevonden op smulweb.nl, aangepast voor vegetariers:

  • Kook als eerste de rijst.
  • Laat verse druivenbladeren (grote, eigen tuin) 5 min.”flauw vallen” in een kom zeer warm water. Knip het steeltje en de harde middennerf weg met een V-vorm. Laat ze goed uitlekken en maak er dolma′s van. Wij hadden er circa 3 per persoon
  • Meng goed door elkaar:
    125 gr. gekruide vegetarische wokstukjes
    100 gr. gare maar goed droge rijst,
    1 fijn gesnipperde ui met knoflook, (eigen tuin)
    zout, peper
    1 bruine boterham (zonder korst) besprenkeld met rode wijn
  • Leg in een beboterde braadpan vast een laag bladeren.
  • Maak rolletjes: leg een hoopje vulling op een blad  en rol het op.  Leg het in de pan. Schik ze dicht op elkaar.
  • Bestrooi met wat kruidenzout en giet er 21/2 dl. bouillon over. Leg er wat klontjes boter op en sudder op zacht vuur een uurtje. Je kunt ze warm of koud eten.

Sausje: Meng door 2 dl. zure room 2 tenen knoflook, een snufje zout, 2 eetl.honing,1 eetl. verse dille en wat peper.

Erbij: rijst opgebakken met ui/knflook,  bio-sirtake en restant wokstukjes.


Salade (Johann)
– blad van radijs (eigen tuin)
– zevenblad (eigen tuin)
– ijsbergsla
– ui
– knoflook
– frambozen en Taiberrys (eigen tuin)
– zuring (egen tuin)

– dressing van citroen, olie


We hadden ook nog geprobeerd een lekker dessert te maken van de Japanse duizendknop, maar helaas: de stelen bleven hard, zelfs na 3.4 uur koken.

Share This