15 en 16 maart: NL doet (ook in de tuin)

Een dagje lekker buiten aan het werk, in de tuin van een ander? Het kan op 15 en 16 maart met NL doet. Nu is er nog volop keuze, ook in en rond Nijmegen.

https://www.nldoet.nl/

Het is een leuke manier om met de tuin van een ander en met andere tuiniers kennis te maken. Je doet er altijd wel inspiratie uit op en helpt iets moois te realiseren.

Ik selecteerde uit de vele projecten in Nijmegen, alleen de klussen, waarbij je vooral met de tuin bezig bent, en ook een insectenhotel maken zette ik erbij. Er zijn legio klussen waar het ook gaat om schoonmaken. Ook handig als je zelf ook zoiets nodig zou moeten doen en natuurlijk is je hulp meer dan welkom en wordt enorm gewaardeerd. Vele handen maken licht werk.
Er zijn ook mooie tuinprojecten iets verder buiten Nijmegen zoals Groesbeek en Wijchen. Ga eens rondsnuffelen op de website. Je kan resultaten filteren op soort klus en op locatie.

  • Bomen planten en snoeien op schooltuin de Wielewaal (15 maart) We gaan bomen (knotwilgen) planten op een nat stuk langs de schooltuin. De bramenstruiken langs het ‘pad van de boer’ brengen heerlijke bramen voort maar ze moeten wel af en toe ingetoomd worden. Het mooie stenen bruggetje tussen de schooltuin en kinderopvang Struin mag beter zichtbaar worden – daar gaan we distels etc. weghalen.
  • De Bloemetjes buiten in Jerusalem (16 maart): Met NL Doet fleuren wij de buurt Jerusalem op! We gaan samen met de bewoners bloemetjes planten in de tuinen. Bewoners krijgen de kans een hulpklus aan te melden die wij kunnen oplossen en we eindigen de dag met een voetbalcompetitie voor de jeugd. We beginnen deze gezellige dag gezamenlijk met een lunch.
  • Opknappen voortuin (16 maart) Onze voortuin heeft wat liefde nodig. Er groeit nu onkruid en er ligt wat rommel. We willen graag een mooie, opgeruimde plek waar onze deelnemers en vrijwilligers hun fietsen kunnen plaatsen.
  • Tuin voorjaar klaar maken voor / met onze bewoners (16 maart) Voorjaar klaar maken van de stadstuin,midden in de wijk Bottendaal. Bij kleinschalig beschermd wonen De Globe. Samen met bewoners onze tuin opruimen en planten erin zetten , kruiden tafel leeg maken. Meubilair en stoep schoonmaken etc. Samen het gesprek aangaan hoe je het nu doet en hoe je vroeger je tuin voorjaar klaar maakte. Onder het genot van een warme kop koffie of thee.
  • Klusdag in de Hof van Heden (16 maart) Het initiatief, genomen in 2017 door de diakens van de Lourdeskerk en de opbouwwerker voor de buurt St. Anna, om een deel van het terrein naast de kerk te gaan gebruiken als buurtmoestuin, bleek zeer succesvol. In 2018 is in de moestuin door ca. 20 vrijwilligers met veel enthousiasme gepoot, gezaaid en geschoffeld, met een mooie oogst als resultaat. De oogst is voor een deel ingezet om maaltijden te maken voor de buurtbewoners en alle vrijwilligers van de Hof van Heden en de vrijwillige tuinlieden die de tuin rondom de kerk onderhouden. De Gemeente Nijmegen – als Green Capital – is heel enthousiast over de Hof van Heden en ondersteunt dit initiatief onder meer door het plaatsen van een kweekkas en het slaan van een put, waardoor de tuin goed en groen beregend kan worden als het nodig is. De afgelopen weken van november 2018 is het nog braakliggende deel van de tuin door de Gemeente Nijmegen diepgeploegd en voorzien van een aardvriendelijke compostlaag. Op initiatief van de moestuinvrijwilligers wordt op dit nieuwe deel in 2019 een voedselbos aangelegd ondersteund door permacultuur
  • Samen een insectenhotel XXL maken. (15 maart) Wij hebben alvast wat voorbereidingen gedaan, maar deze dag maken we er samen een mooi groot insectenhotel van. Dit hotel krijgt een mooie plaats op het schoolplein van basisschool De Kleine Wereld. We kunnen hulp gebruiken bij:
    – het verzamelen van natuurlijke materialen voor het hotel in de directe omgeving van de school; – materialen voorbereiden (bijvoorbeeld bamboe stengels op de juiste lengte knippen, gaten in bakstenen boren); – een mooi bordje schilderen voor het hotel; – het hotel inrichten met de verschillende materialen. Bij deze klus zijn kinderen zeker ook welkom! We kunnen ongeveer 5 a 6 vrijwilligers gebruiken.
  • Bloemen zaaien (15 maart) Bijenvriendelijke / insectenvriendelijke bloemen zaaien: in een deel van de moestuinbakken willen we zaadmengsels van insectenvriendelijke bloemen zaaien. Eerst moet er onkruid verwijderd worden en mag de grond wat los geschoffeld. Daarna kunnen we gaan zaaien. Misschien kunnen er ook nog wat mooie beschilderde bordjes bij gemaakt worden. Bij deze klus zijn kinderen ook welkom! We kunnen ongeveer 4 a 5 vrijwilligers gebruiken. Als je zelf een schoffel hebt, mag je deze meenemen.

Houd de site in de gaten, want er kunnen zich nog projecten voor aanmelden. Je kan ook zelf je klus aanmelden.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.

Laatste berichten van Karla Mulder (toon alles)