In 2015 en 2016 hebben we 10 gewone voortuinen aangepakt en veranderd in eetbare tuinen. Dat gebeurde in een eendags actie, zie eetbaarnijmegen.nl/permablitz.
We waren heel benieuwd naar de ervaringen van de eigenaren en hoe de tuinen deze dag hadden overleefd en hadden bij de aanleg al aangeboden om aan het eind van deze zomer langs te komen en eventueel nog wat te adviseren. Er zullen nog best wel wat jaren overheen gaan voordat je weet wat je aan je tuin hebt: wat doet het goed, wie eten er ongevraagd mee, wat vind je het lekkerste en echt de moeite waard.
Het eerste rondje , langs 3 tuinen in Goffert, Wolfskuil en Heseveld , vond plaats op 4 augustus. Het tweede rondje was op 20 september langs tuinen in Waterkwatier, Lindenholt en Groenewoud.
- We startten bij de tuin van Ans uit de wijk Waterkwartier; eigenlijk heeft alleen de rucola het goed gedaan, vertelt Ans. Ze heeft veel last van katten gehad die lekker languit op de marjolein gingen liggen. Sla en wortel hadden het moeilijk en hebben het niet gered. Die hebben ook eigenlijk wel extra zorg nodig (water, bescherming tegen slakken); die had Ans niet kunnen geven door een lange zomervakantie. Ze gaat verhuizen en prioriteiten liggen daardoor nu elders. Verslag permablitz
buurtuin nog een tuin verder Ter relativering maakte ik nog 2 foto’s van buurtuinen. Die van Ans vinden we er toch veel aantrekkelijker uit zien.
Tips voor de tuin (evt toe te passen in de tuin bij het nieuwe huis in Frankrijk):
- snoei en gebruik de rucola ook nu nog; in doorgeschoten vorm is het nog best lekker in de soep, of gestoofd.
- wb katten: in de tuin waar we zondag langs gaan, helpen in de grond gestoken plastic vorkjes goed tegen de katten. Denk ook eens aan een composthoop met doek: het favoriete plekje voor de katten rond mijn tuin.
- wortelen en sla zijn moeilijke planten: ze hebben goed doorlatende grond nodig; zand is prima; maar je moet dan wel de grond goed vochtig houden. Ook de aardappels deden het niet goed. Zij hebben bemeste grond nodig. Lees de tip bij Lia over phytophthora, een gevreesde aardappel- en tomatenziekte.
- denk ook eventueel aan een hoge plantenbak, op poten; daar loopt het water wat minder makkelijk uit weg, katten komen er niet in en ook van slakken heb je minder last. Ze moeten er voor omhoog klimmen en eenmaal daar zie je ze makkelijker en kan je ze verwijderen.
- Lia uit ‘t Acker, Lindenholt, heeft in haar voortuin een ware moestuin met een frambozenhaag, bessenstruiken, courgettes, prei en bietjes en nog veel meer. Op foto 2 en 5 zie je de haag achter het Engelse kastanje hek. Verslag permablitz
Lia heeft al veel ervaring met moestuinieren. Belangrijkste verandering sinds de permablitz: veel lovende reacties van passanten.
Mogelijk door het vriendelijke kastanjehek, een andere verandering is dat ze de paadjes nu bedekt heeft met een dun laagje houtsnippers waardoor je de structuur van de tuin beter ziet.
Tips:- verwijder door phytophthora aangetaste bladeren en tomaten direct en doe het in je goed afgesloten groencontainer, niet op de composthoop. Diana schreef hier een heel duidelijk verhaal over.
- Doe dat ook met aangetaste courgette bladeren. Hier nog wat praktische tips over de courgette, die ik zelf ook gelijk maar heb toegepast, zoals: laat ze liever groeien langs een stok in de lucht dan over de grond; verwijder overtollig blad.
- Myriam in Groenewoud kreeg een kruidenspiraal in de permablitz actie en verwijderde daarna zelf nog diverse grote bomen en struiken en plaatste 2 mooie klimrekken voor framboos, kiwibes en tayberry. Verslag permablitz
Tips:
- maak een loopplankje in de vijver voor eventuele kikkers
- bedek de zwarte aarde van de kruidenspiraal, bijv. met stro uit de achtertuin
- snoei de salie in vorm, of stek hem
- verhuis de onderste lavendel naar de zonnige kant van de kruidenspiraal en bieslook en citroenmelisse naar de schaduwkant
De laatste twee tuinen zien er echt prachtig uit!
Karla Mulder
Laatste berichten van Karla Mulder (toon alles)
- Afscheid en terugblik op de website Eetbaar Nijmegen 2011-2020, door Karla Mulder - 31 augustus 2023
- Inspiratie Den Haag - 3 juli 2022
- Andere prioriteiten en een opvolger voor Eetbaar Nijmegen - 22 september 2020