Excursie Voedselbos Ketelbroek (nederlands)

voedselbos Ketelbroek: Plakseweg 28, De Horst
01/07/2018 : 15:30 -17:30

Inhoudelijke rondleiding in het Nederlands

(Vertaald uit de facebook pagina) Foodforest Ketelbroek is gevestigd in Nederland, ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Nijmegen (eigenlijk heel dicht bij de grens met Duitsland). Het landschap rond de plek is prachtig: het platteland met enkele beboste heuvels en een moeras (beide natuurgebieden) zijn vlakbij. In 2009 werd in dit gebied 2,4 hectare kaal land aangekocht. We hebben een voedselbos gecreëerd.

Heggen zijn geplant, voor schoonheid, biodiversiteit en als windscherm. Veel fruitbomen (bijvoorbeeld perzik, pawpaw, Japanse pruimen, kaki), noten (kastanje, hazelaar, walnoot, hartnoot, hickory) en struiken (als kruisbes, Nanking-kers, Siberische veenboom) bieden in de toekomst rijke oogsten. Daartussen worden een aantal open ruimtes gemaakt. Twee ervan zijn kleine vijvers (met lawaaierige kikkers) en een ruimte is in gebruik als groentetuin voor de nabijgelegen basisschool Op de Horst.

Wij, Pieter Jansen en Wouter van Eck, zijn de initiatiefnemers en boeren van Food Forest Ketelbroek. Hoewel we allereerst geïnspireerd zijn door de natuur in onze eigen tuin, zijn we dankbaar voor het baanbrekende werk in boskwekerijen door Martin Crawford van de Agroforestry Research Trust in Engeland. We hebben vooral veel geleerd van zijn boek: ‘Creating a forest garden. Working with nature to grow edible crops’ U kunt de website van Agroforestry Research Trust bezoeken op: http://www.agroforestry.co.uk/

Let op het volgende. Ketelbroek kan niet worden bezocht zonder voorafgaande toelating. Allereerst willen we een veilige en rustige plek veilig stellen voor de vele dieren die hier leven. Ook kunnen sommige van onze onbekende eetbare planten op onkruid lijken (zelfs voor ervaren mensen). Om hygiënische redenen is het beter om ze niet te vertrappen … We organiseren wel rondleidingen, zoals op 1 juli.

Zie https://www.facebook.com/foodforestketelbroek/  en https://www.voedselbosbouw.org/ketelbroek

Na inschrijving via  kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com ontvang je ook een bevestiging en routebeschrijving van Wouter van Eck.

 

 

De komende voedselbosexcursies

Kaart wordt geladen...

Meer zien van dit soort activiteiten respectievelijk meer zien van dit bedrijf of deze organisatie:
Translate »
Share This