Lezing Dirk Hart: over de bodem

Wanneer

27/04/2013    
13:30 - 14:15

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Het Groene hert
Burchtstraat 126, Nijmegen
Kaart wordt geladen...
Terug naar  Publieksdag 2013
Terug naar Publieksdag 2013
Dirk Hart, landbouwkundige, vertelt over de bodem; maker van gentechvrijvoedsel.nl en hij is één van de initiatiefnemers van Down2earth
Lezing: 13:30 uur – 14.15
Plaats: Het Groene Hert
Aantal deelnemers maximaal 25. Vol=vol
De naam Down 2 Earth verwijst naar het proefschrift van Joost Visser: Down to Earth.
Een samenvatting vindt u hier. Het proefschrift beschrijft hoe het zover heeft kunnen komen dat de industriële landbouw van vandaag bezig is het kostbaarste kapitaal op te eten dat wij hebben: de humus.
Humus is de stabiele vorm van organische stof in de bodem, die alleen kan ontstaan (en aangevuld worden) als daarvoor genoeg bodemdiertjes aan het werk zijn.
Humus is van levensbelang om op de bodem gezonde, volwaardige gewassen te kunnen laten groeien.
Door humus af te (laten) breken verschralen onze landbouwgronden en moeten we allerlei kunstgrepen gaan toepassen  om onze planten toch te laten groeien.
Kunstmest is daar één van, en allerlei bestrijdingsmiddelen een ander.

Wat het verlies van humus voor gevolgen heeft voor de bodem en voor de kwaliteit van ons voedsel, is het onderwerp van Dirk’s lezing. Hij zal beginnen met een kort overzicht van de ontwikkeling van de industriële landbouw. Hij begint bij het moment dat Justus von Liebig de kunstmest uitvond (en vrijwel direct inzag wat voor een monsterlijke uitvinding hij de wereld had ingeholpen). Dat laatste vermelden de geschiedenisboekjes echter niet.

De lezing zal eindigen in de hedendaagse supermarkt, waar steeds meer onbenullige voedingsmiddelen liggen, die alleen nog maar geschikt zijn om iemand dik te maken en allergieën te bezorgen. Maar het heeft allemaal te maken met ons kostbaarste erfgoed: de bodem!

Laten we daar nu eens voor gaan zorgen.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.