Rondje Noord

Wanneer

20/05/2018    
11:00 - 16:00

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.1.1″]

Open huis bij groene initiatieven in Nijmegen Noord
toegang overal gratis

Maak een tocht door Nijmegen Noord en Lent. Pak de fiets en laat je onderweg verrassen. Slenter door moestuin of kas. Kijk mee met de imker. Volg een route langs boomgaard of windpark. Ga mee op wildpluksafari. Met Rondje Noord beleef je de lokale sferen in het buitenstadse gebied van Nijmegen boven de Waal, vaak onder het genot van een fris sapje of hapje van eigen erf. 

Rondje Noord is een initiatief van platform ‘Geef Noord De Ruimte’. Op zondagmiddag 20 mei gooien de deelnemers de tuindeuren wagenwijd open en is iedereen van harte welkom. 

Deze 13 deelnemers gooien de tuindeuren wagenwijd voor u open:

Rondom De Eik (Strowijk Iewan & Woongemeenschap Eikpunt, Rosa Luxemburgstraat / Karl Marxstraat)
11:00 open spreekuur buurtgroen
13:00 officiële opening buurtgroen Rondom de Eik
14:00 workshop bijenhotels maken
15:00 rondleiding buurtgroen door Wouter van Eck
16:00 workshop zaadbommen maken

De bewoners van de wijk Rondom de Eik hebben het openbare groen zelf in beheer genomen. Het buurtgroen is de laatste maanden aangelegd volgens de principes van permacultuur, en wordt vandaag officieel geopend. Kom langs en bouw mee aan een bijenhotel, of maak zaadbommen om over heel Nijmegen-Noord te verspreiden. Heb je interesse om met jouw wijkgenoten het buurtgroen ook in zelfbeheer te nemen? Kom dan langs bij het open spreekuur.

Co-bomen (alle boomgaarden)
* 14.00u verzamelen bij Van der Valk voor fietstocht van 1 uur langs de gaarden
* 15.00u afsluitend proeverijtje van fruitbieren in gaard Smitjesland 
TER FIETS! Telkens de vraag: ‘Waar liggen nou die gaarden?’. Vandaag laten we het zien! Eerst verzamelen voor Hotel Van De Valk, dan samen inspecteren hoe de gaarden erbij liggen. We sluiten af om 15.00 uur bij gaard Smitjesland. Daar wacht ons een bierproeverijtje van Nevel (Nevel is een Nijmeegse brouwerij met grote passie voor oude bierstijlen. Nevel werkt met eigen gisten uit de natuur, waardoor de smaak van het bier uniek is. Dit lokale karakter vind je terug in alle ingrediënten. In het oogstseizoen trekken de brouwers erop uit om kruiden en fruit te plukken, zoals mirabellen uit onze Co-bomen gaarden. Je kunt om 15.00 uur ook spontaan aanschuiven natuurlijk 😉 

Moestuinvereniging De Lentse Aarde (Smitjesland, Lent). 
* doorlopend te bezoeken
15:00 rondleiding
Check de moestuinen van de Lentse bewoners, links en rechts valt er altijd wel iets te proeven. Kinderen kunnen met kruiden uit de kruidenspiraal aan de gang en hun eigen drankje maken.

Kasje van Doornik (Doornikse akkers)
* doorlopend te bezoeken 
16:00 Wildplukwandeling
Dagelijks een warm welkom ontvangst voor het nuttigen van koffie en thee, met een prachtig uitzicht heeft over de doornikse natuurakkers, kersenbomen en graanvelden. Er zijn een bloementuin en wilde tuin, en 15 jonge fruitbomen aangeplant. Vind er info over het landgoed Doornik, Doornik natuurakkers en Park Lingezegen

Kunst & Koken
16:00 Wildplukclinic 
De plek voor creatieve activiteiten en lessen op het gebied van schilderen, koken en natuur. Al onze activiteiten vinden plaats rondom Lent en Bemmel en daarbij maken wij gretig gebruik van kunstzinnige collega’s, authentieke locaties en mooie streekproducten die hier alom te vinden zijn. Struin op deze mooie dag mee met natuurgids Maria over de uiterwaarden en akkers rondom de Waal en ruik, proef & pluk van allerhande wilde kruiden, planten en bloemen. Met de verworven oogst maken we samen met Maria en Suzanne een heerlijk soepje in het knusse Kasje van Doornik met de mooie theetuin van gastheer Erik. Neem voor de wildpluk om 16.00uur een klein mandje of tasje mee. Vrijwillige bijdrage voor de wildpluksters wordt zeer op prijs gesteld!

Windpark Nijmegen-Betuwe (Griftdijk 244)
* doorlopend te bezoeken 
14:30 / 15:30 / 16:30 Start rondleiding windpark
Ook dit jaar is weer van alles te beleven rondom de vier molens van Windpark Nijmegen-Betuwe. Een windgids leidt je rond en praat je bij. Je neemt een kijkje in een windmolen en kunt van dichtbij de levensgrote wiek bekijken die op het terrein ligt. In ons bezoekerscentrum zie je hoe dit burgerwindpark tot stand is gekomen. Eindig de rondleiding met een lekkere maiskolf of gepofte biet van de barbecue, of geniet van je zelf gebakken broodje, tijdens een picknick onder de wieken van de molens. 

De Pompoen (hoek Stationsstraat-Griftdijk, tegenover het pompstation) 
* doorlopend te bezichtigen
Kom de moestuin van De Pompoen bekijken – de trots van een 20tal bewoners van Nijmegen Noord – en wellicht wat aan en bijplanten. Activiteiten: oorwurmpotje maken; er zijn pompoen- plantjes en eerste sla uit de tuinen. Koffie met lekkers Ben je op zoek naar een moestuin? Er zijn er nog een paar. 

Imkerij Bloem (Oude Groenestraat 3). 
* doorlopend te bezoeken
Kom kijken hoe de imker de eerste honing van het jaar slingert, “aai” de Solognote schapen en lammetjes en geniet van het groen in de tuinen van Bloem. Honing is verkrijgbaar.

FABRIKAAT (Oosterhoutsedijk 88)
* doorlopend te bezoeken
Bij Art Laboratory geeft FABRIKAAT samen met deelnemers vorm aan een duurzame en leefbare omgeving in dit veranderende gebied. Tijdens Rondje Noord kun je bij Art Laboratory zowel binnen als buiten op het erf kunstwerken, ontwerpen en experimenten beleven. Bestel een drankje of wat lekkers aan de bar en zoek een fijn plekje in de mooie boomgaard om van deze bijzondere locatie te genieten.

Koken aan de Waal (Oosterhoutsedijk 46)
* doorlopend te bezoeken
De karakteristieke boerderij annex kookstudio is gelegen naast de fietsbrug, aan de Oosterhoutsedijk. Het adres voor kooklessen, wijncursussen, kaasproeverijen en diverse workshops op het gebied van wijn en spijs. Rob en Wendy werken zoveel mogelijk met producten uit de omgeving, te beginnen met eigen kruidentuin en moestuin.

Warmoes – Historische Tuinderij Lent (Griftdijk 11)
* doorlopend te bezoeken
De Warmoes heeft na de zomer een vernieuwd gebouw en heringericht terrein: met oude en nieuwe hoogstamfruitbomen, groente- en kruiden akkers, een pluktuin, een buitenlokaal voor educatie, een theetuin in de boomgaard en een winkel. Kom kijken hoe Marlies & Barbara de Warmoes op de kaart zetten als groene ontmoetingsplek voor heel Nijmegen Noord! 

De Nijmeegse StadsNomaden (terrein tussen het spoor en Van Disveld / dependance Citadel College)
* doorlopend te bezoeken, regelmatige rondleidingen. 
10 mensen vormen tezamen de woongroep Nijmeegse Stadsnomaden: van kunstenaar tot student, van filosoof tot verpleegkundige en van ondernemer tot vrijwilliger. De woongroep wil inspireren tot duurzame initiatieven en het leren over de lineaire economie en de wegwerp cultuur. Ook zijn ze ten voorbeeld voor sociale cohesie: het samenbrengen van de buurt, en mensen met verschillende achtergronden.
Zoek het verscholen terrein aan de Dijkstraat, loop tussen de kassen van Van Disveld en het Citadell College door naar achter… 

Villa Sterappel (Baumgartenstraat 43)
* doorlopend, mini-markt en open voorhuis
Villa Sterappel is een kleine woongroep in de wijk Plant je Vlag Noord. Deze zomer opent daar het ‘Voorhuis’, een buurthuis waar men kan ontmoeten, vergaderen en vieren. Kom alvast een kijkje nemen en meteen ook even scharrelen op onze mini-markt.

Meer info op de websites van alle deelnemers en op www.co-bomen.nl