Afscheid en terugblik op de website Eetbaar Nijmegen 2011-2020, door Karla Mulder

Eind 2020 verliet ik Nijmegen en vond ik Arianne Doeleman bereid de website Eetbaar Nijmegen tijdelijk bij te houden. Zij wist dat de gemeente Nijmegen interesse had om de website over te nemen en dat leek mij wel een goed idee. Sinds maart dit jaar staat Linda Louwissen aan het roer, ik droeg de hele website over en zij geeft een nieuwe richting aan de lokaal voedselbeweging die ik met Eetbaar Nijmegen heb ingezet.

Ik verhuisde eind 2020 naar Wassenaar om dichter bij het gezin van mijn zoon te wonen en hen makkelijker bij te kunnen staan. Hier heb ik me aangesloten bij een buurtinitiatief dat een berm beheert en maakte deze website. Ik werkte een seizoen als vrijwilliger op een zelfpluktuin dichtbij en heb nu een biologisch groentetas-abonnement bij Kievit. Ook werk ik soms bij Wijdehorst, een net opgestart project van Land van Ons, ook heel dichtbij. Ik bof enorm met deze mooie projecten zo vlak in de buurt en dan heb ik ook nog een piepklein voortuintje met 4 minifruitboompjes, kruiden, tomaten en frambozen en geniet ik ook van het plezier dat mijn kleinkinderen hier aan beleven. De jongste van 4 wil alles wel proeven.

Wat heb ik geleerd van “Eetbaar Nijmegen”?

 • Begin gewoon, verbouw groentes en fruit, en kijk wat goed gaat en wat niet en waarom. Het is leuk, maar het is veel minder eenvoudig dan ik aanvankelijk dacht. Er komt veel kijken voor een goede oogst, het is een vak. Ik heb daar nu wel veel meer respect voor en geniet meer van de prachtige groentes en fruit die ik via mijn groentetas-abonnement krijg.
 • Ik deed mee aan guerilla acties, waarbij we pompoenen planten in openbare bermen. Maar… eigenlijk hadden de planten meer zorg nodig dan wij ze gaven. Nu doe ik mee aan een openbaar berm project, waar ik wat fruitstruiken zette na verwijderen van onkruid zoals wilde braam/klitwortel, kleefkruid. Ik help mee aan het onderhoud van de vaste sierplanten en plant er inheemse planten bij, als ook eenjarige planten uit biologische zaadmengsels. Het leidt tot leuke gesprekjes met wandelaars en fietsers. De groenstrook ligt langs het best drukke LF4 snelfietspad.
 • Inspiratie
  Ik vond het heel leuk om excursies (fietstochten, wandeltochten en bezoeken aan bijzondere tuinen) te organiseren voor Eetbaar Nijmegen, ik werd vaak verrast en geïnspireerd door de creativiteit van de tuinier.
  Nog steeds bezoek ik tuinen ter inspiratie. In Den Haag organiseert Ons Eten onder andere fietstochten langs duurzame voedselprojecten. Ik ontdekte op zo’n fietstocht ook de volkstuin-oplossing die Den Haag heeft gekozen voor het probleem van de enorme vraag naar volkstuinen. Inwoners kunnen zich inschrijven voor een gemeentetuin van 15 m² a €38 voor de duur van 1 seizoen. De gemeente levert de tuin netjes aan in het voorjaar, voorzien van compost. Er zijn wat regels, zoals dat men geen aardpeer en geen aardappel mag verbouwen. Men moet de tuin leeg opleveren aan het eind van het seizoen. Onderhoud kost circa 4 uur per week.
  Het kijkt me een goede manier om erachter te komen of een volkstuin echt iets voor je is. Er zijn ook volkstuincomplexen, waar mensen zich voor kunnen inschrijven.
  Tijdens vakanties probeer ik ook vaak een bezoek te brengen aan een tuin op de kaart van eu.

Ik wens Linda Louwissen veel succes en hoop dat de lokale voedseltelers hun voedsel makkelijker bij de inwoners van Nijmegen en omstreken kunnen krijgen. En ook dat de inwoners en lezers van dit bericht ervan kunnen genieten. Ik sta er helemaal achter dat het bij Eetbaar Nijmegen meer zal gaan om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De oude website blijft nog bestaan, daar vind je nog tal van tips voor wie zelf voedsel wil verbouwen.

Hartelijke groeten,

Karla

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.