Boomspiegels

In sommige straten zijn weer mooie boomspiegels te zien. Een boomspiegel is de ruimte rond de stam van een boom. Je kan deze adopteren en hier een minituintje van maken. Je moet het dan wel zelf een beetje bijhouden.
Hier kan je je aanmelden als je dat ook zou willen bij een boom in jouw buurt. Dit zijn de voorwaarden:

  • Pas op dat u de boomwortels niet beschadigt, want dit is slecht voor de boom. Daarom mag u de boomspiegel ook niet ophogen of afgraven
  • U plaatst geen hekje of andere afzetting rond de boomspiegel
  • U gebruikt bij het onderhoud van de planten geen chemische bestrijdingsmiddelen
  • U plant geen overlastgevende onkruiden of giftige planten zoals grassen, brandnetels, distels, bramen, aronskelk, vingerhoedskruid

Voldoe je eraan, dan plaatst de gemeente het stempel of een stoeptegel. De hoveniers van de gemeente laten je perceeltje dan met rust.

Deze vielen me op in de Celebesstraat, Indische buurt.

In juli en augustus is het waarschijnlijk nog veel mooier, zie deze foto van Google gemaakt in augustus 2018:

Het scheelt wel dat dit nog jonge boompjes zijn met een flinke boomspiegel. Dat lukt me nog niet in de boomspiegel van mijn al wat oudere esdoorn (uit 1985). Maar met veel mulchen is er toch best een leuk tuintje aan het ontstaan. Hier doet de oregano het nu goed. Ik adopteerde de boomspiegel in 2016. De eerste stap was mulchen met houtsnippers. Daarna begon ik met wat sterke eetbare planten zoals de capucijnerbaard en rucola, maar de rucola werd me te overheersend en ging ook tussen de stoeptegels zitten. Dit jaar heb ik de meeste verwijderd en heb nu staan: oregano, munt, prikneus, korenbloem, vetkruid, muurbloem, akelei, campanula en in het voorjaar: winterpostelein, krokussen en hyacintjes. Ik heb bijna geen water gegeven uit tijdgebrek en ook in de hoop dat de planten het zouden redden. Maar het is er nu wel erg droog en kaal. Ik ga er toch eens planten in zetten die beter tegen droogte kunnen, zoals stokroos. En iets meer water geven, dan was er ook meer terecht gekomen van het gestrooide zaad van bloemenmengsel.

Kom je ook langs mooie boomspiegels in Nijmegen en heb je instagram? Zet ze er dan eens onder #nijmeegseboomspiegels .

Op Instagram #boomspiegels nog veel meer voorbeelden uit het hele land.

Tip: gebruik https://identify.plantnet.org/query/the-plant-list/ om aan de hand van een foto de naam te ontdekken van een plant (voor op je computer) of als app:  plantnet.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.