Composteren

Een bezoekje van geïnteresseerden bezocht mijn tuin tijdens een Permacultour door Nijmegen op 10 augustus. Van te voren had ik al gehoord dat ik vooral mijn composteermethodes zou laten zien.

Een goede reden dus om me hier weer eens in te verdiepen en te kijken of ik nog wat bij kon leren van ervaringen van anderen. Hieronder mijn drie soorten:

Een compostvat:

Achterin mijn achtertuin, op het noorden, het plekje dat de meeste zon krijgt, staat dit vat. Ik doe hier onkruid, blad, takjes e.d. in, maar geen verse etensresten. Ik wil het ratten niet makkelijk maken. Soms doe ik er Bokashi bij, en soms wat wormen uit de Hungry bin. Composteren gaat sneller als je zowel bruin en groen materiaal gebruikt. Bruin is dan koolstof rijk, zoals takken en blad. Groen is blad en is stikstofrijk.
Ik hussel het soms wat door elkaar en let erop dat het niet te droog wordt. Bij regen zet ik dan het deksel open. Het duurt 6 maanden tot een jaar voor je de compost kan gebruiken. Het proces gaat sneller als je het materiaal knipt in kleine stukjes.

Een heel goed verhaal over composteren lees je op:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/compost/
en hier een filmpje over composteren in een compostvat:

Dat kan ook sneller, zelfs in 3 weken, volgens https://harmonycenter.nl/compost-maken-in-drie-weken/

Wat mag er niet in?
Op deze site zijn heel diverse vragen gesteld, zoals over het plastic in theezakjes en koffie pads. In januari 2019 blijken alleen deze 2 plasticloos te zijn: Organic Flavour en Simon Levelt
,

Hungry bin:

Dit is een wormenbak, waarvoor je de speciale compostwormen moet kopen of krijgen. Geef de wormen niet teveel te eten in het begin, anders gaat het materiaal rotten. De populatie wormen verdubbelt om de 3 maanden, ze gaan vanzelf steeds meer eten.
Geef de wormen een mengsel van groen en bruin materiaal, 70% stikstof (groen), 30% koolstof (bruin), volgens ecomondo.

Als ik teveel wormen heb, mag een deel verder leven in het compostvat; soms geef ik weg via Nudge.
Te koop bij https://ewoodz.com/product/hungry-bin/

Bokashi

Dit systeem fermenteert mijn keukenafval, dankzij de Bokashi-starter, waarvan ik telkens een klein handje toevoeg. Dat zorgt ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten.
Meer informatie op https://www.bokashi.nl/thuis-bokashi-maken/
Soms graaf ik het in, maar de laatste tijd voeg ik hem ook graag toe aan mijn composthoop. Dan kan het nog net een beetje verder composteren. Ik heb gemerkt dat de wormen in de hungry bin het ook goed verteren.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.