Nieuws

Podcast de Podstal – oa Herenboeren Lingezegen

Luister eens naar de podcast opnames ‘’de Podstal’’. Hier wordt door Herenboeren liefhebber Ad van der Heuvel in inmiddels vier podcasts ingezoomd op diverse aspecten van het Herenboerenconcept. Dit gebeurt door interviews in heel Nederland. Ook Hans-Peter (Herenboeren Lingezegen) werd aan de tand gevoeld. Bron: Herenboeren Nijmegen  

Leer verder

Bekijk alle nieuwsberichten

In de nieuwsbrief lees je over nieuwe eetbare initiatieven, tips, komende activiteiten

Ook iets delen?

Organiseer je een activiteit over gezonde voeding in brede zin in Nijmegen en omstreken? Denk aan samen koken met zelf geteelde groentes, excursie, lezing, open dag, zaden ruilen. Plaats op de site via deze knop:

Wil je ook eens een bericht schrijven of geïnterviewd worden over duurzame voeding in Nijmegen? Welkom!
Stuur een mail

Op deze site vind je een overzicht van mogelijkheden in en rond Nijmegen om zelf aan gezond voedsel te komen. Denk aan producenten zoals boerderijen, deelgenotentuinen, voedselbossen, kwekers, zelfpluktuinen. Locaties om zelf je voedsel te verbouwen: buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen. Adressen om samen te eten of een duurzame maaltijd af te halen.
Ook vind je tips voor het eetbaar maken van je eigen stadstuin, bijvoorbeeld over compost, paden en plantgoed. Op Permablitz staan 37 tuinmake-overs, voor inspiratie voor een eetbare voor/achtertuin.
En natuurlijk vind je een agenda met allerlei soorten activiteiten op het gebied van duurzame voeding in Nijmegen en omstreken. Bijvoorbeeld met cursussen over zelf eten bereiden of voedsel verbouwen, lezingen over biodiversiteit in de landbouw, een fietstocht langs natuurinclusieve boerderijen etc. etc.

Klik hier voor de fietsroute langs 20 natuurinclusieve landbouw locaties rond Nijmegen! 

Agenda

Evenementen

Samen eten bij Buurtrestaurant de Broederij

29/02/2024 - 18:00
Van Tuin Tot Bord – Iedereen kan mee doen!
Buurtbewoners in Nijmegen verbouwen samen groente en bereiden van de oogst de heerlijkste buurtmaaltijden. Schuif gezellig aan en ontmoet andere buurtgenoten!
Iedere donderdagavond om 18.00 uur bij Buurtrestaurant de Broederij
Kijk voor meer informatie op:

Workshop basis fermenteren, met gastdocent Pepijn!

01/03/2024 - 16:00 - 18:30

Wil je meer gefermenteerde voeding eten? Of weten wat je in de winter toch met al die kolen kan maken?

Leer samen met gastdocent Pepijn de ins en outs van het fermenteren. En we gaan natuurlijk wat lekkers proeven!

Schrijf je gauw in, de workshop zit bijna vol!

Schrijf je in via: www.debosspot.nl

Seizoensopleiding: Natuur-inclusieve voedselteelt - Kiemkracht64

06/03/2024 - 09:30 - 16:00

Wil je graag je eigen eten op een natuur-inclusieve manier gaan verbouwen, wil je je kennis en praktijkervaring verbeteren en verdiepen of wil je je eigen tuin duurzaam en eetbaar maken? Lees dan verder! Dit dé opleiding voor jou!


  • Inhoud: Seizoensopleiding Natuur-inclusieve Voedselteelt
  • Locatie: Kiemkracht64 (Hatertseweg 7a, Malden)
  • Tijd: 9:30 tot 16:00 (waarvan 2 uur theorie in de ochtend)
  • Les & werkdagen: 1 woensdag per week van 6,5 uur
  • Datum: Vanaf woensdag 6 maart tot eind september
  • Aantal plekken: 8 leerlingen
  • Docenten: Jeroen van Veen & Marion Boenders
  • Zelf meenemen: lunch, werkkleding voor buiten
  • Kosten: 
    • 79/- ex btw per maand voor de kleine portemonnee (2 plekken)
    • 99/- ex btw per maand voor de gewone portemonnee (4 plekken)
    • 119/- excl. btw per maand voor ruimere portemonnee (2 plekken)

Inhoud van de opleiding:  Het hele groeiseizoen nemen we jullie mee met de werkzaamheden op het land. Elke ochtend begint met een deel theorie (max 2 uur), waarna je naar buiten gaat om de theorie in praktijk te brengen. Doordat je een heel seizoen meedraait ga je ervaren wat zich in de tijd voor kan doen en leer je daarop te anticiperen. Onze unieke verscheidenheid aan teeltvormen biedt jou de mogelijkheid om iets te leren van een geheel ecosysteem en wat daarbij komt kijken.

Samen met andere liefhebbers ga je een heel seizoen onder professionele begeleiding op het land van mogelijkheden aan de slag. Aan het eind van de opleiding ben je geen dromer maar doener. Je gaat vol vertrouwen aan de slag en draagt zo bij aan positieve verandering in je eigen omgeving.

Deze opleiding is geschikt voor mensen die:

  • Willen leren hoe je succesvol natuur-inclusief voedsel kan telen
  • Mensen die van hun eigen plek een natuurlijke eetbare tuin willen maken.
  • Graag de geleerde theorie meteen in de praktijk wil brengen.
  • Zijn/haar teelt kennis wil vergroten en zijn/haar resultaten wil verbeteren.
  • Bij wil dragen aan een betere wereld en deze manier heel erg leuk vindt.
  • Graag in een groep werken en leren.
  • Die zich willen laten inspireren

In deze opleiding leer je:

  • Hoe de bodem werkt en hoe je daar de juiste invloed op uit oefent d.m.v bemesting, bewerking, toevoegingen.  
  • Verschillende methodes van composteren, beheren en gebruiken.
  • Zaaikalender lezen en leren welke planten wanneer groeien en welke voorbereiding daarbij hoort. Later in het seizoen kan je zelf een zaaikalender maken voor jou eigen plek. 
  • Voor-zaaien, direct zaaien, overplanten, plantafstanden, teelttools voor klimmers. 
  • Kennis van de diverse teelten (elke plant is anders!) 
  • Timing is alles! Wanneer teelt je welk gewas. Ook voor en na-teelt worden behandeld. 
  • Leren observeren van de plant, haar groeiproces en wanneer je wel of niet ingrijpt en waarom. 
  • Kennis van ziekten en plagen en wat je daar wel of niet doet en waarom.
  • Oogsten, verwerken, opslaan.  
  • Bijhouden van je eigen proces in een dagboek. 
  • Teelt van meerjarigen, welke onlosmakend verbonden is met natuurinclusieve teelt. 
  • Basiskennis van een voedselbos.
  • Tuintekenen en beplantingsplan maken.
  • Doelgericht versterken van je ecosysteem d.m.v. biodiversiteit 

          Met als eindresultaat:

  • Eigen teeltplan voor het komende seizoen 
  • Kennis, kunde en vertrouwen om het zelfstandig uit te voeren 
  • Inzicht in hoe je je kan blijven ontwikkelen 
  • Onderdeel van het groendoenersteam 

Nog meer activiteiten
Mee-eten aan de buurttafel met groentes uit de buurtmoestuin, open tuinen, en meer, zie
de complete agenda