Nieuws

Tuinderij Waalwortel, nieuw in Nijmegen-West

Bij een aantal mensen in Nijmegen al bekend en geliefd, maar voor velen nog een onontdekte nieuwe parel bij Sancta Maria in Nijmegen-west. Ella en Douwe hebben voortvarend een nieuwe regeneratieve no dig groentetuin gestart waar je op dinsdagmiddag en woensdagmiddag groentes kan kopen. Fijn dat Nijmegen er weer een mooi initiatief bij heeft! Ze

Leer verder

Bekijk alle nieuwsberichten

In de nieuwsbrief lees je over nieuwe eetbare initiatieven, tips, komende activiteiten

Ook iets delen?

Organiseer je een activiteit over gezonde voeding in brede zin in Nijmegen en omstreken? Denk aan samen koken met zelf geteelde groentes, excursie, lezing, open dag, zaden ruilen. Plaats op de site via deze knop:

Wil je ook eens een bericht schrijven of geïnterviewd worden over duurzame voeding in Nijmegen? Welkom!
Stuur een mail

Op deze site vind je een overzicht van mogelijkheden in en rond Nijmegen om zelf aan gezond voedsel te komen. Denk aan producenten zoals boerderijen, deelgenotentuinen, voedselbossen, kwekers, zelfpluktuinen. Locaties om zelf je voedsel te verbouwen: buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen. Adressen om samen te eten of een duurzame maaltijd af te halen.
Ook vind je tips voor het eetbaar maken van je eigen stadstuin, bijvoorbeeld over compost, paden en plantgoed. Op Permablitz staan 37 tuinmake-overs, voor inspiratie voor een eetbare voor/achtertuin.
En natuurlijk vind je een agenda met allerlei soorten activiteiten op het gebied van duurzame voeding in Nijmegen en omstreken. Bijvoorbeeld met cursussen over zelf eten bereiden of voedsel verbouwen, lezingen over biodiversiteit in de landbouw, een fietstocht langs natuurinclusieve boerderijen etc. etc.

Klik hier voor de fietsroute langs 20 natuurinclusieve landbouw locaties rond Nijmegen! 

Agenda

Evenementen

De Buurtsuper op de fiets inclusief schatzoeken!

08/07/2023 - 22/10/2023 - Hele dag

Welkom bij deze fietstocht!

Je gaat in het kader van onze wisseltentoonstelling ‘de Bastei Buurtsuper’ fietsen langs verschillende moderne voedselinitiatieven.

Er zijn twee spannende routes die je kunt kiezen. Op één plek per route staat een schat.

Zie de routes en beschrijvingen:

https://www.debastei.nl/nl/agenda/2023/de-buurtsuper-op-de-fiets

Wereldrestaurant door van Tuin tot Bord

29/09/2023 - 18:00 - 21:00

Als onderdeel van Zuid Gaat Gezond organiseert van Tuin tot Bord een wreldrestaurant op 29 september.

Proef van verschillende gerechten uit de hele wereld. Deze worden bereid door van Tuin tot Bord samen met buurtbewoners.
Aansluitend is er wegens groot succes opnieuw een
leuke activiteit.
vrijdag 29 september | 18.00-21.00u
Locatie: De Schakel | Kosten: 6 euro (kinderen €3)
Aanmelden bij: zuid@stipnijmegen.nl
of bel Hannie van der Meer 06-45580054

Meer details: https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2023/08/folders-A5-6Z-staand-zigzag-Zuid-Gaat-Gezond-warm-Geel-2023-DEF.pdf

Moestuin cursus ecologisch & onkruidvrij tuinieren

30/09/2023 - 10:00 - 16:00

Wij zijn wekelijks bezig met telen van ecologische groentes voor onze pluktuin. Groenteteelt op ecologische en duurzame wijze is een passie welke we graag met jullie delen.

Tijdens deze moestuincursus delen we alle basiselementen met je welke ook onderdeel zijn van ons succes op de pluktuin. Dit start met een ecologische denkwijze, planning van teelten maar ook zeker het efficiënt werken in de moestuin. Door een onkruidvrije moestuin aan te leggen ga je niet alleen meer groentes kunnen oogsten, maar ook meer plezier.

We maken voorafgaand aan de cursus graag telefonisch kennis zodat we je persoonlijke doelstellingen leren kennen. De basis cursusdag bestaat uit de kennis die wij nodig achten om met succes en plezier je eigen onkruidvrije & ecologische moestuin aan te leggen. We starten op onze eigen tuin met uitleg over onze werkwijze. In de middag gaan we binnen aan de slag met teeltplanning, bemesting en waar je de spullen vandaan haalt om met succes en plezier groentes in eigen tuin te gaan telen. We zien er naar uit onze passie met je te mogen delen!

Na afloop van de cursus:

– Weet je hoe je een onkruidvrije moestuin aanlegt en behoudt
– Kan je zelfstandig een (grote) moestuin beheren
– Kan je een teeltplan maken
– Kan je de bodem prepareren
– Weet je hoe je het bodemleven bevordert
– Weet je welke groentes garantie zijn voor succes

Bekijk hier het volledige programma

Bekijk op deze pagina het volledige programma van de moestuincursus.

Nog meer activiteiten
Mee-eten aan de buurttafel met groentes uit de buurtmoestuin, open tuinen, en meer, zie
de complete agenda