Eten uit het seizoen (winter)

Voor de tweede keer kwam ons kleine groepje van vier vrouwen bij elkaar om weer samen te eten, een maaltijd bereid met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin.
De eerste keer was op 5 november. Toen bedachten we hoe het zijn om dit in de winter/begin voorjaar te herhalen. Deze tijd heet niet voor niets de ‘ hunger gap.’ De wintergroenten zijn bijna op, de lentegroenten zijn nog maar net gezaaid. Maar het is ons zowaar gelukt. Waarschijnlijk ook omdat het amper gevroren heeft en veel vaste planten daardoor vroeg uitlopen.

Dat leverde deze heerlijke maaltijd op:

Portugese soep van Tronchuda kool (zie blad op 4e foto, waarvan de nerven rauw goed eetbaar zijn!). Geïnspireerd door het vegetarische recept van de groene meisjes. Ik had de soep nog kunnen pureren, maar nu proefde je het bad beter. Uit mijn volkstuin gebruikte ik hiervoor eeuwige prei, tronchuda kool, uit mijn stadstuin laurier, salie, rozemarijn, thijm; uit de winkel: wortel, kikkererwten, bouillon.

Hoofdgerecht door Marije: ovenschotel van aardpeer en aardappel, met laagje kaas, waarbij de aardperen uit de tuin van Marije kwamen. Geïnspireerd door dit recept voor aardperpuree van Mergenmetz. Marije voegde er nog 3 scharreleieren van eigen kippen aan toe

Een salade van Jeannette en mij. Behalve de dressing en de peer kwam alles uit eigen tuin: palmkool roosjes (de palmkool wil in bloei en maakt nu kleine blaadjes en zaadjes; erg lekker, ook rauw!), snijbiet, blad van zwarte bes, blad van bosaardbei, mizuna, raapsteel, spinaziezuring, citroenmelisse, blaadjes van viooltjes, walnoten, stelen van tronchudakool, witte druiven (uit diepvries), landkers, eeuwig moes, eeuwige spinazie, munt en olijfkruid. En daar kwam nog een rettich van Marije bij.

Gekookte pastinaak: uit de achtertuin van Jeannette.

Appelbol, door Petra, volgens recept van La Place

Erbij: een glaasje waterkefir met limoensiroop (limoensiroop uit de winkel); thee van rozemarijn, thijm, citroenmelisse.

Erg lekker en gezellig, na afloop wisselden we nog wat zaden uit. Het tuinseizoen kan beginnen! Volgende keer meer over kolen. Op naar de lente!

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.