Ieder van ons team van Eetbaar Nijmegen maakte tijdens de feestdagen zelf een deel van de maaltijd; ieder koos een gerecht(je) om te delen, met origineel recept en soms wat aanpassingen.
Voorgerecht: roggebrood-humus torentjes : (Karla)

Ingrediënten (6 personen)
- bakje humus met zongedroogde tomaten
- 3 plakjes roggebrood
- 3 el fijngehakte groene olijven
- 3 el fijngehakte zwarte olijven
- olijfolie extra vierge
Rode pepersiroop
- 300 ml sherryazijn
- 1 el poedersuiker
- 1 rode peper
Garnering
- 100 g dadels zonder pit
- olijfolie om in te bakken
- 100 g ongezouten gemengde noten
- 75 g veldsla
Extra nodig
- plasticfolie
- 4 ronde stekers met doorsnede van 6 cm
- staafmixer met staafmixerbakje
Steek met een ronde steker cirkels uit de sneetjes roggebrood. Maal voor de tapenade de olijven met een flinke scheut olijfolie extra vierge in het staafmixerbakje met de staafmixer tot een smeuïge olijventapenade. Snijd plakjes van de komkommer in ongeveer dezelfde doorsnee als de roggebrood schijfjes.
Haal het roggebrood rondje uit de steker en besmeer het met humus en daarna met olijventapenade en tenslotte een schijfje komkommer. Dek af met plasticfolie en zet ze tot gebruik in de koelkast. Haal ze circa 10 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen.
Rode pepersiroop
Kook de sherryazijn met de poedersuiker in circa 10 minuten tot siroop. Laat de siroop iets afkoelen. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in halve ringen. Roer de peper door de siroop. Laat niet te lang inkoken!
Gebakken dadels, noten en veldsla
Snijd de dadels in ringetjes. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de dadels zodat de buitenkant een beetje karamelliseert. Ook hierbij: niet te lang, dan worden ze zwart. Voeg de noten toe en bak circa 3 minuten mee. Meng de veldsla met een klein scheutje olijfolie extra vierge.
Serveren
Haal de roggebrood-torentjes uit de stekers en zet ze in het midden van de borden. Lepel de pepersiroop eromheen en schep de dadels met noten erop en eromheen. Leg een toefje sla op de torentjes.
Originele recept met filmpje: http://www.24kitchen.nl/shows/24christmas/recepten/roggebrood-geitenkaastorentjes#
Ik heb het originele recept wel wat aangepast.
- dat bevatte geitenkaas, ik koos voor humus met zongedroogde tomaten
- bovenste laag was in het originele recept roggebrood: komkommer leek mij wat frisser en minder machtig
- mijn torentje was minder hoog, dus minder machtig
- ik gebruikte iets minder rode peper
- voor de opbouw in laagjes heb ik het vormpje niet meer gebruikt, maar gewoon met een lepeltje uit de hand. Dat leek me makkelijker, misschien iets minder mooi.
- NB bij het uitproberen merkte ik inderdaad dat de dadels snel aanbakken en dat ook de wijnazijn heel snel kan inkoken. Hier moet je echt goed bijblijven.
Voorgerecht: gevulde portobello’s (Jeanine)
https://kruimelsenkaneel.wordpress.com/2015/12/17/gevulde-portobellos/
Ingredienten:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenschaal met bakpapier.
- Snijd het steeltje uit de portobello’s en leg ze (ondersteboven) in de ovenschaal.
- Snijd de rode ui fijn (snipperen hoeft niet) en fruit de ui in wat olie. Voeg dan de balsamico en de dadelstroop toe en laat 5-10 minuten op laag vuur pruttelen.
- Verkruimel ondertussen de geitenkaas en meng de ricotta erdoor. Snijd de dadels in kleine stukjes en roer deze er samen met de rode ui doorheen. Breng op smaak met peper.
- Verdeel de vulling over de portobello’s en strooi het sesamzaad erover.
- Zet ongeveer 20 minuten in de oven, tot de geitenkaas mooi bruin is en de portobello’s zacht zijn.
Blinis met geitenkaas en rode ui (Myriam)

40 MIN + 30 WACHTEN – 20 STUKS **
Ingrediënten
Voorgerecht: gebraad van knolselderij met saus van citrus. (Carin)

Ze maakt lokale gerechten van vlees, vis en ook gewoon groentes.
Dit meesterlijke, vegetarische hoofdgerecht heb ik zelf nagemaakt met veel gemak en plezier.
Het gaat om een braadstuk van knolselder met daarbij een saus van citrusvruchten.
De instructiefilm laat zien hoe eenvoudig het is: knolselder schoonmaken, insmeren met kruidenboter en eenvoudig in de oven.
Halverwege citrusvruchten erbij, die mevrouw van Boven uit een nabijgelegen koningskas haalt (dus ook lokaal!)
De knol is na een uur of wat gaar. En serveren kan dan met de saus.
Ik had bij de gestoofde citrusvruchten geen marmelade gedaan, maar dat moet je toch echt wel doen. Want anders zijn de vruchten toch te bitter. En een beetje bitter is wel fijn tegenover de hartigheid van de selder, maar een zoetje is toch ook wel belangrijk. Bovendien wordt alles dan een beetje smeuiiger.
Het is een mooi gerecht voor kerst, maar zeker ook gewoon tussendoor bij een feestelijk diner!