Fete de la Nature: Nijmegen hoofdstad

Ongeveer 64.000 mensen hebben dit weekend een van de honderden evenementen van Fête de la Nature bezocht. De evenementen van Fête de la Nature worden van onderop door mensen zelf georganiseerd. In totaal waren er 293 evenementen verdeeld over heel Nederland. Tijdens de editie van vorig jaar bezochten 61.000 mensen het grootste grassroots natuurfestival van Nederland.

Fête de la Nature is een gratis en open festival. Dat betekent dat iedereen met een leuk idee tijdens Fête de la Nature een groen evenement kan organiseren. Geen initiatief is te klein of te groot. Stichting Fête de la Nature biedt het online platform waarop de evenementen te vinden zijn voor bezoekers.

Deze vierde editie van Fête de la Nature was Nijmegen de hoofdstad. In Nijmegen werd op 25 verschillende plaatsen de natuur worden gevierd met onder meer een hardloopcollege, een open dag van een buurtmoestuin, The Pollinators, een stiltewandeling, een kijkje in een voedselbos en een natuurfilmvertoning.

Bron: de groene ruimte


Bekijk nog even wat er in Nijmegen te doen was. 

  • Een verslag achteraf: Bijen Dichterbij
  • De Gelderlander
  • Henk Baron over excursies in de stadswaard in de Ooijpolder, schooltuin de Wielewaal, film Ruben Smit.

Ik bezocht de nieuwe CSA (zelfoogsttuin)  Het heerlijke land op het landgoed Grootstal, dit voorjaar gestart door Ingrid Loman. Deelnemers kunnen hier vanaf 3 juni zelf hun groente en fruit oogsten. Dat kan op 3 dagen per week. Er kunnen zich nog deelnemers aanmelden.

Ingrid werkt volgens biodynamische principes. Eén onderdeel daarvan is dat ze de plantbedden elk jaar roteert volgens een vast vruchtwisselings-schema: aparte bedden voor peul-, kool-, blad, groenbemesters, vrucht- en wortelgewassen. Na de peulen (die de grond met stikstof bemesten) is het bed het jaar erop beschikbaar voor de veeleisende kolen. Op het bed van de kolen komen bladgewassen en zo schuiven de verschillende gewassen door. 
Het plaatje hierboven lijkt erop, alleen heeft Ingrid geen aardappels en komen de groenbemesters na de bladgewassen. 

Je kan op deze manier tuinieren zonder pesticiden en kunstmest. Denk bij groenbemesters aan phacelia of incarnaatklaver:

De slaplanten zagen er prachtig uit en ook op de kolen was ik jaloers: puntgaaf, geen gaatje te bekennen. Ingrid heeft (nog) geen slakken. Dit land was tot vorig jaar in gebruik als grasland voor een boer. Het is zandgrond, waar ze slechts wat compost aan heeft toegevoegd. 

Op foto 3 heeft Ingrid witte touwtjes gespannen. Vogels schrikken hiervan en landen niet graag in zo’n klein vakje.

De moestuin heeft aan beide lange zijden een rij appelbomen, bessenstruiken en walnotenbomen. Ook is er een gedeelte voor kruiden.

Ze koopt het biologische plantgoed nu bij Jongerius, een plantekweker in Houten. Maar dankzij de workshop tijdens het laatste Reclaim the seeds festival gaat zij nu samen met een paar andere tuinders uit Nijmegen en omstreken bestellen bij kwekerij A8 in Doorn. Deze kweker is wat kleiner en meer genegen om eens aparte planten te kweken. Het is nog een pilot en uiteraard moeten ze ruim van te voren (4 a 6 weken) aangeven wat ze willen kopen. 

Misschien zouden we hier als kleine particulier ook eens bij kunnen aanhaken? Het is nog niet makkelijk om zelf op de vensterbank je planten goed op te kweken vanuit zaad. Ingrid denkt hierover na. Ik laat het weten als er wat mogelijk is.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.