Geimpregneerd hout

Hieronder wat ik zoal op internet aantrof na kritische bestudering; het was lastig om deze info te vinden!

 • http://www.geimpregneerdhout.info/ verzamelt nieuws over geimpregneerd hout, maar dan vooral nieuws zoals: 
  • Advies geen geïmpregneerd (pallet)hout te zagen en verbranden op kinderparadijs wordt overgenomen
  • HT pallets kunnen ook chemisch geïmpregneerd zijn
 • Carcinogene stoffen uit geimpregneerd hout logen uit en sijpelen in de bodem. Bron uit 2014
 • Er wordt bij impregneren sinds 2004 niet meer gewerkt met Arseen. Ook niet met met wolmanzouten. Wel met Chroom-6.
  Men gebruikt nu  Tanalith E. (Bron
  Maar dit Tanalith-E schijnt weer zeer schadelijk te zijn voor waterorganismes (bron). 
 • Rapport RIVM 2011: geimpregneerd hout is ongevaarlijk voor spelende kinderen en doe het zelvers. (maar in het onderzoek is niet gekeken naar naar het effect op planten en waterorganismes)
 • NB: ik heb geen onderzoek gevonden waarbij getest is of planten het Chroom of andere giftige stoffen zoals Tanalith-E opnemen. Maar al zouden ze slechts zijn voor de waterorganismes, dat zou al een reden kunnen zijn om dit hout niet te willen gebruiken in de moestuin. 
 • Pallets en steigerhout kunnen ook geimpregneerd zijn:
  Pallets worden al langere tijd niet meer geïmpregneerd. Een van de redenen was, dat wanneer er een vrachtwagen gelost moest worden met pas geïmpregneerde pallets, het wel eens voor kwam dat een chauffeur onwel werd van het residu van het gebruikte middel. In Europa maken alle palletfabrikanten gebruik van droogkamers. Uiteraard kunnen zij niet garant staan voor pallet gefabriceerd in bijv. het Verre Oosten. Maar ook als deze geïmpregneerd zouden zijn geweest en al langere tijd in gebruik, zal er geen residu te vinden zijn. Maar om dus helemaal zeker te zijn; maak alleen gebruik van pallets met de code HT. bron en bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Duurzame alternatieven:

Heel veel moestuinbakken zijn gemaakt met geimpregneerd hout! Bijna alles van Intratuin.

Maar het Nijmeegse Stadsboom maakt ze zelf van steigerhout: (anno 2015 voor 65 euro, het duurde wel een paar weken voor hij gereed was) en hopelijk werken de werknemers daar veilig.

IMG_20160324_162842

Bij de Makkelijke Moestuin is het gemaakt van Douglas hout, je hoeft er niets meer aan te doen: bestel het en zelf in elkaar zetten. (155 euro). Of bekijk hier de bouwtekeningen om het zelf te maken. Ook verkoopt hij alleen bij de bak een heel stevig klimrek gemaakt van verwarmingsbuizen.

makkelijkemoestuin

Intratuin heeft ook een mooie van onbehandeld hout, voor 54,95; ook een bouwpakket

IMG_20160321_120528

Dus: kies liever geen geimpregneerd hout. Het heeft ook geen zin om het over te verven. Dan komt die verf weer in het milieu. Er zijn alternatieven. Uiteraard ook voor lage bakken.