Het land van Ooij

Vandaag maakte ik tijdens de tweede Groene Vrijdag kennis met een voor mij nieuwe vereniging Land van Ooij, met als doelstelling:

om door middel van de biologische tuin, mensen met verschillende culturele achtergronden bij elkaar te brengen. Door samen actief te zijn, ervaring en kennis uit te wisselen willen wij een bijdrage leveren aan een duurzame en kleurrijke samenleving. De tuin bevat inheemse hagen, struwelen, en ruw grasland met hoogstamfruitbomen die in het landschap van de Ooijpolder passend zijn. Eenmaal per week wordt de tuin door vrijwilligers onderhouden.

Zo staat het beschreven op https://landschapsbeheergelderland.nl/vereniging-land-van-ooij/, coördinator: Mevr. L. Kok kan je mailen voor meer informatie.

Tijdens de rondleiding door Renée van Lieshout, zagen we prachtige kleine moestuintjes met wortel, kolen, mierikswortel; meer aan de achterkant rijen appelbomen, kweeperen,  druiven (en proefden er nog een paar).
Waar vroeger Boer Koekoek en Marijn van Lieshout (Ooijgaard)  elk hun eigen terrein hadden, zijn de terreinen nu samengevoegd.
Wie hier een klein eigen moestuintje wil, moet eerst lid worden van de vereniging, a 20 euro per jaar en laten zien dat hij/zij een dagdeel per week mee wil werken en goed mee draait. Hierbij krijgen mensen met een niet-Nederlandse achtergrond voorrang.
We hoorden verhalen van hoe helend het werken op de tuin ervaren wordt; veel mensen hadden in hun thuisland ook natuur om zich heen. Zie ook dit artikel in Trouw waarin sommigen hierover vertellen.
Tijdens de rondleiding had een Syrische schrijfster die ook goed kan koken, al de ingrediënten voor 4 gerechten voor ons klaar gezet, met een uitleg. We  hoefden alleen maar te snijden, te mengen en te proeven, en aten het daarna heerlijk met elkaar op. Droog onder de mooie luifel. Een impressie van weer een mooi eetbaar stukje Nijmegen!

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.