Het machtige schimmelrijk

Een kijktip uit de nieuwsflits van Vreeken:
Klik op de foto om de video te zien of klik hier: http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/01-12-2016/VPWON_1263068


Met de laatste ontdekkingen over het bodemleven en ook de relativering dat we eigenlijk nog zoveel níet weten.  De video begint met het nut van kadavers. Ook wetenschappers van de Wageningen universiteit in beeld met proefjes.

Maar wetenschappers weten genoeg om te waarschuwen voor kunstmest. Schimmels zijn een perfect alternatief.
Schimmels gaan een symbiose aan met plantenwortels. Er vindt uitwisseling plaats: geef jij mij suiker, dan geef ik jou mijn fosfor en stikstof.

Hierbij zijn zowel schimmel als plant uiterst egoistisch: de schimmel voelt aan de wortel van de plant hoeveel suiker hij heeft; en doet dan ook bij andere planten. Degene die het meeste heeft, gunt hij zijn eigen nutrienten zoals fosfor en stikstof. Het schijnt dat schimmels ook de plant kunnen gijzelen: hij gaat de symbiose aan met een plant, maar weigert vervolgens zijn nutrienten te geven. De plant wordt afhankelijk.

Planten kunnen ook elkaar helpen via de schimmeldraden. Heeft de ene plant het moeilijk omdat hij een plaatsje in het donker heeft gekregen,  dan kan een andere plant hem helpen en extra suikers geven, via de schimmeldraden.

Kunstmest geeft ook voeding aan planten, maar dit gaat zo gemakkelijk dat de wortels lui worden en het ingewikkelde symbioseproces met schimmels verleren. Om goed te kunnen groeien hebben ze telkens opnieuw kunstmest nodig. Daarnaast vervuilt kunstmest het grondwater; lees eventueel meer over de milieuproblemen, veroorzaakt door het geven van kunstmest.

Net als kunstmest zijn schimmels als bolletjes te koop, bijvoorbeeld in deze webshop. (door mij zelf erbij gezocht)

In je eigen tuin help je de schimmels door de bodem niet te spitten en door de bodem bedekt te houden met bijv. blad in de winter.

http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Dit-zijn-de-vijf-lekkerste-mycorrhizas/8685

http://dekennisvannu.nl/site/media/Het-machtige-schimmelrijk/6235

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.