Het nut en de schade van insecten

Gisteravond de laatste cursusavond gehad van de insectencursus georganiseerd door IVN-Nijmegen.

Er waren 3 sprekers, het verhaal van Angela Mundi vond ik zo boeiend dat ik hier even een kort verslagje van maak.
Ze zijn nuttig, vanwege:

  • ze zorgen voor de bestuiving zorgen van 85% van de gewassen. De overige 15% heeft aan de wind genoeg.
  • ze ruimen organisch materiaal op. Stel je voor dat dode vogeltjes gewoon zouden blijven liggen, dan zou de wereld vol met kadavers liggen.
  • de zijderups maakt zijde: mooi filmpje, dat laat zien hoe een rups na heel veel eten van de moerbeiboom voor zichzelf een cocon maakt van zijde en dan verpopt; het laat ook zien hoe er tenslotte vlinders uitkomen. Maar voor de zijdeteelt grijpt de mens al eerder in: de cocons gaan met pop en al kokend water in; dat overleeft de pop niet.
    schermafbeelding-2014-01-15-om-15-48-52
    schildluizen oogsten op cactussen in Peru
  • ze worden ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel. Dat gaat wel goed met roofmijt, sluipwesp en gaasvliegen. Maar de inzet van het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje die luizen moest eten, begin jaren ’90 heeft tot een invasie geleid. Hij eet nl ook ons gewone lieveheersbeestje. Men is nu op zoek naar een biologische bestrijding van deze bestrijder…  Uit Scientas, 7-4-2016
    Tijdens onze buiten-excursies bekeken we de rupsjes met een loep en zagen de verschillen; en inderdaad: de meeste waren Aziatisch!

    HarAxy_ontwikkeling
    Veelkleurig Aziatisch Lieveheers beestje

    Op eerdere cursusavonden zagen we mooie filmpjes. Hier staan er ook 2: je ziet hier hoe een roofmijt een bloedluis eet (komt voor bij kippen); en eronder een roofmijt eet een varroa mijt (bijen).
    [Karla: In de permacultuur gaat men ervan uit dat er vanzelf een evenwicht komt: laat de luizen maar komen, er komen vanzelf bestrijders op af]

  • Voedsel voor dier en mens:
    Veel vogels en andere dieren eten ze.
    Maar ook wij mensen eten insecten, zonder het ons te realiseren. Bij het oogsten van groentes is dat niet te vermijden. Er zijn richtlijnen over het maximum percentage insecten. Ik vond deze website van Food Defect Action levels, die het voor een paar producten aangeeft, zoals blikjes abrikozen en mais en diepvries broccoli.Of lees hier op Het kan wel, over de insecten in rose koeken; en dat we jaarlijks 500 gram insecten binnenkrijgen via bewerkt voedsel. (en ik uit mijn eigen tuin ook wel eens rechtstreeks.) Waarom niet? Ook uit deze site:

    1. Insecten eten in plaats van vlees zorgt voor minder overdracht van virussen. Varkens lijken zo sterk op ons dat ziekten van varkens makkelijk overkomen op mensen.
    2. Tien kilo voer levert slechts 1 kg rundvlees maar wel 9 kg insecten op.
    3. Minder mest. Insectenvlees levert minder uitstoot van broeikasgassen en is dus beter voor het milieu.
    4. En het is even voedzaam als vlees.
  • Het reukvermogen van de bij als speurneus!
    Bijen hebben een geweldig reukvermogen en ze kunnen snel leren. In een week tijd kunnen ze worden getraind om hun tong uit te steken als ze een bepaalde geur ruiken. De training bestaat uit het koppelen van de bepaalde geur (bijv. een drug of de geur van iemand die aan kanker lijdt) aan iets lekkers: suikerwater. Vervolgens steken ze de tong ook uit als ze de geur alleen al ruiken.
    Bron Andere bron met meer dieren die dat kunnen (muizen, fruitvliegjes, honden; feb. 2016)
    kanker

Insecten zijn ook schadelijk:

  • ze kunnen ziektes overbrengen
  • ze kunnen steken en bijten, soms met dodelijk resultaat
  • ze brengen schade toe aan gewassen

Een cursus die ik iedereen kan aanraden. Zowel voor wie beter wil kunnen determineren als voor wie beter begrip wil krijgen van de wereld van de insecten. De laatste les ging het ook over de kevers, Harm Alberts gaat er misschien nog een aparte avond aan wijden, omdat er zoveel over te vertellen is.  Op wikipedia staat ook al veel. Het fijne van de cursus is dat je alles kan vragen en mooie aanschouwelijke verhalen krijgt, zoals over dit vliegen hert: de enorme kaken worden vooral gebruikt om te vechten tegen andere mannetjes, om het vrouwtje te krijgen…

vliegendhert_2
Vliegend hert
The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.