De Dassenhof

                 

Zo was het in het najaar van 2017: de eerste boom werd geplant op ‘De Dassenhof’, aan de Hatertseweg Malden…. en kijk daar eens: de foto rechts is in april 2023 genomen, 5,5 jaar later. Flinke fruitbomen, een wilgenhut, een vijver, een heg rondom het hele terrein , en veel bomen en struiken die wat langer nodig hebben  dan deze laagstam fruitboompjes.De fruitboompjes zijn nu groot, maar er kwam vorig jaar nog niet veel fruit aan, misschien vanwege de nachtvorst in het voorjaarn daar kunnen ze namelijk niet tegen. We wachten nu af…. spannend!

Samen met de andere telers van ‘Kop van Malden’ hielden we 14 mei 2023 weer een Open Dag. Daarna vanaf 17 mei zijn we (bijna) elke woensdagmiddag open van 2 tot 5 als zelfpluktuin voor fruit , en wat rabarber, asperges, bloemen misschien….

Van het fruit zal de Siberische honingbes zijn wel als eerste rijp  zijn, klein maar fijn, donkerpaars, lekker zoet. Die komt uit Siberië dus kan de kou goed verdragen, ze staan al in bloei en wachten op jullie!  Hieronder in het bericht onderaan ‘kom je eigen fruit plukken!’  kun je lezen hoe we op de woensdagmiddagen te werk gaan, en wat er elke week te plukken valt. Er komt bij de ingang ook meer info daarover.

Voedselbos De Dassenhof ligt aan de Hatertseweg Malden, tusssen e weg en het Maas-Waalkanaal. Het is rechts als je van Nijmegen komt, zo’n 100 meter voorbij het gemeentebord ‘Malden’, in een bocht. Je ziet rechts wel het bord van De Dassenhof op het hek. (Links staat een groot huis, de Elshof)

Beheerder van de Dassenhof is Thijs Goverde. Thijs is er meestal op de woensdag, verder op wisselende tijden. Neem evt. contact op via info@thijsgoverde.nl als je meer wil weten.  Op een paal vind je ook de q.r. code van de fietstocht rondom Nijmegen die de ‘Herenboeren’ hebben uitgezet. Als je die scant hoor je Thijs vertellen over het voedselbos.

En waarom ‘Dassenhof’? Er loopt ‘s nachts een das over het landje. Hij/zij spolt soms hier en daar wat om, eet wat, poept een keertje en trekt dan weer verder naar zijn/haar burcht in een bosje verderop langs het kanaal. Dassen houden van fruit dus in de toekomst zal hij wel langer rondsnuffelen. Aan het eind van de oprit zie je links langs de heg de ‘dassenwissel’ (een soort gootje waar hij doorheen heeft gelopen).

Op de foto rechtsonder vertelt Thijs op  de open dag van 8 mei 2022 in de wilgenhut een verhaal over de schurk ‘kruipende boterbloem’, een van de verhalen uit het boek ‘Supergroen’. Zie het bericht hieronder.

Linksonder de Dassenhof vanuit de lucht gezien, voor we begonnen: het kale stuk in de vorm van een 8, een eindje van de weg af, dicht bij het kanaal.

Zie ook de website kopvanmalden  over alle 8 telers in dit stukje groen tussen Nijmegen en Malden.

(Dank Pauline van Marle voor sommige foto’s)

         

 

 

 


Berichten vanaf De Dassenhof