Tuinhulp

Begin dit jaar was het zover; in 2009 had ik me op de wachtlijst laten zetten voor een volkstuin aan de Verlengde Groenestraat en nu was ik nummer 2. Er waren precies twee tuinen vrij en de nummer 1 op de wachtlijst mocht als eerste kiezen. Beide tuinen hadden voors en tegens en ik was wel blij dat ik niet hoefde te kiezen.

Mijn tuin is 130 m² groot, en behoorlijk verwilderd. Kweekgras was nog het minste, op zandgrond trek je dat er vrij makkelijk uit. Wilde bramen zijn al een stuk lastiger, en ook de bruidssluier mocht zijn gang gaan in deze tuin. De ergste moet ik nog tegenkomen: Japanse duizendknoop in een derde deel van de tuin. Nu nog onder de grond en onzichtbaar. Bij het verwijderen van de braamstruiken kwam ik de wortels al wel tegen, stevig vastgehecht aan de stenen scheidingswand die de buurvrouw had gemaakt. 

Er was een inbraakpoging geweest in het tuinhuisje, waardoor de deur ervan ontzet was. Ook de toegangspoort was ontzet en het hek aan de straatkant gescheurd en deel verroest.
Er staan 2 forse vogelkers bomen, waarvan ik nog wel zal ontdekken of het de Amerikaanse vogelkers is; we hebben de stam ingezaagd. Hij leek echt te fors.

De Google auto maakte er afgelopen augustus deze foto’s van:

Dankzij de voortvarende hulp van tuinman Tim van Tuinservice Nijmegen ben ik nu startklaar. Tim denkt goed mee over duurzaamheid en adviseerde betonijzer in plaats van geplastificeerd gaas. Betonijzer is namelijk direct her te gebruiken. In tegenstelling tot geplastificeerd gaas waarbij eerst het kunststof laagje verwijderd moet worden. Ook koos hij voor kastanjehouten palen. Deze gaan lang mee en hebben geen behandeling nodig. Ik bestelde ze bij een bedrijf dat beide aanbood: tuinafscheiding.nl, dat scheelde weer in de verzendkosten. 

Tim ontdekte ook dat het kunststof 1000 liter vat (voor regenwateropvang) poreus was geworden en voerde het af. Ook de oude bielzen voerde hij af. 
Hij repareerde beide deuren en plaatste de palen (inclusief schoren voor de stevigte) en het betonzijner en zette het geheel op spanning met spandraad. Ook het ijzeren gaas op de scheiding met de buren kon wel een extra spandraad en een paar nieuwe palen gebruiken.
Hieronder nog 2 foto’s van oude situatie. Mijn eerste stap was om dit deel onkruidvrij te maken. Hier stonden vooral wilde bramen. Je ziet Tim aan het werk.

Ik ga een blogje bijhouden op http://pagode.karlamulder.nl. Lees hier hoe ik er met permacultuur ideeën een mooie moestuin van ga maken met veel vaste eetbare planten, struiken en bomen. Langzaam en gestaag, want de tuin moet eerst nog schoon worden.

Vooral wil ik hier even laten weten, hoe fijn het is om even voor dit soort lastiger klussen een beroep te kunnen doen op een handige en  duurzame deskundige. 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.