Inspiratie Den Haag

Al ruim anderhalf jaar woon ik nu in Wassenaar en ik deel graag met jullie mijn eerste ervaringen met stadslandbouw in Den Haag, opgedaan tijdens een groente-fietsexcursie: https://ons-eten.nl/activiteit/57366/voedsel-fiets-excursie-den-haag-19-juni. Vorig jaar deed ik mee aan een brood, bier en graan fietstocht, omdat groente al was volgeboekt.

De fietsexcursies zijn georganiseerd door Ons eten en Tom Voorma, projectleider Stadslandbouw en Voedselstrategie bij de gemeente Den Haag.  Lees hier meer over hem en Haagse stadslandbouw. Hij zegt hierin, dat het vooral draait om het betrekken van inwoners bij de voedselproductie. Al vanaf 2014 zet Voorma zich via de gemeente in om meer erkenning te krijgen voor Haagse stadslandbouwinitiatieven.

En bekijk ook deze site eens: https://stadslandbouwdenhaag.nl/. Geeft een heel volledig beeld van wat er kan, en hoe de gemeente kan helpen.

Puck Moll was onze begeleidster, ze leidde ons langs tal van organisaties en stadslandbouwinitiatieven, waar betrokkenen vertelden over hun expertise (Rechtstreex, Lekkernassuh, voedselbos, buurttuin.
Onderweg vertelde Puck ook over Vereniging Ons Eten (Den Haag) en de voedselraad in Den Haag.

Wat mij zeer aansprak is de aanpak van de gemeente Den Haag om tuintjes van 15 m² te verhuren per jaar.  Net als bij schooltuintjes maak je er precies 1 seizoen gebruik van. Iedereen kan zich inschrijven en vervolgens wordt er geloot. De tuintjes zijn gelegen in buurttuinen en worden elk voorjaar schoon opgeleverd en voorzien van compost. Heel handig voor degenen die twijfelen of het wel iets voor ze is, en op een kleine tuin kun je ook best veel. Dat zou misschien ook een idee zijn voor de gemeente Nijmegen. Een volkstuin van minimaal 150 m² is nog best een uitdaging.
De Japanse duizendknoop is weer terug in mijn volkstuin in Nijmegen, mijn opvolgster heeft hem niet tijdig herkend. Lastig om hem nu weer weg te krijgen.

We gingen kijken bij https://groenematties.nl/de-tuin/  en hoorden het verhaal van een deelnemer, die hier al wel langer zit, al 6 jaar. Blijkbaar zijn er ook buurttuinen waar je langer deelnemer kan zijn. Ook hij heeft maar 15 m2 en ook deze tuin wordt schoon opgeleverd en voorzien van de zelfgemaakte compost in een composttrommel.
Alle buurttuinen bij elkaar en mogelijkheid tot inschrijving: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/natuur-en-milieueducatie/inschrijven-buurttuinen.htm

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.