Kruiden op Bergzicht

Maartje Gruter is bekend van de Stadskruidentuin in de Javastraat. Sinds 3 jaar is zij ook actief op Bergzicht, het landgoed aan de Rijksweg voorbij Malden, een half uur fietsen vanaf het Keizer Karelplein. Vroeger zat hier brouwerij de Raaf, nu is het een evenementenlocatie.

Kruidentuin en labyrint
De uitbaters waren geïnteresseerd in de mogelijkheden van een kruidentuin en activiteiten. Ze vroegen Maartje om hierop in te spelen. Die zag de potentie voor haar lessen over kruiden. Ook de rest van het terrein biedt een zee aan mogelijkheden.
De kruidentuin bestaat uit vier vakken: keukenkruiden, medicinaal, thee, eetbaar. “Maar eigenlijk is alles natuurlijk medicinaal.” De plantjes worden opgekweekt in de historische kas.
In de tweede wereldoorlog was er een tijdelijke begraafplaats op het veld naast de kruidentuin. Om die bijzondere plek te benadrukken legde Maartje een labyrint aan. Inmiddels wordt ze vergezeld door 6 vrijwilligers zodat ze de activiteiten steeds wat kunnen uitbreiden. Langs de randen volgden plukbloemen. De volgende stap wordt een veld met kruiden om mee te verven.

Cursussen
Twee dagen per week geeft Maartje cursus op Bergzicht: de net gestarte 1-jarige opleiding Kunst en kruiden en de 2-jarige opleiding Kruidenkunde. Er is veel belangstelling voor de cursussen, mensen willen meer grip op eigen gezondheid. In januari start daarom weer een nieuwe reeks Kunst en kruiden.
Redenen om de cursus te volgen zijn heel divers, studenten gaan bijv. een kruidentuin bij een zorgboerderij, restaurant of bejaardentehuis aanleggen. De studenten leren alles van zaaien, opkweken, planten, onderhouden, de medicinale werking en gebruik van kruiden. De combinatie met creatieve werkvormen maakt dat de leerstof beter beklijft. “Als je als oefening blind een plant moet tekenen, dan teken je vrijuit en zet je de kern van de plant op papier. Die plant vergeet je dus nooit meer.”

Openstelling kruidentuin
Het landgoed is niet geopend voor publiek maar op woensdagen is wel de kruidentuin te bezichtigen. Maartje is dan met vrijwilligers aanwezig, je kunt vragen stellen of gewoon genieten van de bijzondere plek.