Uit: levendehave.nl/vraag/hoe-bewaar-en-verwerk-je-paardenmest
- Zelf verwerk ik al jaren paardenmest tot een perfecte compost. Het stinkt absoluut niet op deze manier. Je bouwt de mest op in lagen van ongeveer 20 cm. En op iedere laag strooi je Vulkamine (heel magnesiumrijk, wat iha een tekort is in paardenweilanden). Vervolgens surf je naar www.wormenkwekers.nl of je gaat naar een viswinkel en koopt daar een hoop wormen. Dit zijn geen regenwormen! Zij doen al het mooie werk van composteren en je hebt de mooiste compost. Dek het vervolgens af met doek zodat de hoop niet leegspoelt door regen of uitdroogt door hitte.
- De mest die ik overhoud vermeng ik met het tuinafval op de composthoop. Na 5 maanden heb je dan een verrijkte compost voor de bemesting van de (moes)tuinplanten.
- Paardenmest kun je het beste opslaan in de open lucht. De mest moet goed kunnen bederven voordat je het over de grond verspreid. Doordat paardenmest volledig plantaardig is blijven er grote stukken onverteerd gras, hooi en stro in zitten. Als het stalmest is zit er zeker sprake van onverteerd stro en zal je volgens mij ook te maken hebben met een hoog ammoniakgehalte door de urine van de paarden. Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken. Deze mest gebruik ik voor de moestuin en de plantentuin.
van www.biogroei.be kanttekeningen bij het gebruik van koemest of paardenmest:
Stro ziet er uiterlijk nog hetzelfde uit als 20 jaren geleden maar is niet meer hetzelfde product. Tijdens de groeiperiode van de tarwe wordt die op het veld 5 x behandeld met groeiremmers, gerst wordt minder behandeld. Dit stro gebruiken we echter in onze bio-tuin om tussen de aardbeienplanten te leggen en is onderdeel van het dierlijk mest dat we in onze grond of compost inwerken!
Het dierlijk mest is een mengeling van stro en mest. Dierlijk mest tegenwoordig niet zonder gevaar om te verwerken in de groentetuin. Weiden, zeker paardenweiden, worden behandeld met verschillende chemische, selectieve onkruidbestrijders om bloemen en kruiden die schadelijk en giftig zijn voor de dieren uit de weiden te mijden. De residu’s van deze bespuitingen blijven op het weiland achter, de dieren eten het gras en na vertering komt het residu in het mest terecht.
Paardenmest in de groentetuin kan leiden tot misvorming en afsterving van groenteplanten omdat het residu van het groeihormoon nog actief is. Hoeveel van deze groeihormonen komt er dan terecht in ons zogenaamde biologische groenten en in ons eigen lichaam? Dit bewijst nogmaals hoe belangrijk het is om zelf bedruipend te zijn als je echt bio wilt kweken.