Bermbeheer Wassenaar

Sinds medio juni help ik mee met onderhoud van de berm aan de Raaphorstlaan. Elke donderdagochtend van half 10 tot half 11 is een klein groepje vrijwilligers uit de wijk Horst en Duin hier aan het werk. De initiatiefnemer Niek nodigde me uit en ik hielp graag mee (en werd ook lid van de bewonersvereniging van “mijn” wijk en wat later ook van de net opgerichte tuinvereniging Groene Vingers). Een paar keer help ik mee met uittrekken van kleefkruid dat al in het zaad stond, brandnetels, grote klitwortel (wortels eetbaar! lijkt op artisjok; en medicinaal).
Gewone berenklauw (ook eetbaar)

Na een keer of 3 polste ik of ik evt wat frambozen zou mogen neerzetten en in overleg kreeg ik een eigen stukje berm, dat ik eerst nog zelf onkruidvrij maakte. Frambozen kreeg ik van Renske; ze had ze me al eerder aangeboden maar nu had ik er echt een goede bestemming voor. Op 1 juli ‘s middags reed ik mee naar haar oude flat in Oegstgeest waar ze de tuin rondom het flatgebouw in beheer had genomen en o.a. een frambozenbosje. Sinds zij hier in de Raephorst woont, heeft niemand zich erover ontfermd en was het allemaal behoorlijk verwilderd. Ik koos een stuk of 10 frisse jonge scheuten en een paar oudere als ook 2 bessenstruikjes en zette ze diezelfde middag in de grond.

Uit mijn eigen tuin nam ik nog mee:
spinaziezuring, pepermunt, citroenmelisse.

Uit de tuin van een wijkgenoten: zilverachtig 1 jarig plantje; Ooieaarsbek; Pachysandra; kruipende campanula

9 juli gekocht bij De Bosrand: komkommerkruid en oranje oost indische kers. 16 juli bij tuincentrum Bloemendaal watermunt, wilde bertram (bij slootkant) en rozemarijn.
Gezaaid: Phacelia; Tübingermengsel(biologisch geteeld beide): Het mengsel bestaat uit zaden van uitheemse planten en cultuurplanten: Phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid, dille, serradella en zonnebloem.

Tussen de frambozen strooide ik nog wat ouder zaad: Klaverhazenpootje

Bij de sloot maakte ik een stukje schoon van brandnetels, maar werd toen gestoken door mieren. Hier lijkt een mierennest te zitten. Toen maar gestopt en gezaaid Frisse oevers en slootkant, ook van Sluis garden.
“Dit zaadmengsel, met o.a. Struisgras, Waterweegbree, Dotterbloem, Wilgenroosje, Leverkruid, Moerasspirea, Gele Lis, Koekoeksbloem, Wolfspoot, Wederik, Kattenstaart, Rietgras, Zegge, Moerasrolkaver, Adderwortel, Wilde Betram, Engelwortel of Wilde Angelica, Pinksterbloem en Zenegroen is bedoeld voor stroken grond tussen water en drogere gedeelten.

Hieronder een stukje wat ik deels vrijmaakte van vooral brandnetel, en wacht nog wacht op invulling, mogelijk als laagblijvend voedselbosje: bessenbosje? jostabes, zwarte bes, vlier?

19 juli, veel bramen verwijderd, het koninginnekruid opgebonden; een kruisbes geplant en de akelei verplant. Nog wat oeverplanten-zaadmix gezaaid rondom de kruisbes. Zaadjes gekocht voor waterkers. Maar die moet ik volgend jaar eerst in vochtig zaaibed voorzaaien.

20 juli, weer een paar uurtjes gewerkt. Nu is dit bomengroepje ook vrij van brandnetels en wilde braam en maakte ik van al dat onkruid heuveltjes, die mijn terrein begrenzen. Hopelijk snappen honden dat. Ook rond de perkjes legde ik wat uitgetrokken onkruid ter markering

21 juli: het laatste beetje brandnetel en wilde braam verwijderd uit de slootkant en ook het deel naast de bes wat schoongemaakt. Net als gisteren trof ik nogal wat glas en stenen aan in de bodem.
Ik had in tuincentrum De Bosrand een witte bes gekocht van
en ik besloot de kruipende framboos uit mijn kleine tuintje te verhuizen. Hij heeft wel erg veel stekels en die komen daar wel van pas. Ook nog een rode duizendblad gekocht, ook een sterk wortelende plant die de concurrentie met restjes braam ed wel aan moet kunnen.

Op 23 juli was ik klaar met wieden van de brede rand direct naast de sloot, en zaaide het in met een mix voor oeverplanten. Er kwam een passant langs met wie ik een leuk gesprek had over eetbare planten (de vrouwelijke zaadjes  van de brandnetel schijnen heel gezond en lekker te zijnen nu oogstbaar!) en ze zette me even op de foto, leuk!

Op 29 juli op het eind van een tweedaags bezoek aan Nijmegen nog meegenomen uit mijn stadstuin: duizendblad, bieslook, aardbeien, framboos, appelmunt, bieslook, salie
Kwa bomen lijken er te staan: gewone vlierbes, Es, Grauwe Els.

Op 14 september gekocht bij fruitbomen.net in Boskoop: 1x zwarte bes Bona, 1x zwarte bes Titania, 1x kruisbes Hinnonmaki Rod, 2x braam Thornless Evergreen. En weer een stukje vrijgemaakt van berenklauwen klitwortel, brandnetels.

De planten

To do:
stekjes maken van de vlier: november – feb. : tweejarighout: neem tak met 4 knopen, 2 gaan er in de grond, 2 erboven. video
stekje maken van kruisbes: hieltje afnemen: na de oogst: augustus/september – november; 30 cm lange tak