Aardpeer en zonnewortel

Aardpeer: Helianthus tuberosum

Oogsten tussen november en maart en 10 cm diep en 30 cm uit elkaar planten.
Vormt stengels tot 3 m hoog met kleine gele bloemen in oktober.
Volledig winterhard, grote opbrengst en ziektevrij.
De zoete knollen hebben de smaak van artisjok en zijn te gebruiken als wintergroente, rauw of verwerkt tot soep of stoofgroente.
De wortels kun je ook gebruiken om te forceren en te bleken tot aardpeerscheuten.
De bloemen (vanaf augustus) zijn ook eetbaar.

Zonnewortel:  een broertje van de aardpeer met iets slankere, gladdere knollen en een gegarandeerde bloei! Ook eetbare bloemen

Uit: https://denieuwetuin.be/home/763-zonnewortel-aardpeer.html

Tips uit: https://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/aardpeer/
Bemest ze met stikstof: stikstof vergroot de knolopbrengst en bevordert het inulinegehalte van de aardpeer.

En ook:

  1. Hoe later je de aardperen oogst, des te groter en zoeter de aardperen zijn.
  2. Aardperen zijn lastig om te schillen. Borstel de aardpeer daarom goed schoon en kook hem met schil. De schil kun je na het koken makkelijk verwijderen of je eet hem mee op.
  3. De smaak van aardpeer is lekker in combinatie met de smaak van aardappels, vis, noten en groenten zoals wortels, prei, bonen en broccoli.

Over de herkomst: uit: https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/aardpeer/
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardpeer