Bramen

In volkstuin Pagode: Doornloze bramen, alle verhuisd van volkstuin Lindenholt, waar ik ze toen net een jaartje had staan.

Gekocht voor tuin Wassenaar, 2 kruipende bramen:

Poolbraam Sofia

Ook wel “Noordse braam” of “kruipbraam” genoemd. Deze vaste plant is niet alleen een prachtig roze bloeiende, zeer winterharde, bodembedekker. Dit familielid van de braam geeft ook kleine, rode en heerlijk zoete vruchtjes. De vruchten worden in Scandinavie als een delicatesse beschouwd.
Deze plant verdwijnt in de winter en komt in het voorjaar weer op, blijft zeer laag (10 tot 15cm) en is ideaal voor in de siertuin.

Overgeplaatst naar de berm vanwege de vele doornen.

Kruipbraam, ook wel gele kruipframboos of ananasframboos genoemd. Gekocht bij fruitboom.net, kweker is Jungheimboomkwekerijen.Fruitstyle

Thornless Evergreen
Sterk groeiend ras zonder doornen, geurende bloemen, ronde zoete vruchten vanaf juli. Vroeg ras. Heeft prachtig fijn, donkergroen blad. Dit blad blijft het hele jaar mooi groen, alleen bij sterke vorst kan het dat het blad een beetje bruin kleurt. Toch een prachtige groenblijvende klimplant! De kwaliteit van de vruchten is redelijk tot goed. Geeft erg makkelijk vruchten.
NB: ik had van Marijke ook 2 van zo’n soort bramen gekregen, maar die deden het niet goed. Ik haalde ze eruit; de ene was wel iets geworteld, maar had het blijkbaar te moeilijk te midden van de wortels van de beuk. Ik zette hem achter de 2 net gekochte bramen. Alle planten heb ik Pokon potgrond gegeven. Dat had ik eerder niet gedaan bij de planten van Marijke, en kan ook verklaren waarom ze het niet goed deden.