Komkommer Azalina (eenjarig, zaait zich niet zelf uit)

Gekweekt uit biologisch zaad van de tuinenvanweldadigheid.nl (Maar staat niet op hun website en ik kan er online niets over vinden.

Op het zakje staat:
Een komkommer uit Ufa, diep in Rusland. Oud ras dat buiten gekweekt kan worden. Compacte plant met komkommers die lijken op zure bommen. We kregen deze komkommer van onze vrijwilligster Azalina uit Rusland. Vandaar de naam. Goed bewaarbaar.

Uitplanten op een beschutte warme plaats, of in de kas.

NB: voor het eerst gezaaid in 2019, erg lekker. Tot mijn verrassing waren degene die ik vergeten was en een oranjeharde schil kregen, ook bijzonder lekker. Zelfs meloen-achtig. Niet bitter. Daarentegen werden andere, tijdens en na deze droge zomer geoogst, wel bitter. Dat heeft te maken met onvoldoende watergeven, maar kan ook inherent zijn aan dit oude ras (waar de bitterheid nog niet door veredeling uitgekruist is).  Hele bittere komkommers kan je beter niet eten, omdat ze te veel cucurbitacines bevatten.
Maar, daarnet hoorde ik van mijn volkstuin buurvrouw, dat je deze komkommers juist heel lang moet laten rijpen. Of aan de plant of op de vensterbank; zolang tot de schil zelfs wat craqelué-achtig wordt en scheurtjes laat zien. Dat kan maanden duren!

https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Bitterheid-in-de-komkommerfamilie-hoe-zit-dat.htm

https://www.biotuintilburg.nl/?form=item&id=290