Komkommerkruid (1-jarig, zaait zichzelf uit)

De plant wordt 45-90 cm hoog.  Je hoeft hem maar één keer te planten en hij zaait zichzelf uit. Is ook heel makkelijk weer te verwijderen of te verplanten. Bloeit vanaf mei/juni tot de herfst.

Gebruik: blad en bloemen. Zorg ervoor dat je vers kruid gebruikt, het liefst zo snel mogelijk na de oogst en bij voorkeur het jonge blad.
Komkommerkruid heeft een licht zoute, sappige smaak en hoeft niet perse gekookt te worden voordat je het gebruikt. Doe je dat toch, kook het dan pas op het laatst mee zodat het zijn smaak behoudt. Meng het door rauwkostsalades of voeg het toe aan soepen en hutspot. Komkommerkruid is ook heel lekker in combinatie met bieten en bonen.

Medicinaal: o.a. opbeurende werking.
Een mengsel van bernagie en honing verlicht het hoesten. Een aftreksel van de bladeren en stengels werd gebruikt om de diurese en het zweten te bevorderen. Ander traditioneel gebruik is de toepassing bij reuma, verkoudheid en bronchitis. (zie de wikipedia link)

Bijenbloem
Mulchplant:
leg het blad op kale grond

Tip: Zet je komkommerkruid dicht bij tomaten, dan zal de smaak van je tomaten voller worden. Dit geldt ook voor pompoenen en aardbeien.

https://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/komkommerkruid/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernagie