Yacon, appelwortel

Een wortelknol, met de smaak van een zoete, knisperfrisse verse appel of watermeloen.
Knollen lijken op de dahlia of bataat. Bevat inuline

  • Oorsprong: zuid amerika. Pas sinds de jaren 60 van 19e eeuw naar Europa gekomen. Het bevat weinig calorieen, dat was destijds de reden dat men het niet vaker teelde.
  • Gebruik: Fruit of groente? Voor gebruik moet yacon worden geschild; het doorgaans witte vruchtvlees (sommige rassen kennen een kleurtje) kan dan, door blootstelling aan de lucht, bruin worden. Net als bij appels. De wortelknollen wegen veelal tussen de 300 en 600 gram en vormen in de winter een uitstekende vervanger van bijvoorbeeld appel, peer of meloen. Denk aan de Waldorfsalade. Rauw uit het vuistje zijn ze al lekker, maar nog lekkerder met wat citroensap of sinaasappel.Let op: Vers geoogste yacon is waterig. De smaak komt pas goed los na een maand of langer opslag.
    Na de oogst zijn de wortelknollen nog wel enkele maanden te houden in een koele kelder. Ze drogen dan wel wat in. Ze kunnen het best worden ingekuild.
  • Medicinaal? Mogelijk, zie de tekst van Mergenmetz
  • Teelt: niet winterhard, dus net als dahlia’s in koele kelder bewaren, pel eerst de verschillende knolletjes los.

Samengevat uit wat ik onder andere vond op https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/yacon/