Makkelijke moestuinbakken

De opbrengsten in de voortuin vallen toch wat tegen: hieronder wat bevindingen

 • vorig jaar heb ik weer het hele voorjaar door slakken mogen vangen; en ook nu zitten ze er al weer. Zelfs de vaste eetbare zuring wordt aangegeten. Ik heb een heel klein beetje hulp van vogels en een enkele keer een egeltje.
 • zelfs 2 eind vorig jaar overgezette citroenmelisse planten waren nog niet geworteld: last van de haarwortels van de esdoorn op gemeente grond?
 • het feit dat een kiwiplant het niet redde
 • het feit dat in 2011 de riolering verstopt was geraakt voor de wortels (plaatje boven)
 • het feit dat het grondwater hier op 30 meter diepte zit en de grond zandgrond is.
 • de grond is best aardig inmiddels dankzij toevoeging bokashi en compost
 • ook legde ik houtsnipperpaadjes aan en mulch goed in de herfst/winter. De esdoorn zou hierdoor wat makkelijker aan vocht moeten kunnen komen
 • ik probeerde al eerder een zelfgemaakte bak: deze zette ik op het stenenpaadje naar de voordeur, met worteldoek als bodem. Na een seizoen zat het worteldoek vol wortels van de esdoorn. Ze waren gewoon door de stenen heen op zoek gegaan naar voeding en vocht.
Daarom besloot ik dit jaar 2 makkelijke moestuinen te nemen. Eén in de voortuin (op het zuiden) vanwege bovengenoemde redenen.
Die in de voortuin kreeg een andere plek: wat verder weg van de esdoorn en met een beter, ondoordringbaarder hoop ik, anti worteldoek.
De ander in de achtertuin. Dit is een ander verhaal. De achtertuin ligt op het noorden, heeft geen last van de esdoorn wortels; de grond is goed dankzij jarenlang toevoegen bokashi en compost. Maar ook hier slakken. Hier zitten wel meer slakkenvangers, zoals kikkers en er zijn wat meer vogels.
Ik koos hier voor het meest zonnige plekje: zover mogelijk van het huis af. Op de foto in de ochtendzon eind maart.

Ook hier koos ik voor het antiworteldoek als bodemafgrenzer. Eronder ligt nl een laag houtsnippers; deze zorgt voor vocht voor de 4 bomen erachter: 2 lindes en 2 appelbomen. Er staat ook een druif rechts achter.
Ieder voorjaar moet ik de lindes snoeien en dat moet vanaf mijn eigen tuin. Ik moet er goed bij kunnen. Op deze manier kan ik aan het einde van het seizoen de aarde eruit scheppen en bewaren tot volgend jaar; de bak aan de kant.

Voor beide bakken hoop ik op veel opbrengst, door:

 • goede grond (voortuin: 2 45 liter zakken makkelijke moestuinmix (vermiculiet, compost, verantwoorde turf + 1 biologische compost intratuin); achtertuin (2 40 l. zakken biokultura compost en 2 40l zakken biokultura bemeste tuingrond)
 • ik kan evt koperband op de rand plakken, hier komen de slakken niet overheen. Dat scheelt heel wat nare uurtjes slakken vangen (ik deed ze dan altijd in de groenbak en zorgde dat daar voldoende te eten was, zodat ze daar binnen bleven tot de groenbak werd opgehaald. Voor de zekerheid deed ik wel een steen op de bovenkant.
 • nu bij de eerste zaai en kleine plantjes is het heel makkelijk om gaas aan te brengen tegen vogelvraat
 • Jelle maakte een gratis makkelijke moestuin app waarmee je een seintje krijgt als je wat moet doen met de zaadjes. Geldt wel alleen voor de makkelijke moestuinzaadjes.  Maar ik maak eerst eigen zaadjes op en daar is natuurlijk veel overlap. Ik heb dan gewoon een ander soort peultje. Hij geeft ook handige tips over het voorweken van sommige zaadjes.

Afgelopen jaar maakte ik achter ook een compostbak van gaas; met compostdoek eromheen.
De kruidenspiraal ervoor heb ik dit voorjaar iets platter gemaakt; ik moet nog ontdekken wat de beste planten hiervoor zijn. Ik heb nu zuring onderaan gezet, wat uitjes bovenaan. Daslook in de hoek, maar mag wat mij betreft de hele berg overnemen.
Bieslook boven. De pot wacht nog op een bestemming.