Moeztuyn

Zo veel mogelijk mensen het plezier van het moestuinieren laten ervaren. Dat is de missie van Elma Vriezekolk met Moeztuyn. In 2020 begon ze met haar eigen moestuin en is hier zo enthousiast over dat ze die ervaring door wil geven. De beleving van zelf groente verbouwen, bewustwording waar je eten vandaan komt, rust die de plek geeft en creativiteit die het oplevert.

Moeztuyn richt zich op moestuinen bij organisaties. Vorig jaar begon Elma met haar eerste opdrachtgever, softwarebedrijf Planon. De tuin van 200 m2 werd ingericht met een kas, compostbak etc. Er werd een teeltplan gemaakt samen met de tuinman van Planon, die zelf ook gek is op moestuinieren. Hij doet een groot deel van het beheer. De medewerkers worden uitgenodigd om mee te zaaien en oogsten. Dit levert leuke effecten op, zoals een medewerker die nu ook thuis groente gaat verbouwen en anderen die enthousiast vertellen dat ze soep van de gele courgette hebben gemaakt. Medewerkers gaan niet uit zichzelf meewerken. Elma is een aantal keer bij de tuin gaan zitten om mensen aan te spreken en te enthousiasmeren.
De nieuwe cateraar is enthousiast en gebruikt de oogst. Ook maakt hij mooie decoraties van bijvoorbeeld koolbladeren. Alle oogst die overblijft wordt aan de medewerkers meegegeven. De groente staat in kistjes bij de lunchruimte, met uitleg op een bordje. Dit jaar wordt het tweede seizoen met Planon met nog meer bloemen dit keer.

Op drie andere plekken wordt ook gestart met Moeztuyn: een fijne verblijfplek voor revalidatiepatiënten, een zaai- en pluktuin voor bankmedewerkers en een productietuin voor medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt, inclusief een educatiepad voor bezoekers. Kortom, het concept is toepasbaar op heel verschillende plekken en in verschillende vormen.
Elma doet het niet alleen, haar partner verzorgt het ruimtelijke design, en verder werkt ze o.a. met moestuinexperts, een kok en een vitaliteitstrainer. De stip op de horizon? Anderen besmetten met dit leuke, tastbare werk, inclusief het organiseren van gesprekken met mensen over allerlei thema’s die raken aan de moestuin.