Nieuwsbrief no 4, april 2012

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

Weinig positief nieuws helaas:

  • het verwilderde terrein op het Winkelsteegterrein heeft een groenbestemming en mag niet ter adoptie worden aangeboden. We hebben dit geplaatst in de nieuwe rubriek Afgeketst: https://eetbaarnijmegen.nl/plannen/afgeketst/
  • een ander verwilderd terrein aan de Celciusstraat gaat misschien een bouwbestemming krijgen. Er is een bestemmingsplan wijziging aangevraagd. Buurtbewoners protesteerden: https://eetbaarnijmegen.nl/plannen/braakliggende-grond/
  • We hadden nog een ander terrein op het oog:  zwembad oost.  http://www.wijkcomiteoost.nl/zwembadoost/zwembadoost.html Hier komt echter een park, er is hierover uitgebreide communicatie geweest met nauw overleg met een klankbordgroep uit de wijk. Er zijn geen mogelijkheden voor een (moes-)tuin.

Gelukkig kan je in Nijmegen tenminste nog wel je eigen voortuin desgewenst in een moestuin veranderen. Dat is in Michigan niet het geval: https://eetbaarnijmegen.nl/michigan-een-moestuin-mag-niet-in-de-voortuin/

We kregen nog wel een verzoek om mee te denken over een eetbare tuin rond een kerk. Een gesprek hierover heeft inmiddels plaatsgevonden, we wachten af wat het bestuur ervan vindt.

Er heeft zich nog niemand gemeld voor een permablitz-actie, dus ook wat dat betreft is het nog rustig. Maar wat niet is kan komen. 
Permablitzes zijn best populair, en gebeuren ook in Canada: https://eetbaarnijmegen.nl/calgary-alberta-canada/  

Op 3 mei organiseert Transition Towns een planten- en zadenruilmarkt, samen met Lets Nijmegen in De Klinker.

Start: 18.00 uur.

Vanaf 19.30 vertelt Karla over de werkgroep Eetbare tuinen van Transition Town Nijmegen en over haar initiatief met Eetbaar Nijmegen. Als er nog tijd over is, eventueel ook over de opleiding permacultuur die zij nu volgt in Zutphen.

Daarna workshop: neem  zelf een plastic bakje mee.  
Er is teeltaarde aanwezig. U kiest zelf  zaadjes en krijgt instructie zodat de zaadjes goed kunnen groeien. 
Een paar weken later eet u uw zelf geteelde sla of plant  bijvoorbeeld uw mais of tomatenplantjes buiten uit.

Heeft u zaden of planten over? Neemt u  ze mee en ruil ze of geef ze weg.

Ook willen we op deze avond excursies organiseren. Wilt u  zelf ergens naar toe en lijkt het u leuker om in een groep met gelijkgestemden te gaan? Hier is uw kans!

Bijvoorbeeld: 
– wilde planten tuin Gemert
– Floriade
– workshop wichelroede lopen bij Wiel Moest: http://www.deschaapshoeve.nl/

Tot ziens?

Hartelijke groeten,

Karla, Romilda, Toon,
Eetbaar Nijmegen