Nieuwsbrief no 7, december 2012

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

En opeens is er van alles gaande:

Er werd in november voor het eerst een volkstuinbeurs georganiseerd: http://www.groenepassie.nl/
Esther van Zuilen was er en schreef een sfeerverslag. Hieruit:
Enkele weken voor de beurs had ik Fransje de Waard gevraagd of ik haar kon interviewen en vertelde haar ook over onze plannen voor de buurtmoestuin Grootstal en onze ideeën voor een mogelijke workshop permacultuur in Nijmegen. Tot mijn grote blijdschap stemde ze in.  Lees verder 

Er gaat een nieuw buurtmoestuinproject van start in Grootstal. Er hebben zich al voldoende mensen opgegeven. Op https://eetbaarnijmegen.nl/mollenhutseweg-grootstal/ plaatsten we al een filmpje, foto’s en kun je het verder volgen.

De windowfarm van de HAN is op zoek naar een nieuw onderkomen. Wie weet een leuke toepassing? Denk bijvoorbeeld aan scholen. Neem snel contact op, want hij moet er komende week al weg.

Bekijk ter inspiratie ook deze TEDX-lezing eens van Stephen Ritz, leraar in de moeilijke South Bronx in New York, waar hij en zijn leerlingen tuinen aanlegden om groenten te kweken. Met ook innovatieve window farms in de klaslokalen.

Op 14 oktober fietsten we langs eigen eetbare stadstuinen, volkstuinen en buurtmoestuinen. (verslag met foto’s)

 De website heeft een nieuwe rubriek Tuintips; deze zullen we nog verder aanvullen. Nu staan er al praktische aanwijzingen voor het maken van: een kruidenspiraal en een verhoogd bed, over bokashi, houtsnippers, tuinkalenders en zaden ruilen. (kijk vooral eens op mijntuin.org: erg mooie Belgische site)

Op 24 november hielpen 38 mensen mee met het planten van bomen in het voedselbos Ketelbroek. Op 19 mei houdt Wouter van Eck een rondleiding voor de partij voor de dieren. Anderen zijn ook welkom.

Agenda van mogelijk interessante workshops en lezingen:

16 december:  workshop over zelfvoorzienend leven, gewoon in een woonwijk in Druten, door Peter Schenkels en Nancy Dillen

16 januari workshop fermenteren door Christian Weij. Christian is al geruime tijd fanatiek aan het experimenteren met allerlei fermentatieprocessen; zo maakt hij zijn eigen bier van gember en plukt hij wilde sleedoorns die hij inmaakt als olijven. In de workshop laat Christian je van alles proeven en maakt hij je bekend met een aantal basisprincipes van fermentatie waarmee je verschillende kanten op kunt. Natuurlijk gaan we zelf ook aan de slag en je gaat naar huis met je eigen vaatje met een groente naar keuze.

23 januari: lezing over permacultuur in Dukenburg: Linder van den Heerik (docent Permacultuur) legt de achtergrond uit van de motivatie destijds om een ander systeem voor voedselproductie te ontwikkelen, en waarop dat systeem is gebaseerd.

7 februari: Transitie café over Regionale voeding.
Twee regionale ondernemers op het gebied van regionale voeding komen vertellen: Alphons Kees van streekproducten-rijkvannijmegen.nl/ en Bas Toonen van avontuurdersmaken.nl
Respectievelijk een webwinkel voor regionale voeding en een community voor moestuinierders.

Er gaan weer permablitz acties komen: geef je op als je mee wil doen: het is enorm gezellig, leerzaam en vooral productief om met 4 tot 6 man een tuin onder handen te nemen.

Hartelijke groeten,

Karla
Eetbaar Nijmegen