Onkruid eruit en dan?

Met de regen groeit ook het onkruid. In mijn volkstuin maak ik kennis met voor mij nieuwe (onkruid)soorten en dankzij de plantapp weet ik snel hun naam. Plantjes die zich een plekje veroverden zijn onder andere:

De koningskaars is prachtig om te zien groeien, maar nu is hij wel immens groot en sta ik op ooghoogte met de bloemen.
Rood guichelheil vind ik wel een mooi plantje, maar het zaait zich ook uit. Leuk om te ontdekken dat het ooit medicinaal was, maar dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Wilde bloemen.inf Mens en gezondheid 
Havikskruid (in stadstuin) heb ik waarschijnlijk eens gekocht, maar heb ik verwijderd omdat het zich te snel uitbreidde.

Na het wieden en verwijderen zaai ik dan bij voorkeur zelf iets in als er nog plaats is. (op https://eetbaarnijmegen.nl/maak-een-tuinplan/ vind je diverse zaaikalenders).
Ook dek ik het ingezaaide af met gaas, dat geeft wat schaduw en houdt vogels tegen. Merels houden er wel van om in net omgewoelde aarde wormen te zoeken.

Het gewiede onkruid leg ik ergens neer als mulch: gebruik hiervoor geen wortelonkruiden, zoals winde. Of zorg dat die echt helemaal verdrogen.
Mulchen beschermt de bodem tegen uitdrogen en het voorkomt dat eventueel nieuw onkruidzaad dat eronder ligt gaat groeien: dat krijgt immers geen licht.
Als mulch kan je ook rabarberblad en smeerwortelblad gebruik. Hoe dikker de laag, hoe sterker het effect.
Zie ook https://www.welkoop.nl/advies/tuin/plant-en-zorg/tuinonderhoud/mulchen

Sommige onkruidsoorten maken veel blad, dan kan ik ze net zo goed laten groeien en bloeien en net voor ze in het zaad schieten als mulch gebruiken.

Onkruid bij fruitbomen/struiken: Sommige fruitsoorten hebben baat bij een specifieke onderbegroeiing vertelt dit artikel van houtwal.be.
Zo houden peren van goudsbloemen en afrikaantjes; bramen van rucola; appelbomen onder andere van klaver. Bij regenachtig weer ga ik nog eens wat eenjarigen verhuizen. Dat lukte me tot nog toe goed met Phacelia, komkommerkruid en goudsbloem. Dus: ik ga wel wieden, maar zet er dan iets anders voor in de plaats of zorg alleen mulch.

Heb je fruitbomen in een grote tuin of een voedselbosje, overweeg dan eens een mengsel van Cruydthoeck.

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.