Oogsten uit eigen stadstuin

In mijn tuin oogst ik op het moment geregeld een ananaskersje: vorig jaar geplant en amper oogstbaar omdat de besjes pas vrij laat aan de plant kwamen en niet rijp werden. Ik liet de plant maar staan en hij overleefde de zachte winter.  Inmiddels is hij heel groot en heb ik al aardig wat besjes gegeten. De besjes zitten verpakt in een lampionnetje en zijn lekker, fris zuur.
Ook appels, Elstar, aan de noordkant.

Ook at ik al een enkele tomaat en courgette:

Citroenverbena, citroenmelisse, pepermunt, en andere muntsoorten, venkel, thijm, stukje aardbeiblad, ed. zijn heerlijk als thee.

Als extra beleg op een boterham met humus, pindakaas, kaas of jam: rucola, spinaziezuring, bieslook, Nieuw-Zeelandse spinazie, courgette, waterkers, yacon

Munt gaat ook in warme gerechten en in zelf gebakken zuurdesembrood.

Verder eten we nu snijbiet. Op zoek naar recepten ontdekte ik snijbiet.nl, die echt alleen over snijbiet gaat, geschreven door een fan van de snijbiet.

Ook het tijdschrift Stadstuinieren heeft op haar website recepten met stadstuinplanten.

Ik maakte een begin van mijn eigen favoriete groentes op https://eetbaarnijmegen.nl/in-nijmegen/maaltijd/eten-uit-egen-tuin/. Het is slechts een begin, ik breid het nog uit naarmate het seizoen vordert.
Suggesties voor zowel makkelijke, smakelijke stadstuinplanten als ook recepten zijn welkom!

Op mijn “to do” receptenlijstje staan nog: druivenblad, jong lindeblad en pompoenblad. Ik werd op het idee gebracht door Bodemzicht, die pompoenblad aanbiedt als groente; ken je dit nieuwe permacultuur groentebedrijf in Nijmegen al?

Hieronder mijn voortuin, 30 juli. Volgend jaar doe ik weer mee met de VELT-opentuinen op 5 en 6 juni 2020. Daarvoor ga ik me vandaag nog opgeven!
Het moet voor 1 augustus! Ook iets voor jou? Zie https://www.velt.nu/ecotuindagen

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.