Open eetbare stadstuin

Afgelopen zaterdag deed ik mee aan de Open Nijmeegse stadstuinen, net als circa 30 anderen. 
Het leek me leuk en nuttig om tevoren eens goed te kijken naar alle planten in voor- en achtertuin. Zouden er misschien meer planten eetbaar zijn en misschien ook meer delen van planten?  Zo ontdekte ik dat alle campanula-klokjes eetbaar zijn. 
Met de heel handige tool van Plant net bleek ik moederkruid in mijn tuin te hebben en ook havikskruid. Het moederkruid gebruik ik nu af en toe als theekruid (naast andere kruiden), maar het havikskruid gaat er uit. Niet eetbaar en woekerend. Ik zocht ook de juiste namen erbij van andere planten en was geregeld verrast! Wat een rijkdom aan eetbare planten, en dat allemaal in mijn kleine stadstuin!
Mijn voortuin, op het zuiden, herbergt nu onder andere deze planten. Mijn achtertuin op het noorden deze
22 bezoekers namen een kijkje, bij heftige wind en geregeld regen. Vaak na een bezoek aan de Stadskruidentuin in de Javastraat. 
Ik hoop anderen te kunnen inspireren, maar vind het ook erg leuk om geïnspireerd te worden. Heb je ook een eetbare tuin die je zou willen laten zien? Bijvoorbeeld tijdens de open Nijmeegse stadstuinen? Bezoek dan hun website. Of in kleiner verband? Leg dan even contact, misschien kunnen we wat organiseren.

Hieronder zie je de kaart van de deelnemende tuinen. Wat ook erg leuk is, is de after-party voor de deelnemers. In een aantal avonden kan je dan een bezoek brengen aan andere deelnemers. Er wordt een route bepaald met tuinen die in elkaars buurt liggen en we lopen of fietsen dan van tuin naar tuin en krijgen alle gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
De meeste tuinen zijn siertuinen, met een appelboom, druif of bes, maar er doen vaak ook grotere eetbare tuinen aan mee, zoals FruitLent en de Stadskruidentuin.

Open eetbare stadstuin

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.

Laatste berichten van Karla Mulder (toon alles)