De Kleurrijke tuin

Op 5 juni was deze tuin te bezichtigen in het kader van de Velt open tuin dagen van 2016. Over de tuin:
De tuin is gelegen in een kleine oude dorpskern aan de rand van de stad Nijmegen, met veel lommer en heggen. Hij ligt rechts achter de kringloopwinkel van stichting Overal, Bredestraat 52. Het pand van de winkel is ecologisch gebouwd en heeft een sedumdak.

De Kleurrijke Tuin valt onder het beheer van stichting Gast. Twee medewerkers van deze stichting bewerken en onderhouden de tuin, samen met een 10-tal vluchtelingen. In de moestuin worden niet alleen de gebruikelijke soorten, maar ook vergeten groenten en oude rassen geteeld.

Verder komen verspreid over de tuin diverse soorten fruit en kleinfruit voor. Daarnaast ligt er nog een ruim opgezette boomgaard, waarin de bomen geleidelijk worden vervangen door nieuwe aanplant. De tuin maakt door zijn inrichting een zeer natuurlijke, zo je wilt wat wilde, ruige indruk. Bijenkasten te bezichtigen en verkoop van honing. Koffie en thee verkrijgbaar.

Ik kreeg een rondleiding door begeleider/tuinder Tom en sprak ook Hans even. Het ziet er allemaal heel netjes en tegelijk levendig uit. Netjes op rijtjes, levendig door de boomgaard, de bijen, het water, de mooie houten klimrekken, er is ruimte voor experiment. Niet slecht voor een tuin die maar 2 middagen per week onderhouden wordt, met 2 vaste medewerkers en circa 10 asielzoekers en vluchtelingen.

Er is wel wat voor nodig geweest om zover te komen. Het terrein was aanvankelijk vervuild door industrie (wasserij en metaal); de grond werd flink afgegraven en vervolgens weer aangevuld met wit zand en een beetje (circa 40 cm) zwarte grond. Nog steeds komen ze dat witte zand af en toe nog tegen. Maar veel minder dan aanvankelijk. Jaarlijks komt er een lading koemest. Ze maken hun eigen compost. De planten doen het er goed op.

Ze hebben weinig last van slakken. Dat komt ook doordat ze de grond rond de planten niet bedekt houden en weinig tot niet sproeien. Er is schaduw genoeg om verdamping tegen te gaan; daarnaast bevat de grond blijkbaar voldoende humus om vocht goed vast te houden.

Meer informatie op Facebook: https://www.facebook.com/StichtingGast/

De tuin is te bezoeken op dinsdag en donderdag van 13:00 tot 17:00 uur; en voorlopig ook weer op zaterdagmiddag, tegelijk met st. Overal. Je kan dan ook biologische plantgoed en groenten kopen.

 
IMG_20160605_113954
 
The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.