Open tuinen Utrecht

Op 28 juni hield de stad Utrecht een open tuinen dag, http://www.opentuinendagutrecht.nl/

In het programmaboekje stonden 4 tuinen waar iets van voedsel werd verbouwd; daarnaast wilde ik 3 buurtmoestuinen bezoeken in Hoograven van Urban Pilots.

Mooie tuinen, ik zag vijgen, druiven, appelbomen, peren, veel kruiden.
Hieronder staan wat foto’s. Ik heb ze op onderwerp bij elkaar gezet:

Eerst komen de 3 projecten van Urban Pilots in Hoograven. Hierover iets meer informatie. Ze zijn alle aangelegd door hovenier Kees Tuint (Kees van der Laan). Het viel me op dat ik bij geen van de tuinen mensen aan het werk zag.

Tolsteegtuin:

http://www.groendichterbij.nl/tolsteegtuinen

zie: https://urbanpilots.wordpress.com/2012/11/01/tolsteegtuin-genomineerd-voor-innovatieprijs . Hieruit:

De pilot is een succes: de samenwerking met alle betrokken partijen verliep gesmeerd, de moestuin ziet er mooi uit en maakt volop levendigheid los – nog voorbij de grenzen van het woonzorgcentrum, want uit de buurt zijn eveneens vrijwilligers betrokken bij het onderhoud. Dankzij de Tolsteegtuin zijn er nu plannen om een afdeling ‘kleinschalig’ (groep van ongeveer 12 demente bewoners) binnen Tolsteeg groentepakketten uit de tuin te geven
Ik had van Kees zelf al gehoord dat hij het aangelegd had volgens permacultuur-gedachtegoed.
De tuin zag er zeker mooi en inspirerend uit. Tuinbonen, erwten, een enkele aardappel, lekker van alles door elkaar. En toch in strakke vakken, waar mooie voetpaadjes langs liepen. Mooie zitjes. Bijzonder dat het onderhoud medegebeurt door dementerenden uit het woonzorgcentrum.
 
DSCF2957Huize de Geerlaan
https://urbanpilots.wordpress.com/2013/11/21/huize-de-geertuin-en-het-buurtfeest/

Hieruit:

Twee jaar begeleidden zij bewoners bij het opzetten van de tuin. Meer dan 60 handen gingen de grond in en veranderden een binnenterrein met een vlak grasveld stap voor stap in een tuinlandschap met moestuinen, fruitbomen, een prieel met klimmers en een rijtje wilgenbomen ter afscheiding van het voetbalveldje.
Het is een klein hoekje, ik vond het er wat rommelig en verwaarloosd zien. Er groeide niets aan het prieel.
 
Dat was heel anders bij de laatste tuin, de Nijeveldtuin.DSCF2981

https://urbanpilots.wordpress.com/2014/03/23/nl-doet-op-nijeveld/
en https://urbanpilots.wordpress.com/2012/03/13/ontwerpatelier-buurtmoestuin-nijeveldsingel/
Stichting Stadslandbouw Utrecht en hoveniersbedrijf KeesTuint hebben een groep geïnteresseerde buurtbewoners uitgenodigd om gezamenlijk ideeën te vormen over het ontwerp van hun buurtmoestuin op het aangrenzende binnenterrein. Vierhonderd vierkante meter grond is tijdelijk beschikbaar voor de tuin, in afwachting van plannen voor sloop en/of renovatie van het flatblok. De tuin krijgt ook in de nieuwe situatie een plek. Ik sprak hier een Marokkaanse, ze keek vanuit haar huis naar de tuin en wees me aar tuin aan. “Net Marokko”, zei ze. En deze tuinen staan echt allemaal vol groentes: veel tuinbonen, uien, snijbiet, bonen. Het ziet er heel gezellig en gevarieerd uit.

 

Van de stadstuinen selecteerde ik foto’s op onderwerp: eerst fruit: druiven, vijgen, moerbei, appels; daarna kruiden. Het leek alsof de kruiden er vaak meer voor de sier stonden dan dat ze echt gebruikt werden.

Leuk om een indruk te krijgen van een beetje stadslandbouw in Utrecht.

Karla Mulder

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.