Over groene bladkolen

Wist je dit al van kolen? Ik verzamelde wat info van De Nieuwe Winkel, Vreeken en de godin over vooral de Tronchuda en de palmkool, beide bladkolen.

Kolen hebben eeuwenlang hun waarde bewezen, het zijn sterke groeiers met een grote opbrengst. We selecteerden enkele basis-koolsoorten op compacte groei, snelle oogst en goede ziekteweerstand. Precies zoals we ze graag in de tuin hebben. 
Alle kolen kun je best in het voorjaar (maart – april) in de tuin uitzaaien om een maand later de jonge planten op hun definitieve plaats en afstand te zetten. Op lichte gronden is dat 50 cm uit elkaar, op rijke zware grond 65 tot 75 cm. Ben je tevreden met wat minder omvangrijke kolen, zet ze dan 35 resp. 50 cm uit elkaar voor een snelle oogst mini-kool.

Alle kolen willen volle zon, rijke voeding en compost en regelmatig water
Aldus: De Nieuwe Winkel, in België: een kleinschalige en eigenzinnige kwekerij waar de twee eigenaren Peter Bauwens & Kathelijne Thiers op intensieve wijze werken aan de selectie en de vermeerdering van buitengewone planten voor een nieuwe eetbare tuin. We spelen met smaak, kleur en een zorgeloze teeltwijze, een avontuur in bio-diversiteit op zoek naar een nieuw tuinpubliek.

Tronchuda kool: Brassica oleracea: Een buitengewone kool uit Portugal die vooral gekweekt wordt voor de dikke, witte bladnerven die apart als groenten geserveerd worden. Ook de groene bladeren zijn natuurlijk eetbaar. Wordt ook braganza-kool of seakale-kool genoemd. Zaaien vanaf maart, goed winterhard.

Tronchuda: Brassica oleracea var. costata zag ik nog ergens anders. Maar ook: Brassica oleracea var. Tronchuda en ook vond ik Couve-portuguesa of penca (Portugese kool)

In Portugal zijn van oudsher de bladkolen populair, vooral omdat ze weinig veeleisend zijn wat grondsoort en bemesting betreft en bijna het hele jaar door gegeten kunnen worden.

Vreeken over Mergkool, Couve Tronchuda: Mergkool is een groepsnaam voor aan boerenkool verwante soorten (in het Engels “Kale” genoemd), die een stevige stengel hebben. De oorsprong in Europa ligt in de Romeinse tijd. Toen al gebruikte mens en dier deze vruchtbare kool. Het blad of de jonge scheuten (voorlopers van het spruitje) worden geplukt en de voedzame stengels werden/worden door het vee gegeten. De groei is meestal snel en de planten blijven goed de winter over. Hierdoor ontstaat een kool op een stam, ook wel boomkool of Tree Collard genoemd. Snoei de bloei weg voor een goede conditie en jarenlang koolplezier!

Een sierlijke, los groeiende kool, vrij rond donkergroen blad met helderwitte nerven. Dit ras stond in de Middeleeuwen vaak op tafel. Voor zomer-, herfst- of winterteelt, redelijk winterhard.

 

De Godin verkoopt zaadjes van de Couve Galega: Brassica oleracea ssp. acephala
Een meerjarige bladkool, een traditioneel landras afkomstig uit Portugal. Tot 1,5 – 2m hoog. 

Een robuuste kool die een stengel als een boomstammetje ontwikkelt, met grote donkergroene bladeren en die nog het meest op boerenkool lijkt. Iedereen die een moestuin heeft – en dat zijn er in het arme, rurale Portugal nogal wat – plant er op zijn minst een stuk of acht voor de `caldo verde´, de groene soep, die van fijngesneden koolbladeren, aardappels en een beetje olijfolie wordt gemaakt en waarop je zo´n beetje kunt overleven. (bron)

 

Heel veel soorten groene bladkolen (wikipedia)

 

De nerven zijn inderdaad zacht en zelfs rauw te eten, ze smaken een beetje zoet. Ook het blad is zacht en hoef je maar 10 minuten te koken.
Ik maakte de Portugese soep, Caldo Verde, al op diverse manieren, geïnspireerd door de recepten. 
De nerven sneed ik wel fijn voor door de sla.
Toch wel een heel leuke ontdekking, deze kool.

 

Recepten

Caldo Verde Portugese soep (met Couve Galega)

Caldo Verde Portugese koolsoep (met groene kool)

Portugese soep (vegetarisch met kool)

Hieronder zie je foto’s op volgorde van datum, van mijn groene bladkolen: Palmkool, Tronchuda en Eeuwig moes. Deze laatste heeft nu, na de winter, kleine malse blaadjes, lekker voor in de sla. Dat geldt ook voor de palmkool die in bloei aan het gaan is. Bij een paar palmkolen ben ik nu naarstig deze bloempjes en kleine blaadjes aan het oogsten, in de hoop dat hij nog een jaartje meegaat en weer blad bij maakt. De Tronchuda zou ook meerjarig zijn. Ik ben benieuwd.

Op de foto’s waar ik alleen de datum bij schreef, zie je palmkolen. De tekst zie je als je op een foto klikt.

Voor komend jaar ben ik rode spruitkool aan het voorzaaien. Wil je planten overnemen? Laat het weten via Ripe near me. Als ze groot genoeg zijn, krijg je een mail. Ook de Tronchuda en Palmkool zaaide ik voor, maar die zijn nog niet opgekomen. Die zet ik er later bij.
Ben je ook aan het opkweken en wil je ruilen, verkopen of weggeven? Meld je aan bij Ripe near me, een gratis platform, en zet je plantjes erop.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.