Lange achtertuin op het noordwesten

Drie grote klussen in smalle diepe tuin: een vijver, een langwerpige kruidenspiraal en een wand met gaas maken met deurtje als toegang tot een kippenren (achter in de tuin)

12. Hengstdal, tuin op het noorden

Voortuin op het noorden met zelfgemaakte etagebakken voor allerlei bladgewassen. Daarnaast fruit: Japanse wijnbes, vlier en zwarte bes.

7. Nijmegen-Lent: tuin op het noorden

Graven voor vijvertje (speciekuip), 2 kruidenspiralen, houtsnipperpaadjes aanleggen, beplanten

10. Heseveld, voortuin op NO

12 mei 2016: een haag van bessenstruiken aan de rand; in het midden moestuin; paadjes van houtsnippers

9: Goffert: tuin op het zuidwesten

8 april 2016: beetje onkruid verwijderen, houtsnipperpaadjes aanleggen, 5 moestuinbakken vullen en beplanten, fruitstruiken en bomen planten

5. Hees (tuin op Noordwesten)

8 april 2016: aarde teruggeschept die nog op het garagepad lag (ivm verwijderen bamboe); nog her en der stukjes bamboe verwijderd, mooi houtsnipperpaadje aangelegd, compostzakken geleegd; plantjes in de grond gezet.

Wat is het?

Permablitz: in een dag(deel) maken we je tuin tot een eetbaar ecosysteem.

Eetbaar Nijmegen, een initiatief van Transition Town Nijmegen voerde in 2015 en deels ook nog in 2016, 2016 en 2017 12 gratis permablitz-acties in Nijmegen uit. In een paar uur wordt een tuin omgetoverd in een eetbare tuin.
Door permacultuur principes toe te passen komt er weinig onderhoud aan te pas. Dit gebeurt met vrijwilligers onder leiding van ofwel Karla Mulder ofwel Alina Salomon. Beiden hebben ervaring met permablitz acties, permacultuur en het zelf kweken van voedsel.

Voorwaarden voor de gratis permablitz acties waren:

 • Je hebt een voortuin, of tuin aan de straatkant en de tuin kan vanaf de straat goed gezien worden (er staat geen hoge haag of muur voor)
 • Je woont in de gemeente Nijmegen.
  We bekeken de tuinen na de zomer, zie een verslag van onze tocht op 4 augustus, op 20 september en 25 september 

Geen gratis acties meer, voor iedereen beschikbaar:

 • Karla en Jeannette maken vooraf samen met jou een tuinplan die bij jouw tuin en jouw ideeën past
 • De permablitz duurt ongeveer 6 uur.
 • Jij probeert voldoende vrijwilligers te krijgen; lukt dat niet dan proberen wij dat ook via een oproep in de nieuwsbrief. In ieder geval komen wij je helpen en nemen ook wat extra tuingereedschap mee.
 • Kosten:
  • 100 euro voor een advies en summier ontwerp
  • 245 euro voor een permablitz actie
  • Lees meer en vul het formulier op deze pagina in. Wij nemen contact met je op.
 • Jij zorgt ervoor dat op de dag zelf alles klaar staat aan materiaal (denk aan aarde, planten, evt. stenen, houtsnippers) en je zorgt ook voor koffie/thee en wat lekkers voor erbij. Lunch hoeft niet, mag wel. We vinden het wel fijn als je er zelf zoveel mogelijk bij bent.  

 


 

Geen Evenementen

Links:

http://www.permablitz.net/

Inspiratie in andere steden:

De gratis acties in voortuinen in 2016:
9: Goffert: tuin op het zuidwesten8 april 2016: beetje onkruid verwijderen, houtsnipperpaadjes aanleggen, 5 moestuinbakken vullen en beplanten, fruitstruiken en bomen planten
8. ‘t Acker (Lindenholt), voortuin op het zuiden20 mei 2016: een engels schapenhek geplaatst aan 3 kanten; onkruid gewied in voortuin. Lia had al veel van de andere geadviseerde klussen gedaan: houtsnippers als pad in de moestuin; berberis verwijderd.
7. Nijmegen-Lent: tuin op het noordenGraven voor vijvertje (speciekuip), 2 kruidenspiralen, houtsnipperpaadjes aanleggen, beplanten
6. Nijmegen-Noord: Oosterhout, tuin op noordwesten11 mei 2016: het perk tussen de betonpaaltjes geschikt gemaakt voor moestuin: planten eruit, grit en antiworteldoek eruit, stoeptegels er in als stapsteen, compost en opgekweekte plantjes erin gezet. Ook palen er in, waartussen net tegen katten wordt gezet, dit is tevens klimrek voor klimmende planten
5. Hees (tuin op Noordwesten)8 april 2016: aarde teruggeschept die nog op het garagepad lag (ivm verwijderen bamboe); nog her en der stukjes bamboe verwijderd, mooi houtsnipperpaadje aangelegd, compostzakken geleegd; plantjes in de grond gezet.
12. Hengstdal, tuin op het noordenVoortuin op het noorden met zelfgemaakte etagebakken voor allerlei bladgewassen. Daarnaast fruit: Japanse wijnbes, vlier en zwarte bes.
10. Heseveld, voortuin op NO12 mei 2016: een haag van bessenstruiken aan de rand; in het midden moestuin; paadjes van houtsnippers
2015:
4. Waterkwartier (tuin op ZW)19 september 2015: tuin praktischer ingedeeld, bedden van verticaal gezette stoeptegels, verhoogde bedden.
3. Sint Anna (tuin op zuid oost)1 augustus 2015: verhoogd bed rondom boom, houtsnipperpad daaromheen; kruidenetage in de hoek; kinderhoekje
2. Wolfskuil, tuin op zuidoost16 juli 2015: Heel veel zevenblad en kweekgras verwijderd; daarna een structuur aangelegd met houtsnipperpaadjes, een groentebed, een bloembed, en betere bereikbaarheid van de al bestaande fruitbomen (appel en kweepeer).
1. Plan Groenewoud, op westen (Alina)22 juni 2015: er is een mooie kruidenspiraal gebouwd in een tuin op het westen; midden op het grasveld.
We zijn hier al sinds de zomer van 2010 mee bezig; destijds als onderlinge deal: help ik jou, help jij mij. In voortuinen, achtertuinen, een volkstuin, een kloostermoestuin, een bedrijfskantine. Een greep hieruit zie je hieronder. Zie de rubrieken permablitzacties in voortuinen, permablitz acties in achtertuinen en permablitz acties in overige tuinen.
volkstuin Heleen/RomildaHeleen en Romilda betrokken deze volkstuin op complex de Smalle Steeg, Lindenholt, begin 2011; op 28 mei 2011 hielpen we hen met het maken van verhoogde bedden en verdiepte paden. Een overheerlijke lunch van mevrouw de Boer (Romilda) ” template=”default” order_by=”imagedate” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Permablitzactie voor Kloostermoestuin Nebo kloostercomplex (in 2 dagen)We hebben samen met tuinvrijwilligers van het Nebo klooster en met maximaal 10 andere vrijwillige permablitzers de tuinstructuur aangelegd. We gebruikten hiervoor het ontwerp van Judith en Karla, dat we medio augustus al opstuurden. De groep van het Nebo klooster was al begonnen met het aanleggen van paden en bedekken van karton. Maar dit bleek weggewaaid; ...
Permablitz bij Marie José (Karla)Een donkere, verwaarloosde achtertuin: we rooiden eerst wat bomen en zaaiden en plantten daarna wat meegebrachte plantjes. En creerden een begin van biologisch eten uit eigen tuin
Permablitz actie Gorterplaats (12 april 2015)Dit grasveld gelegen achter een bedrijfskantine is een (deels) eetbare tuin geworden, met groente, kruiden in een kruidenspiraal, wilde bloemen; een zithoek voor wie van de kantine gebruik maakt, komt nog. Lizette verzorgt lunches voor de mensen die werken in dit bedrijventerrein. Zij heeft toestemming van de eigenaar om het grasveld te veranderen. Met een permablitzactie op een ...