Eetbare stadstuin

We helpen je graag op weg met tips en trucs om je eigen stadstuin meer eetbaar te maken.Tussen 2010 en 2017 deden we dat geregeld met zogenaamde permablitz-acties: tuin make-overs van 1 dag. Op deze website vind je verslagen hiervan met veel foto’s. Daarna sporadisch en vanaf eind 2020 niet meer.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Eetbaar Nijmegen als je op de hoogte wil blijven van excursies, tips, workshops etc.
Bekijk ook de tuintips eens op https://eetbaarnijmegen.nl/tuintips/, met items als bamboe, kruidenspiraal, verhoogd bed, tuinplan, moestuinbakken, plagen, strobalen, voorzaaien.

Schrijf je in voor de nieuwsbriefWekelijks of maandelijks een mail van Eetbaar Nijmegen

Geplande permablitz acties:

Geen Evenementen

Hieronder krijg je een indruk van onze acties. Ligging:

Investeer in een goede bodem en bedek hem met een 10 cm dikke laag compost.  Hoeveel kuub heb je nodig? Hier een handige rekenhulp

Eetbare stadstuin

Te koop bij

  • Rowill (regio Arnhem-Nijmegen). Compost van Den Ouden. Duurzamer, want transport is minder ver, Den Ouden zit in Schijndel, iets onder Den Bosch) Levert hele bigbags(€60) of halve (€30) en ook los gestort. Teelaarde of keurcompost. Tip: kies van beide een halve. Bezorgkosten naar Nijmegen zijn ca €65 (anno 2018)
  • Big bag specialist : meer soorten compost van Den Ouden. Bemeste tuinaarde, en Substrado potgrond; €83,50 resp €105 per bigbag; Bezorgkosten naar Nijmegen €50 (anno 2019)
  • Biokultura: biologische mestcompost, potgrond, tuinaarde (€100 a  €155 voor een hele bigbag; €50 bezorgkosten); geproduceerd op een kwekerij in Doorn
  • VDSBigbag: moestuin-bodemverbeteraars; levert ook makkelijke moestuinmix in een bigbag; levert hele of halve bigbags en ook los gestort. Bedrijf zit in Soest. Bezorgkosten naar Nijmegen circa €100.

Dat is een flink bedrag, maar is echt nodig in een gewone stadstuin. Zeker als die tuin voorheen bestraat was. Een flinke laag compost (10 cm) helpt vocht vasthouden. Wortels van planten kunnen makkelijker voeding en vocht opnemen. Wormpjes, torretjes ed in de bodem hebben het hier naar hun zin en helpen mee de bodem vruchtbaar te maken.  Leestip: https://humisme.nl/

Je helpt de bodem ook door er zo min mogelijk overheen te lopen. Bedenk dus goed waar je je paden wil hebben. Teken je tuin op schaal en teken de paden in. Er bestaan online programma’s voor. Maar ze zijn vaak niet heel gebruikersvriendelijk. Met papier en potlood gaat het ook. Een fijne breedte van een pad is 60 cm. Dat is breed genoeg als je er met een kruiwagen overheen wil. Wil je er ook met je fiets aan de hand overheen, kies dan 90 cm.

Leestips:

Beplanting en permacultuur 
Kies voor biologische planten, ze zijn sterker. Denk ook eens aan vaste eetbare planten als je er minder werk aan wil hebben.
Lees/kijktip: Madelon Oostwoud over haar boek: Een kleine eetbare tuin. Ze legt permacultuur goed uit en kiest voor vaste eetbare planten. Het boek is een aanrader, prettig geschreven en met veel voorbeelden.
Nog meer video’s: http://www.permades.nl/category/permacultuur-thuis/

Heb je een plan? Begin eraan. Nodig vrienden uit en zie hoe ver je zelf komt in één dag. Of vraag het een duurzame hovenier. Of vraag ons om eens mee te denken.


Ecologische hoveniers met aandacht voor eetbaar:

Klik op het plaatje om de video van Madelon Oostwoud te starten: Permacultuur in een kleine tuin

Eetbare stadstuin

Tuin planners en tuin tips, alle gratis

  • Mijntuin: persoonlijke tuinkalender; Volg andere tuiniers en deel jullie kennis; uitgebreide plantenfiches: pc
  • Moestuinkalenders (VELT): maandkalender voor groente, fruit, kruiden, tuin, : pc
  • Tuintalent (VELT): veel tips op de thema’s: bodemzorg, preventie, bestrijding, nuttige dieren, onkruid en water: app
  • Moestuinplanner: persoonlijke planner met tips. pc en app
  • Makkelijke moestuin: persoonlijke planner met tips: app

Betaald: – Zaaiagenda voor de moestuin (van Diana’s mooie moestuin): €24,95
Nog meer tips