Paden

Je helpt de bodem door er zo min mogelijk overheen te lopen. Bedenk dus goed waar je je paden wil hebben.

Teken je tuin op schaal en teken de paden in. Er bestaan online programma’s voor. Maar ze zijn vaak niet heel gebruikersvriendelijk. Met papier en potlood gaat het ook.

Een fijne breedte voor een pad is 60 cm. Dat is breed genoeg als je er met een kruiwagen overheen wil. Wil je er ook met je fiets aan de hand overheen, kies dan 90 cm. Voor gebieden waar je weinig komt, kan het pad smaller. Dan houd je meer tuin over.

Leestips: https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/paden_en_terrassen
https://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/42028-zelf-terras-of-tuinpad-aanleggen.html
https://stadstuinieren.nl/moestuintips/start-je-moestuin-de-indeling/

Houtsnippers:

 • Gemeente Nijmegen wil nog wel eens leveren aan buurtmoestuinen (misschien eens informeren bij https://www.dar.nl/service-contact/?)
 • Boomschors: http://www.boomschors.net/
 • Van Iersel: tuinpadsnippers voor particulieren.
 • gratis ophalen zolang het er ligt naast volkstuin De Smalle Steeg; Smallesteeg 2, in Lindenholt. (grote berg dd 4/8/2015).
  Het is gehakseld snoeiafval, met vaak veel bladeren erbij. Inmiddels mogelijk achter een hek.
  Informeer ook eens bij de leverancier:  Jan van Vulpen: http://www.boomzager.nl/. Hij levert soms gratis houtsnippers. Minimaal 4 kuub, het moet gestort op eigen terrein.
 • te koop bij Busser, Nijmegen, een hoveniersbedrijf: 15 euro per m3 (anno 2016). Dat zijn 10 100 liter zakken. Bel ze van tevoren even op of ze er zijn. Elke dag vanaf 16 uur.
  In de winter zijn het echt pure houtsnippers, in het late voorjaar en zomer zit er ook blad bij.
  http://www.busserverhuur.nl/route/
  Adres : St.-Teunismolenweg 52 Telefoon: 024-3558367
  E-mail : info@busserverhuur.nl Tip: neem tuinaarde zakken of vuilniszakken mee, een emmer en eventueel een schepje. Dan vul je eerst de emmer en leegt die daarna in de zak.

Grit

We hebben het in onze permablitz acties nog niet toegepast, maar het is te overwegen als alternatief voor bestrating. Groot voordeel: water wordt hierin beter opgevangen. Je pad komt niet blank te staan.
Onderhoudsarm. Je legt het één keer aan en zal slechts af en toe wat onkruid moeten weghalen. het lijkt minder werk dan het verwijderen van onkruid tussen de voegen van bestrating.
Lees hier de tips en overwegingen van de tuinen van Appeltern.

Stapstenen

Ook een optie. Zeker als je bijvoorbeeld niet met een fiets nog over het pad hoeft.