U kunt ‘s ochtends meedoen met een van de fietsexcursies langs buurtmoestuinen of een excursie langs eetbare privé tuinen. Ook organiseren we een plukwandeling. Het ochtendprogramma begint, afhankelijk van de excursie, om 9.00 of 9.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Voor de meeste excursies dient u zich in te schrijven.
Ochtendprogramma:
Klik in het kader, het programma klapt dan uit. Klik daarna op de titel voor meer informatie en reserveren (verplicht voor de meeste activiteiten).
Fietstocht langs buurtmoestuinen Dukenburg – Tijd : 09:00 - 12:30 – Beschikbare plaatsen: 13 (van 15)
Langs 3 buurtmoestuinen; daarna lunch bij huiskamerrestaurant Aan tafel.
Fietstocht langs tuinen in Lent – Tijd : 09:00 - 11:45 – Beschikbare plaatsen: 5 (van 15)
De Kas, FruitLent, buurtmoestuin De Lentse Aarde, AkkerMaal (meente)
Fietstocht buurtmoestuinen Nijmegen Oost – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 14 (van 15)
Langs de oudste buurtmoestuin van Nijmegen Oost (2009) en de nieuwste (voorjaar 2014). Wie wil kan een buurtmoestuin opstarten in de Vlindertuin.
Fietstocht buurtmoestuinen Nijmegen Zuid – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 9 (van 15)
Langs 5 buurtmoestuinen; bij 3 ervan krijg je een rondleiding (Hatert, Grootstal, De Mix)
Fietstocht langs 2 voedselbossen – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 1 (van 15)
Wouter van Eck, ontwerper van beide voedselbossen, vertelt je over beide voedfselbossen en begeleidt de groep met de fiets vanaf Beek naar zijn eigen voedselbos Ketelbroek in De Horst.
Fietstocht langs buurtmoestuinen Neerbosch Oost – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 11 (van 15)
Landje "De Bieb" met eetbare wilde planten; de moestuin van De Honinghoeve; buurtmoestuin 't Boerke, alwaar een proeverij!
Fietstocht langs eetbare stadstuinen – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 4 (van 15)
De tocht gaat langs 5 eetbare stadstuinen, in Oost, Indische buurt en Wolfskuil: fruit, groente, kruiden en paddenstoelen. Hoor welke problemen ze tegenkwamen en geniet van deze mooie én praktische tuinen.
Fietstocht langs tuinen in de Ooijpolder – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 10 (van 15)
Je krijgt rondleidingen over de biologische deelgenotentuin van Boer Koekoek; over de biologische fruittuin De Ooijgaard en tenslotte over de schooltuin de Wielewaal.
Fietstocht Nijmegen West – Tijd : 09:30 - 12:00 – Twee eetbare stadstuinen en volkstuin't Achterveld
Wandeling door benedenstad – Tijd : 09:15 - 12:00 - Beschikbare plaatsen: 9 (van 15)
Je bezoekt 3 buurtmoestuinen, de weeshuis-tuin, 1 privétuin en een kippenren. Overal zijn rondleidingen door betrokkenen. De Kas, Lent – Tijd : 09:30 - 12:00
Bezichtiging en rondleiding door De Kas.
Ieder half uur start er een nieuwe ronde, dus om 09.30, 10 uur, 10.30 uur etc.
Aanmelden is niet nodig. Zie http://www.primahora.nl/ Rondleiding Moestuin Neerbosch (oogstgenoten-tuin) – Tijd : 11:15 - 11:45
Hans Alink leidt u rond over zijn tuin, die onlangs is verdubbeld in grootte. Dat betekent dat er weer plaats is voor nieuwe oogstgenoten.
Hij verbouwt er zo’n 200 groenten, kruiden, kleinfruitrassen en bloemen op een ecologische manier. Daaronder zijn niet alleen de gangbare groenten, maar ook bijzondere, ‘vergeten’ rassen zoals pastinaak, warmoes of rammenas. Schooltuin en moestuin Voedselbank bij de Haard: open inloop – Tijd : 13:30 - 15:30
Open inloop:
Diaconie de Haard heeft haar grond ter beschikking gesteld ten behoeve van 2 groepen, elk heeft de helft van de tuin in gebruik
* Leerlingen van Basisschool Het Kleurrijk: zij hebben hier een schooltuin. Ze komen hier wekelijks en leren al doende groente en fruit te telen.
* Mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Zij verbouwen voedsel niet voor zichzelf, maar voor alle mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank; het voedsel wordt toegevoegd aan de vele voedselpakketten.
Workshop: bouwen van een grote kruidenspiraal – Tijd : 09:00 - 12:30 - Beschikbare plaatsen: 5 (van 12)
Onder leiding van Alina en mogelijk nog een deskundige ga je met 12 mensen een kruidenspiraal bouwen op buurtmoestuin De Lentse Aarde in Lent. Plukwandeling – Tijd : 09:30 - 12:45 - Beschikbare plaatsen: 0 (van 15)
De workshop bestaat uit het leren herkennen en verzamelen van een aantal eetbare planten, daarna gaan we buiten wat eenvoudige maar smakelijke gerechten koken in de mobiele Keuken van mevrouw de Boer. Trek voor de wandeling stevige schoenen of laarzen aan en trek warme en (afhankelijk van het weer) waterdichte kleding aan. Bij erg slecht weer wijken we voor het koken mogelijk uit naar een andere locatie.
De exacte locatie van de wandeling is nog niet bekend. Kosten: EUR 5,- per persoon, ter plaatse gepast betalen; hiervoor krijgt u een volwaardige lunch. Shiitake kweken in je achtertuin – Tijd : 10:15 - 11:15 - Beschikbare plaatsen: 10 (van 15)
Sylvia kweekt in haar eigen tuin siitake op boomstammetjes. Op zich is het niet moeilijk om een stam te enten met paddenstoelenbroed. Daarvoor heb je eikenstammen (diameter 10-20 cm, lengte 1m), paddenstoelenbroed/deuvels, een boormachine met een 12 mm houtboor en een hamer nodig. Leer van haar wat tips en trucs.
Lunch
Van 12.00 tot 14.00 is er gelegenheid in de loods in het HONIG complex om te lunchen. Er is een informatiemarkt en er zijn lekkere hapjes van Amelie en drankjes te verkrijgen. Locatie lunch en middagprogramma: loods “Brebl”, Honig complex, aan de Waalbandijk 20. Kaart https://www.facebook.com/breblen Voor onze planning zouden we graag weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Weet u al zeker dat u naar het middagprogramma wilt komen? Laat het weten via facebook
Middagprogramma in de HONIG
- 13:00: Opening door Heleen Suiker
- 13:15 – circa 13.30: korte pitches van 2 minuten van nieuwe lokale stadslandbouw-initiatieven
- pauze: gelegenheid tot kennismaken met pitchgevers
- 14:00 – 14.30: kleine zaal: Stadslandbouw en re-integratie, gaat dat samen? Startup Stichting Brem als Lents praktijkvoorbeeld: Marsha Buuron.
- 14:00 – 14.30: Stadslandbouw op daken van en in gebouwen: Ralf van Tongeren en Peter Davids Braakliggende Daken
- 14.45 – 15.15: Stadslandbouw: wat kan/moet beter/anders? Ervaringen in Gent (België) en elders: Charlotte Prové, doctoraalstudente
- 14.45 – 15.15: kleine zaal: Interactieve workshop over de Waarden van voedsel: Ton Duffhues
- 15.30 – 16.00: Zelfvoorzienend leven, permacultuur en bijen: Anja Krol
- 15.30 – 16.00: kleine zaal: Hoe zet je een buurtmoestuin op? Wat komt er bij kijken: Fred Tank van De Lentse Aarde
- 16.00 – 17.00: Afsluitende borrel
- Opruimen..
Oproep: Wie een stadslandbouw-activiteit wil aanbieden voor deze dag, kan zich nog opgeven via de website.
Deelname aan excursies, lezingen en workshops is gratis, wel aanmelden voor de fiets- en wandelexcursies in verband met maximum aantal deelnemers (15).
De excursies gaan door als er zich minimaal drie mensen hebben aangemeld. Bij een paar excursies wordt een kleine bijdrage gevraagd voor gemaakte onkosten.
Elly Janssen, Carin Hereijgers, Karla Mulder en Johann Winterhager
telefoonnummer Karla: 024 3229545
- http://www.dagvandestadslandbouw.nl/
- http://www.dagvandestadslandbouw.nl/publieksdag/index.php
- https://www.facebook.com/events/482916711784447/
Middagprogramma elders in Nijmegen
Food Forest Ketelbroek (english) – Tijd : 13:30 - 14:30 – Beschikbare plaatsen: 0 (van 15)
Wouter van Eck offers at 1.30 pm a guided tour at Food Forest Ketelbroek. This project started five years ago and aims to combine nature and food production, using knowledge based on permaculture and agroforestry.
Speciaal voor kinderen en hun ouders
Kruidenworkshop voor kinderen – Tijd : 10:00 - 16:00
Open inloop: ieder heel uur start een workshop van een half uur.
Heb je je tanden al eens gepoetst met Salie? Heb je je handen al eens gewassen met een plantje? Waarom prikt een Brandnetel? Word je slimmer met Lavendel?
Dit alles en veel meer ontdek je in de Stadskruidentuin. Na het luisteren naar een kruidenverhaal en het proeven en ruiken ga je zelf ook met kruiden aan de slag. Je maakt een vriendenthee en een geurzakje. Die neem je mee naar huis. Kortom een heerlijk kruidig bezoek! Kosten: 2 euro per kind Kinderworkshop: Bezig met Bijen – Tijd : 11:00 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 12 (van 15)
Bijen en planten werken fantastisch samen. Bijen vliegen op bloemen en halen daar stuifmeel en nectar op.
Maar ze hebben het moeilijk omdat er steeds minder drachtplanten zijn én omdat er veel gif wordt gebruikt in de landbouw en in tuinen. Daar kunnen ze slecht tegen, worden zwakker en krijgen sneller ziektes.
Daar gaan we wat aan doen! Samen maken we zaadbommen die je mee naar huis mag nemen en (misschien wel lekker stiekem met je vader en/of moeder) op kale en lelijke plekken in jouw buurt kan gooien. Dan hebben de bijen straks weer te eten én je buurt knapt er enorm van op! Schooltuin en moestuin Voedselbank bij de Haard: open inloop – Tijd : 13:30 - 15:30
Open inloop:
Diaconie de Haard heeft haar grond ter beschikking gesteld ten behoeve van 2 groepen, elk heeft de helft van de tuin in gebruik
* Leerlingen van Basisschool Het Kleurrijk: zij hebben hier een schooltuin. Ze komen hier wekelijks en leren al doende groente en fruit te telen.
* Mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Zij verbouwen voedsel niet voor zichzelf, maar voor alle mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank; het voedsel wordt toegevoegd aan de vele voedselpakketten.
U kunt ‘s ochtends meedoen met een van de fietsexcursies langs buurtmoestuinen of een excursie langs eetbare privé tuinen. Ook organiseren we een plukwandeling. Het ochtendprogramma begint, afhankelijk van de excursie, om 9.00 of 9.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Voor de meeste excursies dient u zich in te schrijven.
Ochtendprogramma:
Klik in het kader, het programma klapt dan uit. Klik daarna op de titel voor meer informatie en reserveren (verplicht voor de meeste activiteiten).
Fietstocht langs buurtmoestuinen Dukenburg – Tijd : 09:00 - 12:30 – Beschikbare plaatsen: 13 (van 15)
Langs 3 buurtmoestuinen; daarna lunch bij huiskamerrestaurant Aan tafel.
Fietstocht langs tuinen in Lent – Tijd : 09:00 - 11:45 – Beschikbare plaatsen: 5 (van 15)
De Kas, FruitLent, buurtmoestuin De Lentse Aarde, AkkerMaal (meente)
Fietstocht buurtmoestuinen Nijmegen Oost – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 14 (van 15)
Langs de oudste buurtmoestuin van Nijmegen Oost (2009) en de nieuwste (voorjaar 2014). Wie wil kan een buurtmoestuin opstarten in de Vlindertuin.
Fietstocht buurtmoestuinen Nijmegen Zuid – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 9 (van 15)
Langs 5 buurtmoestuinen; bij 3 ervan krijg je een rondleiding (Hatert, Grootstal, De Mix)
Fietstocht langs 2 voedselbossen – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 1 (van 15)
Wouter van Eck, ontwerper van beide voedselbossen, vertelt je over beide voedfselbossen en begeleidt de groep met de fiets vanaf Beek naar zijn eigen voedselbos Ketelbroek in De Horst.
Fietstocht langs buurtmoestuinen Neerbosch Oost – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 11 (van 15)
Landje "De Bieb" met eetbare wilde planten; de moestuin van De Honinghoeve; buurtmoestuin 't Boerke, alwaar een proeverij!
Fietstocht langs eetbare stadstuinen – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 4 (van 15)
De tocht gaat langs 5 eetbare stadstuinen, in Oost, Indische buurt en Wolfskuil: fruit, groente, kruiden en paddenstoelen. Hoor welke problemen ze tegenkwamen en geniet van deze mooie én praktische tuinen.
Fietstocht langs tuinen in de Ooijpolder – Tijd : 09:30 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 10 (van 15)
Je krijgt rondleidingen over de biologische deelgenotentuin van Boer Koekoek; over de biologische fruittuin De Ooijgaard en tenslotte over de schooltuin de Wielewaal.
Fietstocht Nijmegen West – Tijd : 09:30 - 12:00 – Twee eetbare stadstuinen en volkstuin't Achterveld
Wandeling door benedenstad – Tijd : 09:15 - 12:00 - Beschikbare plaatsen: 9 (van 15)
Je bezoekt 3 buurtmoestuinen, de weeshuis-tuin, 1 privétuin en een kippenren. Overal zijn rondleidingen door betrokkenen. De Kas, Lent – Tijd : 09:30 - 12:00
Bezichtiging en rondleiding door De Kas.
Ieder half uur start er een nieuwe ronde, dus om 09.30, 10 uur, 10.30 uur etc.
Aanmelden is niet nodig. Zie http://www.primahora.nl/ Rondleiding Moestuin Neerbosch (oogstgenoten-tuin) – Tijd : 11:15 - 11:45
Hans Alink leidt u rond over zijn tuin, die onlangs is verdubbeld in grootte. Dat betekent dat er weer plaats is voor nieuwe oogstgenoten.
Hij verbouwt er zo’n 200 groenten, kruiden, kleinfruitrassen en bloemen op een ecologische manier. Daaronder zijn niet alleen de gangbare groenten, maar ook bijzondere, ‘vergeten’ rassen zoals pastinaak, warmoes of rammenas. Schooltuin en moestuin Voedselbank bij de Haard: open inloop – Tijd : 13:30 - 15:30
Open inloop:
Diaconie de Haard heeft haar grond ter beschikking gesteld ten behoeve van 2 groepen, elk heeft de helft van de tuin in gebruik
* Leerlingen van Basisschool Het Kleurrijk: zij hebben hier een schooltuin. Ze komen hier wekelijks en leren al doende groente en fruit te telen.
* Mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Zij verbouwen voedsel niet voor zichzelf, maar voor alle mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank; het voedsel wordt toegevoegd aan de vele voedselpakketten.
Workshop: bouwen van een grote kruidenspiraal – Tijd : 09:00 - 12:30 - Beschikbare plaatsen: 5 (van 12)
Onder leiding van Alina en mogelijk nog een deskundige ga je met 12 mensen een kruidenspiraal bouwen op buurtmoestuin De Lentse Aarde in Lent. Plukwandeling – Tijd : 09:30 - 12:45 - Beschikbare plaatsen: 0 (van 15)
De workshop bestaat uit het leren herkennen en verzamelen van een aantal eetbare planten, daarna gaan we buiten wat eenvoudige maar smakelijke gerechten koken in de mobiele Keuken van mevrouw de Boer. Trek voor de wandeling stevige schoenen of laarzen aan en trek warme en (afhankelijk van het weer) waterdichte kleding aan. Bij erg slecht weer wijken we voor het koken mogelijk uit naar een andere locatie.
De exacte locatie van de wandeling is nog niet bekend. Kosten: EUR 5,- per persoon, ter plaatse gepast betalen; hiervoor krijgt u een volwaardige lunch. Shiitake kweken in je achtertuin – Tijd : 10:15 - 11:15 - Beschikbare plaatsen: 10 (van 15)
Sylvia kweekt in haar eigen tuin siitake op boomstammetjes. Op zich is het niet moeilijk om een stam te enten met paddenstoelenbroed. Daarvoor heb je eikenstammen (diameter 10-20 cm, lengte 1m), paddenstoelenbroed/deuvels, een boormachine met een 12 mm houtboor en een hamer nodig. Leer van haar wat tips en trucs.
Lunch
Van 12.00 tot 14.00 is er gelegenheid in de loods in het HONIG complex om te lunchen. Er is een informatiemarkt en er zijn lekkere hapjes van Amelie en drankjes te verkrijgen. Locatie lunch en middagprogramma: loods “Brebl”, Honig complex, aan de Waalbandijk 20. Kaart https://www.facebook.com/breblen Voor onze planning zouden we graag weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Weet u al zeker dat u naar het middagprogramma wilt komen? Laat het weten via facebook
Middagprogramma in de HONIG
- 13:00: Opening door Heleen Suiker
- 13:15 – circa 13.30: korte pitches van 2 minuten van nieuwe lokale stadslandbouw-initiatieven
- pauze: gelegenheid tot kennismaken met pitchgevers
- 14:00 – 14.30: kleine zaal: Stadslandbouw en re-integratie, gaat dat samen? Startup Stichting Brem als Lents praktijkvoorbeeld: Marsha Buuron.
- 14:00 – 14.30: Stadslandbouw op daken van en in gebouwen: Ralf van Tongeren en Peter Davids Braakliggende Daken
- 14.45 – 15.15: Stadslandbouw: wat kan/moet beter/anders? Ervaringen in Gent (België) en elders: Charlotte Prové, doctoraalstudente
- 14.45 – 15.15: kleine zaal: Interactieve workshop over de Waarden van voedsel: Ton Duffhues
- 15.30 – 16.00: Zelfvoorzienend leven, permacultuur en bijen: Anja Krol
- 15.30 – 16.00: kleine zaal: Hoe zet je een buurtmoestuin op? Wat komt er bij kijken: Fred Tank van De Lentse Aarde
- 16.00 – 17.00: Afsluitende borrel
- Opruimen..
Oproep: Wie een stadslandbouw-activiteit wil aanbieden voor deze dag, kan zich nog opgeven via de website.
Deelname aan excursies, lezingen en workshops is gratis, wel aanmelden voor de fiets- en wandelexcursies in verband met maximum aantal deelnemers (15).
De excursies gaan door als er zich minimaal drie mensen hebben aangemeld. Bij een paar excursies wordt een kleine bijdrage gevraagd voor gemaakte onkosten.
Elly Janssen, Carin Hereijgers, Karla Mulder en Johann Winterhager
telefoonnummer Karla: 024 3229545
- http://www.dagvandestadslandbouw.nl/
- http://www.dagvandestadslandbouw.nl/publieksdag/index.php
- https://www.facebook.com/events/482916711784447/
Middagprogramma elders in Nijmegen
Food Forest Ketelbroek (english) – Tijd : 13:30 - 14:30 – Beschikbare plaatsen: 0 (van 15)
Wouter van Eck offers at 1.30 pm a guided tour at Food Forest Ketelbroek. This project started five years ago and aims to combine nature and food production, using knowledge based on permaculture and agroforestry.
Speciaal voor kinderen en hun ouders
Kruidenworkshop voor kinderen – Tijd : 10:00 - 16:00
Open inloop: ieder heel uur start een workshop van een half uur.
Heb je je tanden al eens gepoetst met Salie? Heb je je handen al eens gewassen met een plantje? Waarom prikt een Brandnetel? Word je slimmer met Lavendel?
Dit alles en veel meer ontdek je in de Stadskruidentuin. Na het luisteren naar een kruidenverhaal en het proeven en ruiken ga je zelf ook met kruiden aan de slag. Je maakt een vriendenthee en een geurzakje. Die neem je mee naar huis. Kortom een heerlijk kruidig bezoek! Kosten: 2 euro per kind Kinderworkshop: Bezig met Bijen – Tijd : 11:00 - 12:00 – Beschikbare plaatsen: 12 (van 15)
Bijen en planten werken fantastisch samen. Bijen vliegen op bloemen en halen daar stuifmeel en nectar op.
Maar ze hebben het moeilijk omdat er steeds minder drachtplanten zijn én omdat er veel gif wordt gebruikt in de landbouw en in tuinen. Daar kunnen ze slecht tegen, worden zwakker en krijgen sneller ziektes.
Daar gaan we wat aan doen! Samen maken we zaadbommen die je mee naar huis mag nemen en (misschien wel lekker stiekem met je vader en/of moeder) op kale en lelijke plekken in jouw buurt kan gooien. Dan hebben de bijen straks weer te eten én je buurt knapt er enorm van op! Schooltuin en moestuin Voedselbank bij de Haard: open inloop – Tijd : 13:30 - 15:30
Open inloop:
Diaconie de Haard heeft haar grond ter beschikking gesteld ten behoeve van 2 groepen, elk heeft de helft van de tuin in gebruik
* Leerlingen van Basisschool Het Kleurrijk: zij hebben hier een schooltuin. Ze komen hier wekelijks en leren al doende groente en fruit te telen.
* Mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Zij verbouwen voedsel niet voor zichzelf, maar voor alle mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank; het voedsel wordt toegevoegd aan de vele voedselpakketten.