Rondleiding en meewerken bij Kiemkracht 64

Vertrek 1 juli 2016 om 13 uur met de fiets vanaf Karla: professor Schrijnenstraat 12 of op een andere manier.

13.30 – 14.30 uur: rondleiding door Marion Boenders
Thee
15.00 – 17.00: meewerken.

Afhankelijk van het aantal deelnemers en van wat er te doen is, gaan we ook zelf aan de slag. Niet verplicht, maar wel zo leuk.

Meer over Kiemkracht64


Verslag:
We troffen het enorm met het weer; de hele week was het wisselvallig en viel er heel veel regen, maar deze middag brak de zon door en bleef het grotendeels droog.

Marion ontving ons met lekkere thee of koffie;  op de banken onder de luifel vertelde Marion de ontwikkelingen op deze prachtige plek.

Het land was 3 jaar geleden nog gewoon grasland; ze deden een dappere poging om er met een spade doorheen te komen, maar dat had weinig effect. Diep wortelende grassen krijg je er niet makkelijk uit. Gelukkig hadden ze een buurman met zwaarder gereedschap die de toplaag van de cirkel eraf haalde. Er is bewust gekozen voor een cirkel vorm; dat heeft meer uitstraling. Het is wat minder efficiënt dan rechte paden, maar zoveel mooier. Al snel stelde Marion voor om de tuin te gaan bekijken. De grond is laagveen, best vruchtbaar. Ze hebben aanvankelijk vooral compost toegevoegd. Terugkijkend was het eerste jaar eigenlijk het beste jaar! Een redelijke oogst en nog geen concurrenten! Die hadden het terrein het volgende jaar wel ontdekt: de muizen, slakken, vogels..

IMG_20160701_140936 
Geel en groenbladige courgette; ook de courgettes krijgen die kleur. De gele schijnt wat meer smaak te hebben.

Elsard en Ingrid, twee vrijwilligers, vertelden over wat zij geleerd hadden in een voedselbos cursus bij Ernst Götsch. Ik zocht meer info, maar kwam vooral op Portugese sites uit. Hier een video uit 2011, engels ondertiteld.

Zij leerden hier over het gebruik van houtsnippers. Zij gebruiken dit onder andere voor paadjes, maar ook als mulch/compost. De houtsnippers mogen niet gaan broeien, omdat er dan zuren in komen; ze voorkomen dit broeien door  laagjes in de houtsnipperberg aan te brengen. Deze zorgen voor afkoeling en tevens wordt vocht beter vastgehouden. Bij het planten maken ze eerst een plantgat, vullen dat met compost, planten de plant en houden de plant op hoogte door de grond eromheen wat uit te graven.

Daarna liet Marion nog een toevoeging zien: basaltmeel, uit de Eifel. Dit bevat mineralen. Daarnaast voegen ze nog dierlijke mest toe. Het streven is uiteindelijk wel om niets meer toe te voegen, maar de eigen kringloop te kunnen sluiten. De tuin en de ideeen erover groeien organisch; ze weten nog niet precies hoe de dierlijke mest hier zal komen; in de vorm van eenden, kippen of anders.

Ze werken vaak volgens biologisch dynamische principes en gebruiken vaak de zaaikalender van Maria Thun. Het geeft houvast, maar als het echt niet uitkomt, dan niet. Marion merkte dat de zorgvuldig voorgekweekte pompoen er net zo uitzag, als de veel later, op het juiste moment gezaaide pompoen. Voorkweken is wel veel meer werk..

Eén van de bijenvrouwen liet ons de bijen “imme” zien: de leefruimte van de bijen, incl. bijenkast, waarin ze zelf de raten mogen bouwen (in gangbare bijenteelt worden deze aangeboden; dan oogst je de honing makkelijker).  De bijen mogen bij hen ook zwermen, inclusief de koningin; ze knippen de vleugels van de koningin niet. Dit gebeurt wel in de gangbare teelt .  De koningin en een deel van het volk gaan zwermen en zoeken een nieuw onderkomen. Het oude nest is dan leeg; ook de varroamijt plant zich dan niet goed voort. (zie ook Wageningen uni die dit onderschrijft: Imkers proberen vaak het zwermen te voorkomen, en soms zelfs de broedloze periode over te slaan door een nieuwe bevruchte koningin in te voeren. Maar het zwermen van bijenvolken onderbreekt juist de voortplanting van varroa: de populatie is opgedeeld, en er kan een poosje niet ingestapt worden. In zowel de zwerm als in het achtergebleven volk is er een broedloze periode.)

De bijen hebben een grote diversiteit aan voedsel, het ziet er prachtig uit!
Daarna liepen we naar het voedselbos, dat zich uitstrekt tot de bomenrij. Achter de bomenrij ligt de maas; soms zie je een boot voorbij varen, hoger dan jijzelf!. Ze hebben al 1600 bomen geplant! Ook struikjes, heel divers. Ze hebben zich laten adviseren door FruitzforLife  en kochten de bomen bij
Arborealis, ik herkende sommige bomen uit het voedselbos van Wouter van Eck (paw paw, nanking kers, olijfwilgen), maar hier staan ook eetbare bamboes. Ze woekeren volgens het boekje, maar ze staan in een hoek waar wel plaats voor ze is. Ze gaan het gewoon proberen en blijven observeren. Ze maaien de paden, houden de boomspiegels vrij van gras en onkruid. Een enkele boom was toch “kwijt” geraakt. Hopelijk wordt hij weer gevonden, en krijgt dan gauw een paal naast zich (ter herkenning) en een boomspiegel.

Aanvulling Marion:
Totaal ongeveer 85 bomen, 1600 hagenstruiken: Inheemse soorten op advies van Jef Gielen: Fladderiep, Gelderse roos, éénstijlige meidoorn, haagbeuk, zomer eik, wegedoorn, wilde appel, spaanse aak, hazelaar, kardinaalsmuts, mispel, wintereik, winterlinde, bosroos.

Marion wil er graag een huis bouwen met cursusruimtes; dat mocht mits er een ven gegraven zou worden en ook mits er een haag van ?? zou komen. Beide waren heel welkom. Het leek Marion wel fijn om in het ven te kunnen zwemmen, maar daar blijft het toch wat te modderig/lemig voor.

IMG_20160701_150028

Na de rondleiding dronken we nog wat en daarna gingen we aan het werk:

    • met de zeis de boomspiegels van bomen in het voedselbos vrijmaken van grassen en onkruid (geen foto’s),
    • met een handig apparaat uit Italie (soort Grenillette,  maar minder beschadigend, want minder scherpe kanten) het onkruid in de grond losmaken in de paden;
    • iemand anders haalde de pollen eruit;
    • een derde vulde het schone pad met houtsnippers
    • wieden
    • uitgebloeide bloemen uit salie/salvia? verwijderen
    • capucijners oogsten
    We waren met ons 8en gekomen en hebben lekker geholpen. Iets na 5en ging ieder weer naar huis. ‘s Avonds gelijk weer regen..

Elke dinsdag en vrijdag vanaf een uur of 10 kan je meewerken; neem even contact op met Marion via de website van Kiemkracht64 .
Het was fijn werken met zoveel vrijwilligers, en sommige van het eerste uur van Eetbaar Nijmegen: Jeannette, Johann, Toon, Gemma, Steffi, Corné, Bep, Christa.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.