Verslag door mede-organisator Greet Goverde, namens Samen gezond Eten Nijmegen in het kader van de Green Capital challenge Duurzame Voeding.

Dat was een flinke groep op 17 juni 2018, zo ongeveer 40 mensen denk ik. Niet alleen de mensen die zich via de ‘voedsel challenge’(www.samengezondetennijmegen.nl) hadden opgegeven, maar ook mensen die via de werkgroep Groen Hees waren gekomen, de initiatiefnemers van voedselbos Novio. Er werd tevoren en achteraf ook nog lekker gepicknickt, deels met spulletjes uit het voedselbos. Wouter van Eck, de ontwerper, droeg hibiscusbloemen en ander lekkers aan.

Ze mogen trots zijn op hun werk! Ikzelf was ooit teleurgesteld dat niet een van de kassen van tuinder Koning was blijven staan (industrieel erfgoed!). Die zou goed dienst kunnen doen voor een schooltuin aldaar. Maar vooruit, dit project is ook mooi!

Wouter vertelde over de principes: ’laat het onkruid maar groeien, dat zijn ‘vrijwilligers’, die komen aanwaaien en hebben een nuttige functie bijv. voor insecten en bijen. En laat die bessenstruiken maar verdwijnen tussen het onkruid en het gras, vinden ze lekker, ze houden niet zo van felle zon’. Maar bramen moeten eruit, die verspreiden zich zo snel. Een van de vrijwilligers heeft er een behoorlijke taak aan. 

Wouter legde uit hoe het voedselbos in elkaar zit: een goed kiezelpad door en rondom het hele terrein waar de gemeente de kanten van onderhoudt. Bij de start staat een bord met info en plattegrondjes. Het pad loopt van daar door een cirkel van klaver, een soort picknickplaats. Om de westelijke rand lindenstruikjes, al goed gegroeid (het blad is eetbaar en kalkhoudend) , en oorspronkelijke planten uit deze regio’s: bessenstruiken bijvoorbeeld. Veel is niet oorspronkelijk maar ooit uit verre streken hierheen gekomen, bijvoorbeeld langs de zijderoute. Die vinden we in het deel naast de bessen: fruitbomen bijvoorbeeld. Dan is er nog een helling, links, richting Noorden, zodat het voedselbos tegen de noordenwind en het zicht op de centrale beschut is. Daar kunnen in een hoefijzervorm hoge bomen gaan groeien: ge-ente kastanjes met dikke vruchten, en noten met grote vruchten die makkelijk te kraken zijn, maar in de beschutting ook amandel- en abrikozenboompjes.

Welke planten en bomen voor deze streken geschikt zijn kun je vinden op de pfaf- website (Plants For a Future), want waarom zou je die speciale meidoorn met vruchten zo groot als pingpongballen uit Tadjikistan niet bestellen? Daar heb je meer aan dan aan onze inheemse 2 soorten meidoorns.

Zo was er veel wetenswaardigs, en al vertellend werden de principes van een voedselbos wel duidelijk. 1 juli zijn er nog rondleidingen op Wouter’s eigen voedselbos, Ketelbroek in Groesbeek. Zie de facebook pagina, daar kun je je ook opgeven. 

Meer info

Rondleiding door ontwerper Wouter van Eck

Het terrein oogt woest. Maar als je naar de grond kijkt, zie je een grote variëteit aan wilde planten en beginnende struiken en bomen. ,,We hebben hier ruim 4.000 planten gepoot’’, vertelt Ab Verheul.
Hij is van de Werkgroep Groen die betrokken is bij de inrichting van het voedselbos in Nijmegen-West. Op het terrein van voormalige plantenkwekerij Novio mag de werkgroep van Dorpsbelang Hees dat bos ontwikkelen. Na jaren van discussie over de invulling van het terrein heeft de gemeente de grond aangekocht om toe te voegen aan Park West. 
Ook Arie Kooy, de voormalige kweker, zit bij de werkgroep. ,,Er hebben hier altijd boeren en tuinders gezeten’’, zegt hij ,,Het is mooi om mee te maken dat het hier groen blijft maar dan op een andere manier.’’

Niet aangeharkt
,,Dit wordt geen aangeharkt park’’, legt Cor van der Donk uit. ,,Een voedselbos is een stuk grond met bomen, struiken en planten die eetbare producten leveren, zoals vruchten, noten en kruiden. Het verschil met natuur is dat het in eerste instantie wordt aangelegd. De planten zijn wel zo op elkaar afgesteld dat het bos zichzelf in stand houdt. We hebben geen mest of bestrijdingsmiddelen nodig.’’

Rijkdom
De werkgroep wilde graag een voedselbos omdat het een grote rijkdom aan soorten biedt. ,,Dat trekt weer dieren aan zoals insecten, vogels, roofvogels en konijnen aan’’, zegt Verheul. ,,Omdat je er soms iets kunt plukken, is het bovendien aantrekkelijk voor de buurtbewoners. Ook heeft het een educatieve waarde.”

Voedselbos Novio is vrij toegankelijk. Werkgroep Groen Hees wil er af en toe kleinschalige activiteiten organiseren zoals lezingen, excursies of een marktje met streekproducten.

Bron: De Gelderlander


Het NOVIO Voedselbos is het sluitstuk van de ontwikkeling van een aaneenschakeling van parken en groenstroken in Nijmegen onder de naam Park-West en bestaat uit ongeveer 13 aaneengeschakelde locaties bekend onder de naam Park West waarvan het Westerpark een onderdeel is.
Het project is een uniek project op gebied van burgerparticipatie en duurzaamheid.
Het is een ecosysteem op kleine schaal, uniek in aanplant, beheer en onderhoud en gebruik. Het heeft een belangrijke educatieve functie heeft op het gebied van de natuur over duurzaamheid, klimaatadaptatie, leefbaarheid van de openbare ruimte, nieuwe eetbare planten, vruchten en zaden en nieuwe kookrecepten. Verder is het een goed voorbeeld van een geslaagd participatieproject door en voor bewoners uit de wijk.
Uit Fete de la Nature

Impressie van de aanplantdag, 25 en 26 november 2016

[collapse]

Translate »
Share This