Rondleidingen, workshops en ook weer een jaaropleiding permacultuur in Zutphen

Er is veel gebeurd in het permacultuurcentrum Zupthen, sinds zomer 2012 doordat docente Helma Roëll vanwege ziekte moest stoppen met het geven van de permacultuuropleiding. Lees hieronder wat er daarna gebeurde:

Uit de nieuwsbrief van haar man René Roëll:

Na lange tijd ontvang je hier weer een nieuwsbrief van Permacultuur Centrum Nederland. Het afgelopen jaar hebben onze activiteiten stil gelegen vanwege het overlijden van mijn echtgenote Helma. Zij overleed in februari van dit jaar aan de gevolgen van een niet-opgemerkte borstkanker. Zij was de initiator en de inspirator van het Permacultuur Centrum.

Helma nam in 2008 de eerste stappen in de  permacultuur en was direct gegrepen. In 2010 startte ze het Permacultuur Centrum. Tegelijkertijd begon ze aan de permacultuurtuin. Van beide maakte ze een succes. Als docente was zij gedreven en wist zij mensen te inspireren om daadwerkelijk veranderingen in hun leven aan te brengen. De tuin groeide uit tot een mooi en sprekend voorbeeld van permacultuur.

Haar afwezigheid is een groot gemis; voor mij en voor de vele mensen voor wie ze een inspiratiebron was. Maar gemis of niet, het is tijd om door te gaan op de ingeslagen weg. Permacultuur is gewoon te belangrijk in deze ontwrichtende tijd.

Bovendien hebben nieuwe docenten en medewerkers uit de school van Helma zich aangeboden, om het Permacultuur Centrum verder uit te bouwen. Met enthousiasme, met gedrevenheid en met hun eigen stijl.

Het permacultuur onderwijs gaat dus door! Vanaf januari starten er weer jaaropleidingen. Ook begint in september weer een nieuwe cursus natuurlijk bijen houden.

De permacultuurtuin komt in een stroomversnelling. Er zijn rondleidingen, meewerkdagen. Er wordt geleverd aan de lokale markt. Steeds meer wordt de tuin een vaste ontmoetingsplaats van permaculturisten.

Vaste locatie voor het permacultuur onderwijs is de Kaardebol, een prachtig gebouw met twee hectare grond, gelegen midden in Zutphen. Vanaf 2014 komen gebouw en grond in beheer van een coöperatie van duurzaamheidswerkers, genaamd Atelier 3D. Een unieke stap, die bedoeld is om het duurzaamheidsdenken en -doen te versnellen. Ook het Permacultuur Centrum gaat deelnemen aan deze coöperatie.

Missie van het Permacultuur Centrum is om je met permacultuur op het spoor van daadwerkelijke verandering te zetten. Om je te leren de kansen te zien, de mogelijkheden te benutten en om samen te werken aan een duurzame toekomst.

Daarom nodig ik je graag uit op de tuin, of bij een workshop of cursus om kennis te maken met permacultuur en wat daaromheen gebeurt. Welkom dus!

http://www.permacultuur.org

http://www.permacultuur.org/jaaropleiding/

Docente wordt: Katherine Hone

permacultuurZutphen