Maart: maaltijd

Wat is een gezonde en duurzame maaltijd? België heeft sinds kort (sept. 2017) een vernieuwde voedingsdriehoek. Hierin staan voedingsmiddelen gerangschikt volgens hun effect op onze gezondheid. Er werd ook rekening gehouden met milieuaspecten en de actuele voedingsgewoonten van de Vlaamse bevolking.

Eet vooral plantaardig voedsel: groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Minder vlees en zuivel. In plaats daarvan peulvruchten en vleesvervangers (zoals tofu en tempé). Zo’n voedingspatroon is een goede keuze voor jezelf én het milieu.
Het filmpje daaronder geeft praktische tips en trucs om ze op je leven toe te passen. Of lees erover of bekijk de Nederlandse Schijf van Vijf, met ongeveer dezelfde boodschap.
Het eerste filmpje laat de boodschap in 2,5 minuut zien. Het tweede geeft tips en trucs om het in jouw leven te te passen.

 

Handige tips op: http://www.biobudget.nl/

Buurttafel, met (zoveel mogelijk) verse biologische groentes uit eigen moestuin: http://www.vantuintotbord.nl/

Nieuws

Kiemkracht64 elke vrijdag vegan afhaal en rondje tuin

van de website van Kiemkracht64: Elke vrijdag open van 10:00 tot 17:00 Vanaf 13 november zijn we elke vrijdag geopend voor: Afhaalmaaltijden De winkel Rondje door de tuin De Corona maatregelen hebben grote gevolgen voor ons. Vergaderingen worden afgezegd en de pop-up restaurants en cursussen kunnen niet meer doorgaan. Een hoop kan niet meer, maar … Lees verder

Kookworkshop Galgenveld (3)

Lekkere en gezellige kookworkshop, nu met ons 3en. 2 studenten voeding dietetiek. Zij namen mee: bloemkool, courgette, appel en banaan. Ik vulde het aan met witte bonen, geweekt en vast gekookt (11 minuten in de snelkookpan), selderijknol, winterwortel, bleekselderij, uitje, knoflook, en vegetarische speckjes. Hiermee maakten we: knolselderiesoep met speckjes, selderijgroen, gehakte en geroosterde hazelnoten … Lees verder

Elke vrijdag vegetarisch eten in popup restaurant Veggie Galore in de paraplufabriek

uit de website: Elke vrijdag gaat El Yasmine los in de Paraplufabriek en kookt de heerlijkste vegetarische en veganistische gerechten voor de avontuurlijke proefmonster. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische producten. De keuken is open vanaf 18:00u en sluit om 21:00u. Reserveren is niet verplicht, maar wel aan te raden. Bel ons op 06-12757191. https://el-yasmine.nl/inspired-living/veggiegalore/

30 dagen vegetarisch Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? De vegetariersbond helpt je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en … Lees verder

Voor op de boterham: zelfgemaakte groentespread

Hier staan wat leuke recepten zoals paprikaspread, auberginepuree, doperwtjes spread, humus met groentes, wortelspread https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/8-gezonde-groentespreads-voor-op-brood  

Eetcafé Buur in Brakkenstein

https://www.wijkplaatsbuur.nl/eetcafe-buur/Eetcafé BUUR staat voor lekker eten, drinken en ontmoeten. Lunchen, borrelen en een hapje eten. Onze producten zijn afkomstig van lokale leveranciers, deels biologisch en waar mogelijk maken wij gebruik van ingrediënten die geschikt zijn voor consumptie maar die, om vaak esthetische overwegingen, niet meer verkocht worden op de reguliere markt.

Kookworkshop/samen aan tafel Aldenhof

Bij deze maandelijkse biologische huiskamermaaltijden konden mensen voorheen gewoon reserveren en aanschuiven. Vanaf deze datum kan men ook meekoken in de keuken. Er waren nu 12 gasten, waarvan 2 koks, Angela en een Iraanse. Er werd gediscussieerd over gezonde voeding voor ouderen in Dukenburg, over het gebruik van hooikisten en over duurzaam koken in niet westerse culturen.  … Lees verder

Kookworkshop: pompoensoep, bonen-notenballetjes, groente-ovenschotel en fruit met yoghurt toe

We waren met ons 4en in deze kookworkshop bij mij thuis. Een bonte verzameling aan groentes:  pompoen, palmkool, wortel, kiemgroentes, paprika, groene peper, paksoi, prei, zoete aardappel, courgette, kastanje champignons, appel, sinaasappel, banaan, peer, witte bessen (diepvries). Ik vulde het aan met al thuis voorgeweekte en gekookte zwarte bonen en 6 soorten granen mix. J. … Lees verder

Voorbeeld vegetarische kookworkshop met groente in de hoofdrol

Lijkt dat jou ook leuk om te doen? Hieronder zette ik wat praktische tips. Nodig mensen uit of zet het als kookworkshop op de agenda van deze website. Vraag hen om voor circa 1,5e persoon groentes mee te nemen en 1 stuk fruit. We gebruiken nl bijna geen andere “vullers” zoals rijst of aardappelen. En om … Lees verder

Inventarisatie kookworkshops

Op https://eetbaarnijmegen.nl/kookworkshops/ staat al een flinke lijst met kookworkshops, maar hij is nog niet compleet.

Share This