Maart: maaltijd

Wat is een gezonde en duurzame maaltijd? België heeft sinds kort (sept. 2017) een vernieuwde voedingsdriehoek. Hierin staan voedingsmiddelen gerangschikt volgens hun effect op onze gezondheid. Er werd ook rekening gehouden met milieuaspecten en de actuele voedingsgewoonten van de Vlaamse bevolking.

Eet vooral plantaardig voedsel: groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Minder vlees en zuivel. In plaats daarvan peulvruchten en vleesvervangers (zoals tofu en tempé). Zo’n voedingspatroon is een goede keuze voor jezelf én het milieu.
Het filmpje daaronder geeft praktische tips en trucs om ze op je leven toe te passen. Of lees erover of bekijk de Nederlandse Schijf van Vijf, met ongeveer dezelfde boodschap.
Het eerste filmpje laat de boodschap in 2,5 minuut zien. Het tweede geeft tips en trucs om het in jouw leven te te passen.

 

Handige tips op: http://www.biobudget.nl/

Buurttafel, met (zoveel mogelijk) verse biologische groentes uit eigen moestuin: http://www.vantuintotbord.nl/

Nieuws

Klimaateieren en groentepakketten

Eieren van regeneratieve boerderij Bodemzicht af te halen op meerdere punten in de stad. Zie bodemzicht.nl voor de info.

Kiemkracht64 elke vrijdag vegan afhaal en rondje tuin

januari 2021: ivm corona geen afhaalmogelijkheden en winkel gesloten van de website van Kiemkracht64: Elke vrijdag open van 10:00 tot 17:00 Vanaf 13 november zijn we elke vrijdag geopend voor: Afhaalmaaltijden De winkel Rondje door de tuin De Corona maatregelen hebben grote gevolgen voor ons. Vergaderingen worden afgezegd en de pop-up restaurants en cursussen kunnen … Lees verder

Nieuw Zeelandse spinazie

Was de groente, je kunt de blaadjes en de jonge steeltjes gebruiken. Zijn ze wat ouder en steviger, snijd de steeltjes er dan af. Ook de vruchtjes zijn te hard en vezelig. Stoof ui en knoflook in boter en voeg de Nieuw-Zeelandse spinazie toe. Roerbak even mee. De groente slinkt niet zo erg als gewone … Lees verder

Zevenblad

Een recept van cruydthof voor zevenbladpesto

Yacon

Smaak: De smaak van de rauwe knollen is als een frisse verse appel/meloen – water kastanje combinatie, zeer friszoet en zeer sappig. Van frisse fruitsalades tot warme schotels, roerbakken en frituren, alles is mogelijk. Van de enorme bladeren is een heel speciale thee te zetten waar je de suiker weg kunt laten en die uiterst … Lees verder

Brave Hendrik

cruydthof.nl: brave_hendrik

Snijbiet

snijbiet.nl: met ook veel recepten met snijbiet. Je kan snijbiet klaarmaken zoals spinazie. Combineer het met andere spinazie-achtigen, zoals brandnetel, groene melde, nieuw zeelandse spinazie of Brave Hendrik Snijbiet: snijd de stelen apart in kleine stukjes. Houd het blad apart: snijd in repen. Brandnetel: kies bij voorkeur wat jonger blad, verwijder de stelen. Stoof eerst … Lees verder

Bieten

Vergeten groente: gemarineerde chioggiabiet met pesto Uit Stadstuinieren, 02-2020: Zweedse bietensalade Kook 3 bietjes in 30 minuten gaar en laat afkoelen. Pel ze en snijd in blokjes van 1 cm. Meng 75 ml azijn, 1 el suiker en 1 el olijfolie. Laat de biet hier 30 minuten in marineren op kamertemperatuur. Dek af met plastic … Lees verder

Eten uit het seizoen (winter)

Voor de tweede keer kwam ons kleine groepje van vier vrouwen bij elkaar om weer samen te eten, een maaltijd bereid met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin. De eerste keer was op 5 november. Toen bedachten we hoe het zijn om dit in de winter/begin voorjaar te herhalen. Deze tijd heet niet voor niets … Lees verder

Kookworkshop Galgenveld (3)

Lekkere en gezellige kookworkshop, nu met ons 3en. 2 studenten voeding dietetiek. Zij namen mee: bloemkool, courgette, appel en banaan. Ik vulde het aan met witte bonen, geweekt en vast gekookt (11 minuten in de snelkookpan), selderijknol, winterwortel, bleekselderij, uitje, knoflook, en vegetarische speckjes. Hiermee maakten we: knolselderiesoep met speckjes, selderijgroen, gehakte en geroosterde hazelnoten … Lees verder

Elke vrijdag vegetarisch eten in popup restaurant Veggie Galore in de paraplufabriek

uit de website: Elke vrijdag gaat El Yasmine los in de Paraplufabriek en kookt de heerlijkste vegetarische en veganistische gerechten voor de avontuurlijke proefmonster. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische producten. De keuken is open vanaf 18:00u en sluit om 21:00u. Reserveren is niet verplicht, maar wel aan te raden. Bel ons op 06-12757191. https://el-yasmine.nl/inspired-living/veggiegalore/

30 dagen vegetarisch Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? De vegetariersbond helpt je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en … Lees verder

Voor op de boterham: zelfgemaakte groentespread

Hier staan wat leuke recepten zoals paprikaspread, auberginepuree, doperwtjes spread, humus met groentes, wortelspread https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/8-gezonde-groentespreads-voor-op-brood  

Eetcafé Buur in Brakkenstein

https://www.wijkplaatsbuur.nl/eetcafe-buur/Eetcafé BUUR staat voor lekker eten, drinken en ontmoeten. Lunchen, borrelen en een hapje eten. Onze producten zijn afkomstig van lokale leveranciers, deels biologisch en waar mogelijk maken wij gebruik van ingrediënten die geschikt zijn voor consumptie maar die, om vaak esthetische overwegingen, niet meer verkocht worden op de reguliere markt.

Kookworkshop/samen aan tafel Aldenhof

Bij deze maandelijkse biologische huiskamermaaltijden konden mensen voorheen gewoon reserveren en aanschuiven. Vanaf deze datum kan men ook meekoken in de keuken. Er waren nu 12 gasten, waarvan 2 koks, Angela en een Iraanse. Er werd gediscussieerd over gezonde voeding voor ouderen in Dukenburg, over het gebruik van hooikisten en over duurzaam koken in niet westerse culturen.  … Lees verder

Kookworkshop: pompoensoep, bonen-notenballetjes, groente-ovenschotel en fruit met yoghurt toe

We waren met ons 4en in deze kookworkshop bij mij thuis. Een bonte verzameling aan groentes:  pompoen, palmkool, wortel, kiemgroentes, paprika, groene peper, paksoi, prei, zoete aardappel, courgette, kastanje champignons, appel, sinaasappel, banaan, peer, witte bessen (diepvries). Ik vulde het aan met al thuis voorgeweekte en gekookte zwarte bonen en 6 soorten granen mix. J. … Lees verder

Voorbeeld vegetarische kookworkshop met groente in de hoofdrol

Lijkt dat jou ook leuk om te doen? Hieronder zette ik wat praktische tips. Nodig mensen uit of zet het als kookworkshop op de agenda van deze website. Vraag hen om voor circa 1,5e persoon groentes mee te nemen en 1 stuk fruit. We gebruiken nl bijna geen andere “vullers” zoals rijst of aardappelen. En om … Lees verder

Inventarisatie kookworkshops

Op https://eetbaarnijmegen.nl/kookworkshops/ staat al een flinke lijst met kookworkshops, maar hij is nog niet compleet.

13 september: groente smoothie, soep, pastinaak, mais, eeuwig moes en haverwortel

Dit keer met ons vieren: we begonnen met een groentesmoothie van Marjolijn. Deze was erg lekker, met: onder andere banaan, courgette, broccoli, snijbiet, appel, appeldiksap en gewelde havervlokken. Daarna een overheerlijke soep van Jeannette met courgette, pompoen en tomaat, gekruid met thijm. Toon had suikermais en pastinaak, gebakken in roomboter: ook erg lekker! Karla had … Lees verder

10 juli 2013: slasoep, rolletjes van verse druivenbladeren, salade

Jeannette, Johann en Karla genoten van een bijzondere en verrassend lekkere maaltijd op 10 juli. Ieder had een gerecht gemaakt, zoveel mogelijk uit eigen tuin. De recepten: Koude slasoep (Jeannette): ‘s Ochtends al gemaakt. Zij vervoerde hem heel praktisch in een thermoskan. Recept slasoep voor 4 personen: 1 rode ui in stukken snijden en 5 … Lees verder

Share This