Voorbeeld vegetarische kookworkshop met groente in de hoofdrol

Lijkt dat jou ook leuk om te doen? Hieronder zette ik wat praktische tips.

  1. Nodig mensen uit of zet het als kookworkshop op de agenda van deze website.
  2. Vraag hen om voor circa 1,5e persoon groentes mee te nemen en 1 stuk fruit. We gebruiken nl bijna geen andere “vullers” zoals rijst of aardappelen. En om hun keuze 2 dagen te voren aan jou door te geven.
  3. Het mailtje van de eerste deelnemer stuur je gelijk door naar de anderen. Zij kunnen er dan rekening mee houden. Dat doe je ook na de mail van de tweede deelnemer en zo door. Bij veel deelnemers kan het lastig worden en misschien moet je wat bijsturen.
  4. De avond voor de kookworkshop ga je googelen en er een mooi geheel van maken. Liefst met behoud van verschillende smaken.  Daarna print je de recepten uit.
  5. Op de dag zelf vul je dienbladen met keukenmaterialen, als snijplank, scherpe mesjes, schaaf, citroenpers en ook de benodigdheden zoals kruiden en olie. Een dienblad bijvoorbeeld voor de salade; een ander voor de soep. Ook voldoende schaaltjes en kommen voor afval. Dat scheelt een hoop gezoek en elkaar in de weg lopen.
  6. Vlak voor de workshop zet je iets als thee en water klaar met theekopjes en glazen en ook een keukenrol blijkt handig.

Try out op 7 december. We waren met ons 3en en maakten pompoensoep, yacon-courgette salade, basmatirijst met pastinaak en prei en als dessert: fruit met soja whip.

Hieronder de recepten in aangepaste versie:

Pompoen soep

  • ¾ kleine hokkaido pompoen, in blokjes
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 1 appel, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • Kurkuma
  • chilipoeder
  • 2 el kokosvet
  • 1 mespunt gemalen kruidnagel (ik heb waarschijnlijk meer genomen)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 liter bouillon (1 a 2 blokjes)
  • peper en zout naar smaak
    Bereiding
  1. Verhit het kokosvet in een soeppan en bak hierin de ui zachtjes aan.
  2. Voeg, wanneer de stukjes ui beginnen te bruinen, gember, kurkuma, peper, chilipoeder toe en bak dit kort mee.
  3. Schep pompoen en appel in de pan en bak deze 1-2 minuten al omscheppend mee.
  4. Schenk vervolgens de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de soep in 10 minuten zachtjes gaarkoken.
  5. Pureer de soep met behulp van een staafmixer tot een glad geheel en breng zo nodig op smaak met wat peper en zout.

Salade yacon-courgette

  • 250 gr yacon wortel
  • 250 gr courgette (1 kleine courgette)
  • 1 limoen
  • 1 klein potje fijngehakte walnoten
  • 1 granaatappel
  • paar takjes krulpeterselie
  • kruidige olijfolie
  • 1 theel tijm
  • 1 theel. Lavendel
  • 1 theel. komijn
  • peper en zout

Uit de website van dit recept: Net als appels verkleurt het vruchtvlees van yacon wortel snel bij bereiding. Pers daarom eerst de limoen uit en doe het sap in een mengkom.
Schil de yacon wortel en spoel ze even af. Snij met een dunschiller de knollen in dunne plakjes en vermeng ze meteen goed met het limoensap.
Maak de courgette schoon en snij deze ook in dunne plakjes en meng ze met de wortel en sap.
Voeg een eetlepel olijfolie toe.
Was dan de peterselie, snij deze fijn en voeg dit ook toe.
Maal of wrijf de komijn tot een fijn poeder en voeg dit, samen met de lavendel en tijm, toe.
Meng dan alles goed door elkaar en laat even staan.
Na een minuutje of 5 kun je de salade garneren met de walnoot en granaatappelpitten. Druppel nog wat olie over de salade en voeg eventueel peper en zout toe.

Tip over hoe je handig granaatappelpitjes uit de vrucht krijgt: met een hamer! https://lekkertafelen.nl/specials/granaatappel-eten/

 

Basmatirijst met champignons en oesterzwammen,  taugé
De oesterzwammen snijden in lange repen, champignons in schijfjes.
Boter verwarmen en eerst de champignons en oesterzwammen bakken,
beetje peper toevoegen
Daarna de basmatirijst meebakken.
Een scheutje Shoyu saus toevoegen.
Kiemgroentes kort overgieten met kokend water. Los erbij serveren.

Gestoofde pastinaak en prei

  • 500 g pastinaak
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en geplet (met knoflookroller)
  • 2 hele preien, schoongemaakt en de top en wortels verwijderd
  • Roomboter

Pastinaken wassen, hoeft niet geschild, en in langwerpige smalle repen snijden.
Prei goed wassen en snijd ze daarna in de lengte door tot je groente reepjes van 1 cm dikte hebt.
Stoven in boter, met deksel erop, circa 7 minuten

Dessert:
gedroogde en gewelde abrikozen
Kaki: schillen en in kleine stukjes snijden
Aardbeien-kweepeer moes
Druiven/appelgelei
soya whip: goed schudden, dan gewoon rechtstreeks uit het pakje

 

In afwachting van de komst van J legde ik C en R vast uit wat ik bedacht had en liet de recepten zien.

C. lichtte haar keuze voor de Yacon uit, die ze had meegenomen. Dit is een lokaal te telen groente, maar nog vrij onbekend. C had het nog nooit klaargemaakt en ook noch nooit geproefd. C. nam verder mee: pastinaak, wortel en prei; en als fruit: gedroogde en gewelde abrikozen en soya whip.
R. nam mee: 2 courgettes en kastanjechampignons en oesterzwammen en een kaki (fruit).
Tijdens de uitleg belde J. af: ze had net een fietsongeval gehad. Jammer! Ze zou meegenomen hebben: soeppompoen, paprika en snijbiet. Gelukkig had ik zelf nog pompoen liggen.
Mijn inbreng was verder: walnoten, granaatappel, zeewierballetjes, kiemgroentes, verse peterselie, rozemarijn en lavendel.

C en R maakten hun keuze voor en recept. C. koos voor de salade yacon-courgette. Inspiratie
R. vond het prima om de pompoensoep te maken. C en R zaten gezellig in de woonkamer te snijden, mengen etc.
Ik sneed in de keuken, dat was kwa ruimte wel zo handig en ook kon ik ondertussen de pannen in de gaten houden: gestoofde pastinaak-prei inspiratie en opgebakken basmatirijst met oesterzwammen en kastanjechampignons; daarbij zelf opgekweekte kiemgroentes, even gedompeld in heet water.

We genoten van de maaltijd en waren er tegelijk kritisch over, want we waren immers zelf de kok geweest en wilden ervan leren:

  1. pompoensoep: fijn dat er nog wat herkenbare stukje pompoen en ui in zaten, lekker pittig, ook dank zij de gember; iets teveel kruidnagelpoeder
  2. salade: wat een leuke groente, die yacon!; erg lekker met heel frisse en zoete granaatappelpitjes. Iets te veel lavendel, vond C. Maar wat een leuke combinatie!
  3. pastinaak met prei: was nog beetje krokant dankzij de techniek van stoven. Met koken of stomen raak je meer voedingsstoffen en smaak kwijt. Lekkere combinatie.
  4. Basmatirijst met champignons en een zeewierballetje: de rijst was geblust met Shoju saus en dat maakte hem lekker hartig.
  5. Na de hoofdmaaltijd maakten we gezamenlijk het dessert: elk 3 abrikozen, een flinke lepel aardbei/kweepeer moes, een flinke lepel druiven-appelgelei, daarbovenop Kaki, en tenslotte een toefje soja whip. Echt heel erg lekker bij elkaar.