Slakken komen hier echt niet over heen

Gezien in Hilversum in een tuin waar al jarenlang al het eetbare werd opgegeten. Buiten deze kooi van gaas zijn nog steeds slakken actief, maar ze komen niet binnen. Eén uitzondering daargelaten: één slak kwam via de spijlen van het hek binnen. Daar moeten ze het gaas nog iets beter bevestigen.

Zij waren net bijna 3 weken met vakantie geweest, dit was fijn thuis komen. Een volgegroeid bed met pastinaken, tomaat, rucola, prei, courgettes, komkommers, tomaat, mais, rucola, witlof. Niet alles deed het even goed, maar dat lag dit keer niet aan de slakken. Maar aan het feit dat alles nu groeide en dat sommige planten dan te weinig zon en/of licht krijgen.

Het heet Slakkenscherm Coclea. Er is een hoge variant (Coclea PLUS, 80 cm) met 2 flappen. En een lagere uitvoering (25 cm)  met maar één flap.  Resp. €3,15 en €1.30 per strekkende meter. Te koop bij onder andere zaadhandel Van der Wal (klik op plaatje hieronder).

Uit de site: dit scherm is voorzien van 2 flappen van ieder 14 cm breed. De slakken kruipen via dit scherm omhoog maar kunnen de flappen niet passeren, zodra ze dat proberen vallen ze weer naar beneden. Het slakkenscherm is geweven volgend de leno techniek, dus met de kettingdraden in een 8-vorm. Hierdoor is het scherm minder elastisch en blijft het strakgespannen tussen de paaltjes staan. Deze 100{bff6ac6e059c982670700d285e9c7d34f3aa996250bbdc19aa2f271ef704af95} biologische oplossing voorkomt het gebruik van giftige slakkenkorrels en ander slakkengif. Een ideale en diervriendelijke oplossing. Hoogte 80 cm Leverbaar vanaf de rol. 

Tips van de tevreden stadstuinier in Hilversum:

  • het gaas moet echt worden ingegraven. Hij kocht een partij tegels, die hij op zijn kant op het  ingegraven gaas zette. Nog een latje ertegenaan voor de stevigheid.
  • je moet er eigenlijk voor zorgen dat de flap wat naar buiten gespannen wordt. Blijkbaar kunnen slakken wel gewoon naar boven klimmen, maar komen ze niet op het idee om daarna een stukje naar beneden te gaan en dan weer naar boven. Of is het fysiek niet te doen.
  • het gaas is best hoog; denk goed na hoe je binnenkomt. Hij maakte zowel aan buiten-als binnenkant een opstapje van stoeptegels. Zorg voor houvast aan palen. Zij maakten het moestuintje onder de palen van de oude schommel.
  • let op bij hekken en takken, dat het gaas ook hier zodanig bevestigd wordt dat de flap de slakken tegenhoudt.
  • NB: koop goede potgrond!