Ik was er al een paar keer langsgereden op het snelfietspad Nijmegen – Arnhem. En afgelopen week hoorde ik er iemand enthousiast over vertellen tijdens de Voedselkaravaan, dus besloten Jeannette en ik er eens heen te fietsen tijdens een meewerkochtend. Op vrijdagochtend 12 oktober troffen we circa 15 mensen aan het werk aan en kregen van de coördinator, Martijn van Duuren, een korte rondleiding en toelichting.
https://stadslandbouwmooieweg.nl/
Uit de site:
Over Stadslandbouw Mooieweg
Wij, de vrijwilligers van Stadslandbouw Mooieweg, verbouwen samen verse groenten, kruiden en klein fruit. Op natuurlijke wijze, zonder kunstmest en gif. Onze oogst is voor Voedselbank Arnhem en een beetje voor onszelf.Doe mee als vrijwilliger op de maandag-, woensdag-, vrijdag- of zaterdag ochtend!
De website is vrij summier nog, de tuin is vrij jong; hij is pas 4 jaar in gebruik. Het is kleigrond, met een stukje zand in de richting van de dijk. Er is een klein stuk permacultuur, onderhouden door maar een paar mensen en pas een jaar in gebruik. We vonden het er al prachtig uitzien. Slingerende houtsnipperpaadjes met allerlei groentes.
Het is een stichting met als doel: (overgenomen uit het beleidsplan)
(a) het verbouwen van gewassen vanuit drie uitgangspunten:
- het bijdragen aan het aanbod van de Voedselbank in het kader van het Gemeentelijk armoedebeleid;
- het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een beperking
- het bieden van werkervaringsplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
(b) het verrichten van alle verdere werkzaamheden, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
Lees in het beleidsplan ook over de inkomsten. Die zijn er amper maar het verbouwen van groentes kost op deze manier ook niet veel.
Twee maal per week bevoorraden ze de winkel van de Voedselbank Arnhem ermee. In totaal leverden ze al 6000 courgettes. (zie hier de oogstgegevens van 2015 tot en met 2017). Ze registreren alles en hebben dus een goed overzicht.
Het gaat in Arnhem (en omstreken, zie hier een kaart) om 850 gezinnen die gratis voedsel krijgen. Op de website, https://www.voedselbankarnhem.nl/ staat nog dat het voedsel geleverd wordt in een pakket, maar wij begrepen dat men inmiddels ook winkels heeft waar mensen die er recht op hebben, zelf gratis kunnen winkelen en dan dus ook zelf bepalen wat ze willen eten. De vrijwilligers mogen oogsten voor eigen gebruik.
De tuin zag er schitterend uit; ze doen aan 8 opeenvolgende wisselteelten en de verschillende teelten zijn goed aangegeven, zoals je ziet op de foto’s van de bordjes. Ze geven champost als bemesting. Er komt nog een windhaag met wilgen/elzen en fruitbomen. De oostenwind heeft er nu te veel vrij spel. Ze werken veel met fleece dekens. Die helpen vooral het vocht in de bodem vast te houden, maar ook de temperatuur. Ze willen meer gaan werken met technieken uit de permacultuur, zoals mulchen met afgesneden onkruid en blad en de bodem zo veel mogelijk met rust laten (niet spitten). Ter inspiratie bezochten sommigen permacultuur tuinderijen, zoals tuinderij de Voedselketen.
Het was ook leuk om te zien hoe de coördinator aan het eind van de koffiepauze vrijwilligers vroeg voor het uienplanten. Daar kwam best veel bij kijken. ‘s Ochtends hadden ze de tuinslang al op het perceel gezet om de keiharde kleigrond wat losser te krijgen. De coördinator vroeg 2 mensen om te beginnen met spitten, 1 om de grond te egaliseren met een hark; 2 om champost op te brengen in een laag van 1 cm. Daarna 2 mensen om de uien te poten. De onderkant van de ui moet onder de champost gepoot worden.
Verder waren er 3 vrijwilligers nodig voor het schillen van de aardappels voor de gezamenlijke maaltijd ‘s avonds. Na het eten zou er een uurtje overleg zijn en wilde de coördinator graag ieders wensen horen voor het volgende seizoen: welke groentes heb je gemist, welke moeten er echt weer, welke liever niet? Van de Voedselbank hadden ze de feedback al eerder gevraagd.
Het zou leuk zijn als er in Nijmegen ook zoiets zou komen. Wie zich geroepen voelt om wat op te zetten, ga dan eerst eens bij de Mooieweg kijken.
Nog wat foto’s van het gebouw, de vijver, fruithagen, de kruidenperken, de kassen voor het opkweken
Adres: Mooieweg 17, Arnhem-Zuid
Karla Mulder
Laatste berichten van Karla Mulder (toon alles)
- Afscheid en terugblik op de website Eetbaar Nijmegen 2011-2020, door Karla Mulder - 31 augustus 2023
- Inspiratie Den Haag - 3 juli 2022
- Andere prioriteiten en een opvolger voor Eetbaar Nijmegen - 22 september 2020